Mødre elsker med hele kroppen

Kristina Hobbs er fast skribent hos MamaWise, erfaren mor til 5 og blogger på kristinahobbs.com.

Her har hun skriblet lidt om moderkærlighed og det at amme, ud fra egne erfaringer og en lille snak hun har fået med nogle af de kvinder, hun møder i den legestue hun kommer i. 


Af Kristina Hobbs

Ammeminde fra Ditte, mor til to: Ligger en stille morgen, lille L ligger og sover sødt, mor her vågner og er ved at springe af mælkeophobning fra begge bryster, første nat lææænge, hvor der er sover ud i et (ca. 9 timer).
Jeg kan ikke vente, må få spændingen taget, så tager forsigtigt lille L op og lægger ham til, stadig nærmest sovende. Han begynder lystigt at sutte, bliver ved i et godt stykke tid. Pludselig slår han øjnene op, tager armen op på brystet af mig og trykker fra, så han slipper, ser meget tilfreds op på mig, og jeg hører hans først kluk latter, hans mundvig lækker mælk, det var det skønneste mælke smil/latter at se. På de få sekunder det her sker, begynder mit bryst så at sprøjte mere mælk ud i hovedet på ham – med næsten lukkede øjne møffer han frem for at finde brystet igen og blive færdig.. Og for nok også at få det sprøjteri stoppet!

kris

I den legestue, hvor jeg kommer med mine yngste børn, ammes der hele tiden rundt omkring de sludrende forældre og de legende børn. Slurp, slurp. Jeg har ammet samlet set i over 7 år, og jeg har mindst 1 år tilbage – og jeg elsker det. Jeg ville så gerne indfange noget om, hvad det betyder for mødre at amme i denne artikel. Det er bare et svært emne, for hver gang, der tales om, at det er så Oh så Skønno at amme, så sætter man samtidig mødre, der ikke kan amme, og dem, der har svært ved det, ekstra meget udenfor døren. Sådan føles det i hvert fald at skrive om amningens fortræffeligheder – det kommer nemt til at udpege dem, der ikke ammer, som inkompetente eller ufuldstændige.
Lad os derfor lige slå fast, at kærlighed sidder i brysterne såvel som i alle andre organer og kropsdele. Mødre elsker med hele kroppen, ikke kun brysterne. Omsorgen ligger i at give din lille elskede baby mad, uanset hvordan, I gør det hjemme hos jer.

Jeg tror, at alle mødre, der har ammet, har fantastiske, bløde, varme ammeminder, der handler om al den omsorg, der nærmest vælter ud af de der babser. Når man altså lige er kommet igennem de første uger (for nogle længere), hvor alt gør ondt, svier, bløder, stopper til og hæver op til spærreballonstørrelse, så ens husbond holder helt op med at se én i øjnene og kun kan fokusere på de forlygter, der med deres enorme størrelse kommer rundt om hjørnet et kvarters tid førend eén selv.

I legestuen er der også mødre, der både har ammet og givet MME. Den brede erfaring er, at der er flest fordele ved at amme – men samtidig er det, som en anden mor siger, svært at sammenligne. ”Det er jo pærer og bananer”, siger Tea, ”for det eneste, de to måder at fodre babyer på, har til fælles, er jo at ernære babyen. Resten er helt forskelligt. Hvis man har et valg, så vælg det, der virker bedst for både dig og din baby.”

Mange steder i verden er det en umulig tanke at give MME, fordi det slet ikke er tilgængeligt, og der i øvrigt ikke findes tilstrækkeligt rent drikkevand eller steriliseringsmuligheder. Lige så mange steder ammer stort set ingen mødre af mange årsager – og alle steder i verden vokser sunde, glade, elskede babyer op, både på amning og MME. Nogle ammer ikke, nogle ammer 3 mndr, nogle mange år. Vi elsker alle vores babyer.
Som Jeannie, mor til 3 fra legestuen fortæller:
Alfred er 2,5 år og ofte, når jeg ammer ham, kigger han op på mig og slipper sit tag, imens han mumler “Jeg elsker dig – og jeg elsker rigtig meget babserne!”

Love, love, love. Også hos Freja, nybagt mor til 2: Et af de bedste minder jeg har ved amning er, når jeg vågnede liggende på siden om morgenen med en lille sovende babykind på brystet. Det syn får jeg nu igen lov til at opleve med nr. 2, og det er hver morgen; det syn bliver jeg aldrig træt af.

Hov, nu vågner Ava på 7 mdr. Godt, for mit venstre bryst er ved at eksplodere…

kris1


Har du noget du ønsker at dele på MamaWise.dk? så send meget gerne tekst, billeder, hvor du ønsker vi linker til dig, mv. på mail til MamaWisedk@gmail.com – vi glæder os til at læse din historie, gode råd, opskrift osv. 

You Might Also Like

  • Amanda og Camilla – MamaWise` umage makkerpar (Månedens Mama februar 2016)
    2. marts 2016 at 14:53

    […] Amanda: Hvor fantastisk det er ? Så havde jeg måske gjort det noget før!! OG hvor ondt det gjorde at amme, jeg havde forberedt mig på at ligeså snart jeg havde overstået fødslen, ville der ikke være flere smerter. Men jeg synes at amme opstarten var slem og jeg var flere gange ved at opgive – men husk at mødre elsker med hele kroppen – læs mere her. […]

  • Er brillerne fedtede? -En pragmatisk og kærlig beretning om parforhold og forældreskab
    15. marts 2016 at 19:23

    […] Mødre elsker med hele kroppen […]