Forkælelse til den gravide krop

Theresa på 26 år som oprindelig er fra Færøerne (FO) men nu bor i Danmark (DK), med sin søn Arek og hendes forlovede Emil og lillebror fra juni ’17. Theresa er uddannet sygeplejerske og har sit eget Mama T hjørne her på MamaWise hvor hun skriver om alt mellem himmel og jord, erfaring som mor, forlovede, gravid, sygeplejerske, veninde og alle de andre roller, og så er ALLE velkomne til at skrive til mig på MamaWiseMamaT@gmail.com, komme med spørgsmål og forslag til emner der skal tages op.

Her skriver Theresa om lidt forkælelse til den gravide krop


I december var mig, Emil og Arek til kønsskanning, for at se hvilket køn der gemmer sig inde i min mave. Eller ja, ud over os tre, var mine svigerforældre også med, min kærestes søster og bror OG min søster og hendes datter. Så vi var 10 stk. inde til kønsskanning, haha 

Heldigvis havde Jordemoderhuset et stort lokale, så de alle kunne være med, da vi fik fortalt, at det var en lillebror der lå inde i maven.

Mens vi sad og ventede på, at komme ind til skanning, så jeg der hang et skilt på en dør, hvor der stod ”gravidmassage”. Og lige siden har jeg gået med tanken om, at jeg skulle have massage før baby kommer ud af maven. Hvem elsker ikke massage? Ingen jeg kender, i hvert fald.

Efter 34 uger med en baby i maven, er kroppen godt træt og anstrengt, så jeg syntes det selvfølgelig var et perfekt tidspunkt til, at forkæle mig selv. Jeg bestilte en tid og glædede mig SÅ meget. En hel times massage. WAUW!!!

Egentlig havde jeg bare tænkt, at massage var godt for krop og sind, og så ikke længere end det. Jeg havde på ingen måder tænkt nærmere over alle de ting en rigtig god massage – givet af en professionel jordemoder – kan gøre for kroppen.

Jeg skulle have massage af den ene af ejerne, jordemoderen Lea. Vi snakkede lidt sammen før massagen skulle starte, og hun spurgte om jeg havde nogle problemområder hun skulle fokusere på. Øøøøh ja! Jeg er gravid!! Så jeg fortalte om skuldrene, bækkenet og mine lægge, som nærmest kramper hver nat. Auch!

Jordemoderen fortalte, at det var helt naturligt at man bliver øm i ryg og skuldre, som gravid. Det er jo lige pludselig mange ekstra kg man skal bære rundt på, og de fleste af kg sidder midt på maven, hvilket gør det uundgåeligt at belaste ryggen. Lægkramper er også en helt naturlig følgesvend med graviditeten. Lea fortalte, at massagen ville stimulere min blodcirkulation, således at mine muskler ville få en optimeret blodtilførsel, derudover ville vævet blive stimuleret således at frigivelsen af affaldsstoffer også ville blive forbedret. Og som en direkte følge heraf, så ville min optagelse af ilt og næringsstoffer i væv og muskler blive bedre.

Jeg havde tænkte lidt over, hvordan i al verden det ville være muligt for mig, at ligge behageligt, mens jeg fik massage. For jeg kan overhovedet ikke ligge på maven. At ligge på venstre side mere end 2 min ad gangen er totalt udelukket grundet bækkensmerter. Og at ligge på ryggen, er også udelukket, pga. vena cava syndromet, som mange, hvis ikke alle, højgravide oplever.

Den bekymring kunne jeg meget hurtigt glemme alt om, for Jordemoderhuset har selvfølgelig en massagebriks lavet specifikt til gravide. De har en massagebriks med hul i, således at man som gravid kan ligge på maven, eller rettere sagt, man lægger sig sådan at maven ligger ned i hullet, og derved ikke bliver mast. Jeg siger jer, HEAVEN!!!! Jeg havde ikke ligget på maven, sådan helt på maven, siden graviditets uge 20. Og lige nu er jeg i uge 36. Det er mange uger at undvære yndlings-sovepositionen.

