10 gode ideer til bæredygtighed med børn

kristina-hobbs-300x300.jpg

Få nu ikke samvittighedskvaler og stresspletter på halsen bare af at læse overskriften, vel? Det er nemlig SLET ikke meningen med de 10 ideer til bæredygtighed med børn, som du her vil få serveret. Vi udelader svadaen om, hvordan mennesket ved sin dominans over jordens ressourcer er ved at sejre sig selv ihjel. Bæredygtighed med børn er nemlig sjovt, nemt og billigt. Hvad mere kan du bede om?

Bæredygtighed skal sanses og gøres, ikke tales

Børn forstår som regel kun ting, de kan have at gøre med i praksis. Som er virkelige, som de kan røre ved, se, lugte eller på anden måde sanse. Abstrakte begreber, som jo ikke rigtig er "ting", er for svære at forstå for de fleste børn. For overhovedet at kunne forstå noget så abstrakt som økologi, miljø og bæredygtighed skal du ikke snakke så meget - du skal såmænd bare gå udenfor med ungerne. Så børnene kan få øje på dyr, jord, vand, luft og planter. At de har rørt ved noget levende, noget dødt, noget, der er ved at gå i forrådnelse, set flere forskellige stadier af det, set ådsels ædere og bakterier og små og store. Vis dem så modsætningen, nemlig ting og sager, der ikke er levende, som ingen kan spise, som ikke ændrer form og bliver til noget andet over 1 år. Eller bare en uge. Oplevelser og erfaringer i virkeligheden, helt fysisk, med duft og sansning er i centrum, når børn skal inddrages i bæredygtighed. Glem hele fortælling med, at jorden går under, "hvis ikke du smider dit ispapir i skraldespanden". Fra ispapir til undergang, det er liiiiige at strække den.

Livet omkring os og indeni os

Bæredygtighed handler om liv. Om at se alt det rundt om os, der faktisk er er levende kredsløb (træer, jorden, luft, dyr, planter, os selv, insekter, vand). Om at ønsker at holde det levende i live, give det videre til de næste i kredsen, der skal bruge det, når vi er færdige med det. Vi skal altid tænke på de kommende generationer, når vi bruger noget. Bæredygtighed i miljø og natur-forstand handler om liv. Du kan være bæredygtig sammen med dine børn på mange måder, det er bare at komme i gang. Det kommer både dine børn, din husholdning og kloden til gode. Men først og fremmest fordi det er fede oplevelser, der kommer ud af det - og dem skal du da dele med ungerne!

Her får du 10 ideer til at være bæredygtig med børn:

1) Vær et godt eksempel. Børn gør, hvad du gør, ikke hvad du siger. Det er derfor en god ide, hvis du med dine handlinger viser, at du er glad for at passe på de naturlige ressourcer, og at du har respekt for naturen. Det kan være i det helt små, at du husker at slukke lyset og børster tænder uden vandhanen løbende. Ikke lader motoren kører i tomgang. Ikke bruger køkkenrulle og engangsklude, men stofklude. Hvis dine børn vokser op med vaner, der passer på naturen, så vil det også føles naturligt for dem i fremtiden.

2) Lad barnet vise vejen. Tænk det her med at være bæredygtig som noget, du gør sammen med barnet, i modsætning til noget, du har planlagt, og som barnet så skal udføre som sin egen kunnen. Det er noget fælles, som I finder ud af sammen, alles forslag er lige gode. Dit barn har stiftet bekendtskab med bæredygtighed i institutionen, for det indgår i de pædagogiske læreplaner. Tal med pædagogerne og prøv at tage udgangspunkt i, hvad barnet allerede ved om emnet fra institutionen eller skolen. Så er barnet pludselig din guide, og det er en sjov rolle. Det er faktisk ikke så lidt, børnene ved, og pædagogerne har ofte mange gode ideer til bæredygtighed i praksis.

3) Tænk over skraldet. Noget centralt ved bæredygtighed er vores affald. Her kan du prøve sammen med barnet at finde ud af, hvor tingene bliver af, når vi smider dem ud? Hvorfor har I to affaldspande (hvis I affaldssorterer)? Begynd at lægge mærke til skrald på gaden, på stranden, i skoven, i hjemmet. Hvad sker der med det? Der findes en national affaldsindsamlingsdag, hvor der samlet affald ind over hele landet. I 2016 er det d 17 april - du kan tilmelde din familie her: www.dn.dk. I kan også være med til strandrensning ved jeres sommerhus måske, eller besøge et rensningsanlæg eller genbrugsstationen/lossepladsen. Der er muligheder for at tale om affaldets rejse overalt, hvis du har det for øje.

