Børn i køkkenet

Hjemme hos Natacha og Clara på 2 år, har Clara altid været med i køkkenet. Det gør tingene mere besværligt og alt tager længere tid, men det er også kvalitetstid sammen. Hun lærer en masse færdigheder og hun elsker det.

Som spæd var hun med på den ene arm eller i bæreselen, jeg guidede som en anden tv-kok og hun kiggede nysgerrigt med. Efterhånden som hun kunne sidde selv kom højstolen med i køkkenet. På bakken kunne der enten være frosne ærter eller anden mad og måske service af en eller anden art. Manglede hun noget skulle hun nok selv gå i skufferne, så man skal lige være lidt opmærksom på, hvor barnet placeres.

Da hun kunne gå tog vi hendes legekøkken med i køkkenet. Vi har ikke meget plads, men hun kunne stå og lave luftfrikadeller mens aftensmaden blev færdig. Og nu hvor hun er 2 år er hun med til det hele stående på en stol. Hun ved vi vasker fingre før vi laver mad, og så får hun ellers lov til at hjælpe, hvor hun nu kan.

Når man har børn med i køkkenet skal det være forsvarligt, så det kræver lidt mere af en som forælder at dele oplevelsen med barnet. Men vi har med små midler gjort hende både interesseret i at hjælpe til med maden, men også at få fællesskabsfølelsen ved at deltage som et familiemedlem.

Det vigtige er, at man på forhånd har afstemt forventningerne med sig selv. For det er dejligt at se sit barn deltage aktivt og være med, men det er ikke altid særlig insta-venlige kreationer eller køkkener man står med bagefter. Desuden er det vigtigt at kende sit barns koncentrationsniveau, da madlavning ikke er hurtigt med et barn, selv den mest simple ret kan godt tage dobbelt så lang tid.

Skal barnet føle sig med i madlavningen kan man sagtens sætte skåle og skeer frem, så de kan stå med deres eget og rode rundt i. Clara´s skål står oftest i håndvasken så svineriet minimeres. Bager vi boller får hun en lille klump dej hun selv kan arbejde med, hun kan hjælpe med at hælde ingredienser i en skål eller røre rundt i en kødsovs.

Nu hvor hun har været med i køkkenet så længe, får hun den sidste gulerod eller kartoffel og skræller den. Kønt er det ikke, men hun står pænt og venter på, at jeg har skrællet alle på nær den ene hun får. Så kan jeg gå videre med madlavningen mens hun skrælder (kæmper) med sin egen. Skal noget skæres ud vil hun også meget gerne hjælpe, her bruger vi små urteknive. Skal vi skære hårde madvarer ud som eksempelvis kartofler og gulerødder holder jeg kniven mens hun ”hjælper”, men pølser og lignende skærer hun selv ud.

Børn vil rigtig gerne være med og en del af det vi laver, så inddrag dem gerne. Tilpas både retter og det de er med til ud fra dét de kan og deres alder. Lad dem røre rundt i sovsen og vis dem, hvordan man gør, så de både lærer det men også synes det er sjovt at hjælpe og rent faktisk også kan hjælpe.

Lige for tiden vil hun hellere lege og tumle rundt med sin far når jeg laver mad, men så kommer hun ud når bordet skal dækkes. Hun får servicet et stk af gangen og får at vide, hvem der skal have det. Bordet ligner noget der er løgn, men vi får da alle både tallerken, glas og bestik. Hun elsker at være med og kommer uopfordret for at deltage.


Kidsjsen.dk har en masse lækre ting til børnene der er med i køkkenet. 


Læs også:

Rubber Duck – sko til kolde fødder 

Fif til at blive ven med tandbørsten

Fif til at smide sutten

9 tips til en kemifrit børneværelse

Hudplejeserie for hele familien fra Änglamark 

Hjælp til indkøb, inden baby kommer

10 fif mod kvalme i graviditeten

Tips og tricks fra Fuzzies

Når ens baby er den sureste i byen….. 

You Might Also Like