Jordemoderen, Lea, havde også sørget for at der var nok puder at lægge bag min ryg, således at jeg ikke skulle ligge fladt på ryggen. Selvfølgelig! Hun er jo jordemoder. Hun ved om nogen, at gravide ofte oplever vena cava syndromet, når de ligger på ryggen. Og for alle jer, der ikke ved hvad det er, kan jeg afsløre, at det vidste jeg heller ikke, før jeg selv oplevede det. Så I får lige forklaringen her:

Når man er gravid, foregår det ”hele” ligesom i maveregionen. Babyen ligger inde i maven og trykker på alle ens organer og kar. Og jo større babyen bliver, jo mere vejer livmoderen. Det medfører, at når den gravide ligger helt fladt på ryggen, trykker den tunge livmoder på de to store blodårer, som fører det iltede blod til og fra hjertet. Vena cava inferior (og deraf navnet vena cava syndrom) sørger for, at lede blodet fra underkroppen og op til hjertet. MEN når blodårene bliver komprimeret (fx delvist klemt af) grundet den tunge vægt fra livmoderen, har det med sig, at blodet løber meget trægt og tilbagestrømningen af blodet mindskes. Moren oplever som følge heraf et blodtryksfald, som viser sig ved svimmelhed eller utilpashed. Eneste løsning på vena cava syndromet, er at ændre stilling hurtigst muligt. For nogle hjælper det at ændre vægtfordelingen, så man ligger mere på den ene balde, mens andre først får det bedre, når de kommer helt op at sidde, stå eller om på siden.

Ud over vene cava syndromet, oplever jeg selv også at få vejrtrækningsbesvær ved fladt rygleje. Dette sker, også grundet babyen og livmoderen, fordi deres tilstedeværelse skaber mindre plads til mellemgulvet til at hæve og sænke sig, hvilket giver lungerne mindre plads til at udfolde sig = mindre ilt til mit blod (og derved også mindre ilt til baby). Long story short; det er møg ubehageligt.

Massagen var til gengæld himmelsk! Hele min krop føltes afslappet og afspændt. Jeg nærmest dinglede ud til bilen, så afslappet jeg var.

Alle gravide burde unde sig en times massage hos Jordemoderhuset. Jeg gik derfra som et nyt menneske, godt smurt ind i massage olie over hele kroppen, som var blevet godt og systematisk masseret fra top til tå. Selv hovedbunden blev masseret.

Jordemoderhuset tilbyder, ud over massage af gravide, et hav af behandlinger for gravide og nybagte mødre.

Fx kan jeg nævne fødselsforberedelse, fødselshjælp, efterfødselsundersøgelse, gravidskanninger, hjælp til amning, akupunktur (og herunder fødsels-modende akupunktur. Med min (u)tålmodighed efter at møde min baby, overvejer jeg stærkt at bestille en tid til fødsels-modnende akupunktur (dette kan dog først lade sig gøre, når moren er 37+0 uger henne.)

Men hey, hop ind på deres hjemmeside jordemoderhuset.com og se jer omkring.

  • Ekstra info:

Hvis du er medlem af Danmark og bestiller en massage hos jordermoderhuset.dk, får du 30% af prisen tilbage fra Danmark.

Så nysgerrig som jeg er, fik jeg udspurgt jordemoderen om alt muligt inden og imens massagen var i gang. Inspireret at hendes svar, og min kærestes til tider meget sjove manglende viden omkring fødsler og graviditet, så vil mit næste indlæg omhandle myter omkring graviditet og fødsler. Så husk at følge med på Facebook, Instagram eller MamaWise.dk. 😉


Læs også:

De herligheder der følger med graviditeten, vi ikke snakker om!

Dårlig samvittighed – MamaT

Apps i den sproglige udvikling

Skoldkopper – How to survive? 

You Might Also Like