4) Hvornår forsvinder noget? Alle de ting, vi er færdige med at bruge, bliver jo ikke liggende som skruelåg, fiskeben, klistermærker, gulerodsskræller og papir for evigt. Det ved børn godt. Næste gang, dit barn med et "YRK" finder en ældre pære i bunden af tasken, eller en mindre lækker ostehaps i lommen, så grib chancen og tal om, hvor længe det mon har ligget der, før det begyndte at blive til noget andet. Prøv at samle forskellige ting op fra vejen, buskene, jorden - hvor længe kan stanniol holde formen (16 år), hvor længe kan en død fugl (1uge), en plastikpose (op til 500 år) eller en tomat (to minutter nærmest)? Hvad er det vigtigt at komme i skraldespanden, og hvad må man gerne smide på jorden, fordi andre dyr eller bakterier kan spise det? I kan lave en flot planche, hvor I tegner, hvor længe nedbrydningstiden er for de forskellige ting, og hvad der skal i skraldespanden og på lossepladsen, fordi der ikke er noget liv i det længere, og ingen kan bruge det til noget. LIGE HER finder du en oversigt over nedbrydningstid på almindelige genstande.

5) Spar på vandet sammen med dit barn. Det kommer jo væltende ud af hanerne her i vores dejlige del af verden, så det er virkelig abstrakt, at det er noget, man skal spare på. Når der er så meget af det, virker det tåbeligt for børn, at vi ikke bare kan bruge løs af det. Helt praktisk kan du sammen med dit barn tage en lørdag formiddag og finde ud af, hvor mange slags vand, der findes. Drikke vand, badevand, kogevand, madvand, flaskevand, saltvand, vand til vaskemaskinen, Wc-vand, badebassinvand, vandpytvand og så videre. Hvordan er de forskellige? Hvor kommer de fra? Hvad kan mennesker drikke, hvad kan dyr drikke? Hæld op i glas og se forskellen. Prøv at lugte til det, rør ved det. Sammen kan I konstatere forskelle. Så er det til at få øje på, at vi skal dele det vand, der er i verden, fordi vi er så mange, der godt kan lige det og andre af naturens gode ting. Ligesom med småkager.

6) Syng det ud. I de glade 70`ere sang man altid om det, man skulle. "Du skal børste dine tænder", og "Hvorfor er det nogle, der vil drille", ikke? Lotte Kærså og Povl Kjøller levede ikke forgæves. Det gode er, at der sørme også findes affalds- og kompost sange! Jo, der gør! Hvad enten du synes, at det er det mest åndssvage, du nogensinde har hørt, eller om du er så tonedøv som en spand mudder, så syng med dit barn - og hvorfor ikke om skrald og bæredygtighed?

Kompostsang, der virkelig lyder godt: LIGE HER

Affaldssang for børn: LIGE HER

Skraldenatursang: LIGE HER

7) Dyrk noget. Hvis du allerede har helt styr på have, skadedyr, bolcherødbeder og stangbønner, så spring denne ide over. Men - uanset om du så kun har en lille bitte vindueskarm til rådighed, så kan du sammen med dit barn få noget til at gro. Det giver god mening at få noget spiseligt ud af noget, I ellers ville have smidt ud. Så kan I virkelig se, at livet lever videre, selvom noget er blevet spist. I kan fx plante bunden af et salathoved (der behøver ikke være rødder på), et kålhoved eller en porre eller et løg. Der skal bare lige være 5 mm tilbage af planten, så I har en ca 2 cm høj skive. Plant i god pottejord, vand lidt, og stil den lyst og venligt. Der er nye blade på inden for kort tid, som så kan spises igen. Mange grønsagsrester kan endda gendyrkes helt uden jord, bare i vand. Se på app'en Pinterest for flere ideer - søg på "regrow".

8) Slut med sølvpapir. Drop at bruge sølvpapir helt og aldeles. Der findes mange andre løsninger. Det er ressourcekrævende at fremstille, og det er mange år som at gå til grunde. Vær stolte af at finde på noget andet sammen.

9) Nul plastikindkøbsposer. Drop at købe plastikposer, når I køber ind. Folk fra andre lande tror, at vi er bindegale med de poser. Det er nemt og uden savn. Plastik holder i årtier, før det nedbrydes, og indkøbene klares nemt i stofposer. Det kan I hjælpes ad med at huske sammen. Læg de penge til side, som I ellers ville have brugt, og lov hinanden noget godt, når I har sparet 100 kr sammen.

10) Byg en larmevæg- eller andre genbrugsting. Ud over alle de fantastiske ideer til genbrug af alle mulige ting og materialer, som det er nemt at finde derude på de sociale medier, på biblioteket og i institutioner og skoler, så er der her et sjovt projekt, som mine børn synes tog prisen. Dine naboer bliver måske sure, men deres biler og osende plæneklippere larmer lige så meget og er ikke bæredygtige. Saml over noget tid en masse ting sammen, som kan sige sjove lyde, og som kan tåle at være ude at al slags vejr. Eventuelt sammen med de andre i ejendommen, hvis I bor mange sammen. Bank det hele op på en stor plade (måske I finder noget brugbart på genbrugsstationen eller kan banke to gamle bordplader sammen), og husk nogle sjove, gamle redskaber til at slå på tingene med. Sådan en larmevæg mener mine børn bestemt bør stå i enhver have.

Kilde: Lotte Damm Grevsen

Kilde: Lotte Damm Grevsen

God fornøjelse med at være bæredygtig med børn!