10 gyldne regler for barselsbesøg.

1.Ring

Ring og spørg om det passer ind i den nybagte families skema, at I kommer og ser det lille nye vidunder. De kan allerede have arrangeret besøg den pågældende dag eller have brug for ro. Accepter hvis I ikke lige er først på gæstelisten, eller hvis de nybagte forældre ikke har tid/lyst eller overskud.

2.Forvent ikke at I må holde.

I må endelig ikke tage det som en selvfølge, at I får lov til at holde den nyfødte baby. Ikke alle mødre er klar til at lade baby gå fra arm til arm. Mor og far skal nok spørger jer, hvis de er klar til, at I skal holde. Og så hellere gå der fra positivt overrasket end skuffet over at I ikke måtte holde 7 timer gamle Alexander. Et lille fif, møde op på barselsstuen/ i hjemmet uden parfume på.

 

3. Spis hjemmefra- og/eller tilbyd mad. 

De nybagte forældre har højst sandsynligt ikke tid eller overskud til at diske op med den store, lækre og vilde frokost/aftensmad/snackbord, så spis lidt hjemmefra hvis I har muligheden. Eller tag lidt lækkert med til jer og de nybagte forældre og lad gerne resterne stå, dette vil de elske jer for.

 

4.Et kort besøg.
Ligesom I ikke skal forvente at de nybagte forældre har det store måltid klart, så skal I heller ikke forvente at de har tid/overskud eller lyst til, at jeres besøg varer hele dagen. Hold det kort, til omkring en times tid- de nybagte forældre skal nok fortælle jer, hvis de gerne vil have at I bliver længere.

5. Amning

Lad mor og barn amme i fred. Hvis mor forlader lokalet for at amme, så vent på, at hun kommer tilbage. Hvis hun ammer hvor I er, så hold blikket i øjenhøjde, lad som ingen ting og udskyd dikke dikke til babyen er færdig med at spise.

Amning er intimt og som nybagt førstegangsmor og nyfødt baby er der meget at lære, ikke mindst hinanden. Giv mor og barn deres frirum.

6. Hygiejne

JA! Babyen er lækker, men inden du går hen og dikke dikker, så vask lige dine hænder. De små pus er så modtagelige, bebs er lige kommet ud efter 9 måneder i maven.. Duften af hund, cigaret, blomster, jeres vaskemiddel, parfume (som i har undladt at tage på) det hele kan nemt virke overvældende for det lille pus.

 

7. Tal når du bliver spurgt.
Du har en kamp med din indre stemme. Bleen sidder forkert. Hvis din veninde lige vender babyen lidt til siden så får den bedre fat på brystet. Råd er guld værd! Hvis de er eftersøgt. Giv de nybagte forældre plads.. og rigeligt af den! De skal lige have lov til, at finde sig til rette. Kom kun med råd hvis de spørg.

8. Au-pair.
Vi vil blive så glade, hvis du lige tager af bordet inden du køre igen. Du behøver ikke, at sætte det i opvaskemaskinen, men vi vil bestemt ikke stoppe dig i forsøget..
Hvis du har overskuddet og tiden, så tilbyd gerne din hjælp i form af husligt arbejde, mad til de første par dage, aktivering af ældre søskende eller måske endda holde øje med babyen mens mor taget et bad. Måske takker de nybagte forældre nej og måske siger de ja tak. Lige meget hvad, vil de huske at du tilbød din hjælp og værdsætte din søde tanke.

9. Ole lukøje.
Når den nyfødte bebs sover, så hold dikke dikke på et minimum. Faktisk helst på 0. Medmindre at forældrene giver jer bebs eller andet i den dur.
Hvis I ved fra forældrene, at søvn er en by i Rusland, så tilbyd, at jeres besøg slutter. Så er det op til forældrene at tage imod jeres tilbud eller ikke. Det kan være rigtig øv, hvis I kun har været der i 15 minutter, men der må man som gæst, sluge kamelen og lave en ny aftale.

10. Tålmodighed er en dyd. 

Alle vil gerne hilse på den nyfødte arving, ønske tillykke til de nybagte forældre og høre hvordan det hele gik. Og det er der intet galt i! Selvfølgelig vil vi det! Alt andet ville da være underligt! Men accepter hvis de nybagte forældre ikke vil have besøg. Lille Johanne vil være her de næste mange år. I skal nok få mulighed for, at holde, lege, kigge og dikke dikke.

 


´Vil du dele din beretning med os? Så vil vi meget gerne læse den samt udgive. Du kan sende os en mail på: mamawisedk@Gmail.com og evt. læse mere om det at skrive et indlæg til os her.