5 mødre om amning.

Vi har spurgt jer mødre om hvordan I har oplevet amning, læs gerne med

instagram:  frugrunnet

instagram: frugrunnet

Hvilke forventninger havde du til amning?
- For mig var amning en selvfølge, da jeg ventede mit første barn. Jeg ønskede det virkelig meget, og kunne ikke se, at der skulle være nogen hindring i at få det opfyldt, hvis jeg ville det nok. Men jeg fandt ud af, at det kan være benhårdt arbejde. Jeg har grædt så mange tårer over smerter i mine brystvorter og frustrationer over at det var så svært at få det til at køre.

Jeg kæmpede en brag kamp første gang for at få det til at lykkes med ammebrikker og mystiske vinkler at ligge til på, og anden gang endnu hårdere med en søn, der var ekstrem dårlig til at sutte bl.a. pga. låste kæber. Men jeg syntes jeg havde overskuddet til at gøre alverden for at få det til at lykkes - og det gjorde det. Og jeg elskede det lige så meget som jeg havde troet. Dog synes jeg virkelig det er en kamp, man skal vælge med omhu. Fordi for ens baby betyder det langt mere, at man har overskud til at være mor, end om man ammer.

Har du mærket et pres fra venner/familie mht. amning?
- Nej egentlig ikke, men omvendt kommer jeg fra en familie hvor alle har ammet - så jeg er vel blevet præget derigennem.

Har du på noget tidspunkt været flov over at amme eller ikke turde amme offentligt?
- Jeg har aldrig været flov over at jeg ammede nogen steder, jeg var jo mine sønners madpakke. Men jeg kan godt nikke genkendende til at være steder, hvor jeg følte at jeg skulle gemme mig i et hjørne for ikke at støde folk - hvilket efter min mening, simpelthen ikke er okay. At skulle sidde skide dårligt for at få et tørklæde til at dække os begge, når lige præcis amning burde være noget af det mest naturlige i verden.

Eller følt at samfundet pressede det ned over hovedet på dig?
- Nej jeg synes jeg har mødt et samfund, der ikke længere bare tager det for givet, at man ammer. At ikke to kvinder er ens, at man er blevet givet nogle kort på hånden i dette amme/flaske univers, og så spiller alle dem efter bedste evne. Jeg synes efterhånden, der er en stemning af, at man må gøre det der virker for ens egen lille familie.

Instagram:  turbo_t_erne

Instagram: turbo_t_erne

Hvilke forventninger havde du til amning?
Jeg havde en klar forventning om, at jeg ville amme, og at det skulle nok gå. Jeg havde hørt, at det godt kunne være svært at få igang, at det kunne gøre ondt osv., men en ting jeg lærte ret hurtigt, da jeg blev gravid var, at folk omkring en (og fremmede!!) blev enormt kloge på, hvad man skulle/burde/kunne, når man fik børn. Så derfor besluttede jeg mig ret hurtigt for, at jeg lyttede til mig selv i stedet for 

Har du mærket et pres fra venner/familie mht. amning?
Jeg havde ikke mærket noget pres fra venner eller familie, måske højst gode råd og forventninger, men som nævnt tidligere så tog jeg bare det til mig, jeg kunne bruge 

Har du på noget tidspunkt været flov over at amme eller ikke turde amme offentligt?
Jeg har aldrig været flov over at amme, men hvis jeg har ammet på offentlige steder, så har jeg sat mig over i et hjørne med ryggen til. Det er mest for at give mig selv og min søn ro til at amme, nyde stunden og være i det  

Eller følt at samfundet pressede det ned over hovedet på dig?
Jeg har ikke følt at samfundet har presset amning ned over hovedet på mig, men jeg havde dog en meget påståelig sundhedsplejerske til min første søn, der ret tidligt (da min søn var omkring 1 mdr.), synes jeg skulle begynde at supplere med modermælkserstatning, da hun ikke synes, han tog nok på. Og det var på trods af at min læge, synes han tog fint på, og var dejlig harmonisk, og at jeg selv følte, at han fik nok at spise. Så jeg trodsede min sundhedsplejerske og ammede ham indtil han var 5-6 mdr, hvorefter jeg begyndte at supplere med erstatning 

Instagram:  @helenafutterup

Hvilke forventninger havde du til amning?
Mine forventninger til amning, da jeg ventede mit første barn var, at det skulle jeg nok klare. Jeg læste lidt på nettet og vidste at både min mor og storesøster havde succes med amningen. Da jeg havde født, var det det mest naturlige i hele verden, at lægge min datter til ved brystet. Amningen kørte og hun blev ammet i 14 måneder ca. Uden nogen problemer. Da jeg fødte mit barn nummer to gentog vi succesen, og han blev ammet i 14+ måneder. - også helt uden problemer. 3. Barn blev født og selvfølgelig skulle han også ammes og bliver det stadig. Han bliver 15 måneder om få dage, og har ikke i sinde at stoppe. 


