Mads – far 10 uger for tidligt.

Navn: Mads.
Alder: 24 år.
Stilling:
Tømrer.
Civil status:
Kærester med Sascha. 
Børn:
Elvira – født 10 uger for tidligt.

Hvordan var den første tid med Elvira?
De første dage med Elvira var meget med blandede følelser, det var jo fantastisk at være blevet far til en smuk og meget lille pige, men samtidig var det også hårdt se Sascha så ked af det fordi hun ikke måtte komme ned til Elvira det første døgn.
Vi lå på neonatal i 6 uger, og jeg husker tilbage på det som værende en fantastisk tid, de første 3-4 dage gik med at finde ud af hvordan man gjorde med sådan en lille pige på 1 kg, men da det så var lært fik vi en hverdag til at fungere, og jeg syntes faktisk det var rigtig hyggeligt at være der nede.

Hvordan var det at blive far?
Det er meget overvældende og meget uvirkeligt, det tager lang tid at vende sig til den titel, det er en lidt underlig følelse, at lige meget hvor man er, og lige meget hvad man laver, så er man nogens far imens, Elvira er i dag et år, og følelsen af ”tænk at jeg har en lille datter” kan stadig komme en gang imellem.

Hvad tænkte du, da Sascha blev kørt til kejsersnit? Var du med? Var det akut?
Sascha blev indlagt på svanger torsdag den 22/9 grundet for højt blodtryk, lægerne var sikre på Elvira ville komme før tid, uden at vide hvor tidligt, så Sascha fik nogle indsprøjtninger der skulle hjælpe til at udvikle Elviras lunger, de holdte så også Saschas blodtryk nede, så vi have en hyggelig weekend på svanger uden nogle komplikationer, søndag var der ikke plads på stuen til jeg også kunne sove der, så jeg tog hjem og sov, dagen efter kørte jeg på arbejde med ro i maven efter en rolig weekend, men nåede kun lige ind på arbejdet før jeg blev ringet op af en jordemoder, hun sagde jeg skulle skynde mig tilbage hvis jeg skulle nå at være med, så jeg kørte så hurtigt jeg kunne fra København til Næstved, på Næstved sygehus blev jeg mødt af synet af en tom stue, jeg skyndte mig ind til sygeplejerskerne for at høre hvor Sascha var blevet kørt hen, jeg blev vist op på en over liggende etage til en Sascha der lå viklet helt ind i ledninger og drop med et blodtryk på 196, jeg fik af vide Saschas blodtryk var for højt til at Elvira kunne blive der inde, men også for højt til at man ture operere, så de skulle bare have blodtrykket ned hurtigst muligt så de kunne lave kejsersnit, så det var meget akut, men trods det gik der cirka tre timer før Elvira så dagens lys kl 11:00. 

Hvordan er det, at blive far før tid? Var du mentalt klar og nåede du at blive mentalt klar? Havde I haft tid til, at forberede jer lidt?
Jeg har kun prøvet at blive far til et for tidligt født barn, så jeg kan ikke sige om det er værre eller bedre, det var bare sådan jeg blev far.
Jeg tror ikke man kan blive klar til at skulle være hverken mor eller far, det er så overvældende og man ved slet ikke hvad man skal være klar til før man står i det.


‘Dukken viser hvor lille Elvira var da hun blev født, nu er hun 1 år og har fordoblet sin længde og taget ca 7 gange på i vægt’

Hvordan var de første dage efter kejsersnittet?
Det første døgn efter kejsersnittet var meget underligt, Sascha måtte ikke komme ned til Elvira, men jeg var lykkelig over at kunne gå ned og se vores lille pige i kuvøsen, jeg tog en masse billeder af hende så Sascha kunne se hende, men hun var så træt og ødelagt efter alt hvad der var sket at hun var meget fjern, og havde ikke de samme følelser i det som mig, fordi hun ikke følte hun var blevet rigtig mor endnu, som jeg var blevet far, da jeg havde set vores datter rigtigt, og det havde Sascha ikke. Så det var med følelser i hver sin retning, de næste dage gik bare med at nusse om Elvira og have hende hud mod hud så meget som muligt.

Saschas ord: fordi jeg var så syg, lå jeg på intensiv det første døgn efter kejsersnittet og kunne ikke se eller røre Elvira, kunne kun se billeder af hende. Jeg var et helt andet sted pga morfin og smerter, at jeg på ingen måde var til stede der. det eneste jeg ville, var at komme ned til Elvira. Der gik 3 dage før jeg måtte komme ud af sengen, så indtil der mærkede jeg ikke så meget til kejsersnittet, men mere det at jeg var syg og ingenting kunne med vores datter, som Mads måtte gøre. Han gjorde alle de første ting, som en mor burde, fordi jeg ikke kunne stå oprejst, og ikke måtte de første dage. Jeg var selv indlagt i 18 dage, selvom man normalt ville være rask efter 72 timer. Men efterfølgende havde jeg selvfølgelig ondt efter kejsersnittet. 

Hvordan klarede du indlæggelsen?
Efter Elvira var kommet til verden holdte jeg 14 dages orlov, og de gik stort set bare med at være der for Elvira, og have hende oppe så meget som muligt, så meget at vi slog alle rekorder på neonatal efter at havde hende oppe i 54 timer i træk.
Personalet var rigtig søde og dygtige, og jeg syntes bare de 6 uger der nede gik rigtig hurtigt.

Var du på noget tidspunkt bange for, at miste Elvira? Hvilke tanker gjorde du dig omkring dette?
Vi fik hele tiden af vide at der ikke var noget galt med Elvira og hun havde det godt, så de tanker har jeg faktisk aldrig haft.

Hvad var det sværeste ved forløbet under indlæggelsen?
Det sværeste var klart dagen for kejsersnittet, der skete så meget, på så kort til og det hele var bare så overvældende, og så var det forfærdeligt at  Sascha ikke kunne komme ned og se Elvira.

Har du nogle fif til fædre i lignende situation?
Vær der for dit barn og kæreste/kone.
Tag det roligt vi har nogle rigtig dygtige læger

Hvordan hænger livet som far til en for tidlig født, sammen med din forestilling om at være far.
Elvira er en utrolig stærk, dygtig og stædig lille pige der har imponeret flere læger, hun har nu et år efter at været blevet født 10 uger for tidligt ingen mén efter sin tidlige fødsel, så jeg tror de ting der ikke er som jeg havde forstillet mig havde været de samme hvis hun var født til tiden.

Har forløbet skræmt jer fra, at få flere børn?
Hvis det stod til mig havde vi allerede en mere…

You Might Also Like