Skal man skjule sig, når man ammer?

Jeg var i Fields Shopping Center med min knap 1-årige datter, og hun blev ked af det og søgte brystet – så jeg skulle finde et sted at amme hende.

Som I så mange andre shoppingcentre, har Fields også en babylounge, men denne ser dog noget særligt ud, i forhold til de mange andre babylounges, som jeg efterhånden har besøgt – her sidder man i små, tildækkede båse med gardin hele vejen rundt, total skjult for alle andre og med plads til kun én mor og ét barn. Jeg vil kalde det en amme-kupé. 

Ærligt talt, så blev jeg lidt provokeret af denne indretning.

For mig er amning det mest naturlige i hele verden, og jeg fik en følelse af at skulle skjule mig og gøre noget, der var forbudt, da jeg skulle amme min lille datter, nu hvor det skulle foregå totalt skjult og så endda i en babylounge!

Jeg har stor forståelse for, at man skal vise hensyn til andre mennesker og ikke overskride andres grænser med overdreven nøgenhed i det offentlige rum, men at man skal dækkes til fra gulv til loft af et tykt gardin, fordi man skal amme i en dertil indrettet babylounge, dét provokerer mig. 

På tidspunktet for mit besøg var der ikke andre alternativer til amme-kupéerne for eksempel sofaer eller lænestole, som der traditionelt er i disse babylounges, og som opfordrer til kommunikation og eventuelt samvær mellem mødre og deres børn, som er gået i babyloungen for at tilfredsstille sult, nærhed og leg. Jeg har ofte haft en hyggelig stund med de andre mødre i babyloungen, hvor vi har talt åbent og ærligt om vores børns rutiner for eksempel i forhold til amning, leg, motorik med mere – et slags kortvarigt mødregruppe rendez-vous. 

Situationen i Fields afføder diskussionen om, om amning skal foregå i det skjulte – og min personlige mening er et klokkeklart nej.

At tilfredsstille sit barns sult og tørst er det mest basale behov overhovedet for en nybagt mor, og det er en helt essentiel del af at varetage sit barns omsorg, hvorfor det i alle situationer ikke skal føles som en forbudt ting. Som nybagt mor kan man også hurtigt føle sig alene i mange situationer, som man pludselig står i for første gang, for eksempel at stå med et grædende spædbarn, som er sultent, tørstigt og ønsker nærhed. Jeg tror virkelig, at vi kan lære noget ved at se hvordan, at andre mødre griber tingene an – og en babylounge med åbent miljø giver netop grobund for, at man kan lære af andre.  Jeg har blandt andet lært forskellige ammepositioner ved at se andre gøre det i babylounges. Jeg har også lært, hvordan man selv sætter en baby i bæresele og spænder spændet uden hjælp – igen noget, som jeg har lært, ved at se og snakke med andre med mødre i babylounges, og som de fleste, der bruger bæresele, ved, er det en virkelig handy og værdifuld ting at kunne!

Jeg husker tydeligt sveddråberne pible ned af panden, når jeg som nybagt mor var ude med mit lille spædbarn, som blev sultent, og derfor græd.

Jeg valgte altid den nærmeste bænk, café eller sågar trappetrin til at amme min datter, og jeg har aldrig forsøgt at skjule ammestunden, fordi det for mig er det mest naturlige i hele denne verden, og som person udviser jeg almen pli og høflighed over for mine medmennesker ved at lade amningen foregå frit og åbent, men uden at jeg unødigt viser mine bryster. 

Jeg forstår fuldt ud, at nogle mødre ønsker større privatliv end mig selv, når de tilfredsstiller deres små børns sult og tørst, eller at de kan have andre årsager til at være glade for disse amme-kupéer og lignende foranstaltninger, men for mig at se sender det et forkert signal, når man indretter en babylounge alene med disse kupéer

– for amning er en naturlig ting, som ikke skal forbindes med skam, og vi kan faktisk lære af og få gavn af hinanden ved at gøre det sammen.


Vil du dele din beretning med os? Så vil vi meget gerne læse den samt udgive. Du kan sende os en mail på: mamawisedk@Gmail.com og evt. læse mere om det at skrive et indlæg til os her.