Har du mærket et pres fra venner/familie mht. amning?
Om jeg har mærker pres fra familie/venner? Nej, ikke som sådan. Men har ofte hørt fra min mor og svigermor, at hvor er det nemt, at du har mælken lige ved dig. På den måde siger de jo også, at hvor er det godt at du ammer og ikke skal varme flaske osv. først. 

I forhold til venner, så har vores bedste vennepar aldrig ammet og altid givet flaske, men det er der aldrig set skævt på. 

Har du på noget tidspunkt været flov over at amme eller ikke turde amme offentligt?
Amning er vel det mest naturlige der findes, så derfor er det også det første der sker, så snart baby ligger på/ved brystet. Så bliver der spurgt om baby er begyndt at søge og sutte. Derfor tænker jeg, at mange føler sig lidt presset, hvis de er usikre eller hvis baby ikke sutter som det første. 

Eller følt at samfundet pressede det ned over hovedet på dig?
Jeg har aldrig følt, at jeg SKAL amme. Men har selv haft den naturlige trang til at mit barn skulle ammes.  Jeg er heller ikke en af dem, som skemalægger sin amning. Mine børn er altid blevet tilbudt bryst, når de havde trang og lyst. Jeg har aldrig været flov over at skulle amme. Jeg har ammet alle steder. Også uden at spørge om lov. Jeg ser det ikke som noget der skal gemmes væk - tværtimod. Vi er kropsforskrækkede og hvis ikke man kan give sit barn mad og vise mindre søskende eller andre, at det er okay at vise lidt hud og hvordan et bryst fungerer, så ved jeg ikke hvor vi er. 

Jeg er aldrig blevet bedt om at stoppe eller dække mig til. 

Instagram:  camillabaunwinther

Hvilke forventninger havde du til amning? 
Da jeg var gravid med Sine, håbede jeg inderligt at komme til at amme hende. Mest af alt for at få et særligt bånd til min datter, men også ligeså meget for at give hende tryghed. Dog frygtede jeg og troede ikke på at det ville lykkedes, da det ikke havde fungeret optimalt for hverken min mor eller storesøster. Så forventningerne var små, men jeg blev heldigvis glædeligt overrasket! 

Har du mærket et pres fra venner/familie mht. amning? 
Jeg har intet pres oplevet, hverken fra min mand, mor, søster eller veninder for den sags skyld - kun støtte! 

Har du på noget tidspunkt været flov over at amme eller ikke turde amme offentligt? 
Uanset om jeg kom til at amme Sine eller ej, så har jeg altid været modstander af at amme offentligt og havde det derfor meget stramt i starten, når vi var ude og prøvede altid at gemme mig væk. Men sommerferien fik mig til at ændre holdning (min blufærdighed er der stadigvæk!) og Sine fik tapas på toppen af Danmark

Camilla.

Camilla.

Hvilke forventninger havde du til amning?
- Jeg havde en forventning om at jeg skulle amme min datter og hvis der opstod udfordringer, så ville jeg gøre alt for at bevare amningen. Jeg forventede dog ikke, det ville være så hårdt og en hård process. Min datter fik konstateret refluks efter 3 uger. Hun fik ikke ordentlig fat og hun hoppede fra alt mellem 5-20 gange under hver amning og hun ammede hver 2 time i hele døgnet og gør det stadig nu efter 6 måneder. 

Efter 3 hårde måneder ammer jeg nu en glad pige, og vi nyder begge disse stunder. Efter klip af bagerste tungebånd og ammevejledning er vi på rette vej. Jeg har mødt mange, der har spurgt om, hvorfor jeg ikke bare giver flaske i stedet for. Men det gør ikke måltiderne bedre, i dette tilfælde. Jeg har skulle forsvare min kamp for at fortsætte med at amme mange gange. Jeg er så glad og stolt over min  beslutning om at fortsætte. 

Jeg har fortsat en forventning om at amme indtil hun ihvertfald er 1 år og måske indtil den dag hun selv siger fra. 

Har du mærket et pres fra venner/familie mht. amning?
-Jeg har intet pres mærket. De har blot undret sig over min lange kamp ved at få amningen til at gå godt. 

Har du på noget tidspunkt været flov over at amme eller ikke turde amme offentligt?
-i starten tænkte jeg meget over at skjule mig så meget som muligt, når jeg ammede offentligt. Det var mest mig selv og min blufærdighed omkring amning jeg skulle vende mig til i starten. Jeg tænker ikke så meget over at amme offentlig mere. Jeg tænker dog over, hvor jeg sidder og ammer. Jeg vil hellere vælge hjørnet i cafeen end midt i. 

Eller følt at samfundet pressede det ned over hovedet på dig?
-der har været meget fokus på amning offentligt. Jeg har dog ikke mødt nogen udfordringer og føler heller ikke folk kigger skævt til en, når man ammer offentligt. Jeg har givet min datter mad, når hun har været sulten og har ikke tænkt over eller taget hensyn til om andre accepterer dette. Amning er og burde være naturligt og acceptabelt for alle.