Nej, nej, nej, nej, neeeejjj, det må du ikke - Bliv klogere på, hvordan du undgår allergifremkaldende stoffer på puslebordet

Reklame for AllergyCertified

AllergyCertified er et internationalt mærke, der sikrer os forbrugere i hele verden, at de produkter vi køber, er hudvenlige og fri for allergifremkaldende stoffer. Ved at kigge efter produkter med AllergyCertified mærket, kan du trygt bruge produkterne til dig og hele din familie. Kvinderne bag AllergyCertified er Lene Still og toksikolog Ewa Daniél som vil hjælpe os med, at få et bedre kendskab til allergi i dette og kommende indlæg. 

Du kan læse mere om dem på allergycertified.com, og følge med på både Facebook og Instagram.

image.jpg

Det er som om, det er blevet en hel videnskab at blive forælder. Udover at skulle forholde sig til amning, manglende søvn, kolik og hård mave hos det lille pus, så bliver man også bombarderet med historier om farlig kemi i babycremen og alle svigermors gode råd om allergi og børnepleje, for ikke at komme ind på alle de råd man får i mødregruppen. Alle velmenende, men dog ikke altid korrekte råd.

Hos AllergyCertified har vi gennem det seneste år fået en del spørgsmål om hudallergi og forebyggelse fra en række mødre. Vi har samlet vores svar, så du får en række gode råd om, hvad der er godt og hvad der er skidt i forhold til de produkter, du bruger på både puslebordet og i pusletasken til den lille ny.

Jeg vil starte med selve puslebordet, for det er blevet populært at genbruge pusleborde, og med en let opfriskning kan et gammelt og rustik puslebord komme til at se flot ud. Du skal blot være opmærksom på, at såfremt du maler og lakerer puslebordet, skal du gøre det i god tid – det vil sige nogle uger før babys ankomst så maling og lak kan nå at afdampe. Lad det afdampe udenfor huset måske i et skur eller garage. Hvorfor? Fordi: størstedelen af den maling, vi anvender i dag, indeholder stoffet Methylisothiazolinone også kaldet MI. MI er stærkt allergifremkaldende og desværre også luftbåren, hvilket vil sige, at det, i ugerne efter der er malet, kan afdampe og medføre allergi.
Derfor: luft godt ud efter maling og lad det afdampe inden du tager det i brug.

Man kan næsten ikke sige pusletaske, uden af sige vådservietter. Der er kæmpesalg i babyvådservietter, og det er der ikke noget at sige til, for det er nemt og smart, når man er på farten. En pakke i pusletasken eller i bilens handskerum er klart at foretrække frem for en våd vaskeklud i en pose, da kluden ved varme vil kunne blive fuld af bakterier, og det er ikke godt for en babynumse. Vi har certificeret vådservietter og vil klart anbefale, at når du bruger vådservietter, skal der være et allergimærke på. En enkelt note: er du hjemme ved puslebordet, så er en skål vand og vaskeklude ligeså nemt, hurtigt og billigt.
Derfor: vådservietter skal være i pusletasken og handskerummet, og der skal være et allergimærke på dem.

Får dit barn øjenbetændelse vil din mor eller svigermor nok anbefale dig at bade øjnene med kamillete. Don’t go there. At kamillete skulle hjælpe mod øjenbetændelse er en skrøne. Tværtimod risikerer du, at der kommer flere bakterier ind i øjnene på barnet. Dertil kommer, at kamille tilhører den allergifremkaldende kurvblomstfamilie. Så selvom din mor vil fortælle dig, at det har man altså gjort i flere årtier i hendes familie, så viser videnskaben i dag, at det er en rigtig dårlig ide.
Derfor: ingen kamillete i øjnene.

Når det kommer til babyprodukter, kommer vi ikke uden om økologi. Vi vil alle det bedste for vores børn, og derfor er det også ganske naturligt, at vi køber økologisk. Men du skal være opmærksom på, at det, at et produkt er naturligt eller økologisk ikke nødvendigvis gør det sundere for vores hud. Du vil for eksempel aldrig smøre dit barn med bjørneklo selv om, den er helt naturlig. Det samme gælder citrus og andre frugtekstrakter, der kan være irriterende på barnets hud. Det ses ofte tydeligt, når ungerne har spist citrusfrugter, at de bliver helt røde og irriterede. Så hvis du gerne vil have økologiske og naturlige hudplejeprodukter, skal du være opmærksom på at undgå parfumestoffer – herunder også dem der er af økologisk oprindelse (de kan være blandt de mest allergifremkaldende) samt planter fra kurvblomstfamilien såsom Chamomilla Recuitita og Calendula.

Parfume i babyprodukter er et absolut no go. Parfumen har ingen funktion udover at give duft, og de små poder dufter dejligt i sig selv. Desværre udsætter vi ofte vores børn for parfume uden, vi selv er klar over det. Det sker for eksempel gennem salve, cremer og ikke mindst børnetandpasta som ofte indeholder parfumestoffer som limonene. Vær opmærksom på at det gælder alt parfume, også selv det der er af naturlig oprindelse, kan give allergi. Her skal du se efter ordet parfume og derudover EU’s liste over de 26- særligt allergene parfumestoffer: Alpha isomethylionone, Amyl cinnamal, Amylcinnamyl alcohol, Anise alcohol, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Cinnamal, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Coumarin, Limonene, Eugenol, Evernia Furfuraceae (træmosekstrakt), Evernia prunastri (egemosekstrakt), Farnesol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Linalool, Methyl 2-octynoate.

Hvis du køber et produkt, der bærer AllergyCertified-mærket, så har vi gjort arbejdet for dig og vurderet samtlige indholdsstoffer ned til mindste koncentration.Har du fået lyst til at se, om dine babyprodukter indeholder stoffer, der kan være allergifremkaldende, så kan du gå ind på vores hjemmeside og tjekke de stoffer, som ikke må være i de allergicertificerede: allergycertified.com/about/criteria/

Og så bare lige en sidste beroligende bemærkning: har du brugt økologiske produkter med kurvblomster i på dit barns hud eller har du brugt kamillete til øjenbetændelse, skal du ikke sidde og tænke åh nej. Vi siger ikke fy, fy skamme, skamme – men vi siger, at når du nu har fået de her tips, så bare følg dem. Og bliver det nødvendigt, så del dem gerne med din mor. Eller svigermor.