DIY-guide - Lav det fineste skabshus

Bianca er mor og blogger på Homebybianca.blogspot.dk. Hjemme hos Bianca består husets mindste beboere af hendes datter på 4 år og sønnen på 2 år, som deler legeværelse, hvilket begynder at være godt fyldt op med legetøj. Bianca har derfor været i tænkeboks for, at finde den mest optimale opbevaringsløsning hos dem, og I kan herunder læse en guide til det fine skabshus. 

Vi gik i gemmerne på loftet og fandt min gamle ABC stigereol frem. Jeg tror de fleste, der har været børn i 90’erne kan huske dem. Det smarte ved stigereolen var, at vi selv kan indstille højden på hylderne, og dermed også kunne sætte den nederste hylde lidt højere oppe, så diverse køretøjer kunne komme ind under og dermed ikke fyldte på gulvet.

Vi blev dog hurtige trætte af, at se på alt det legetøj, der stod til frit skue, og begge børn mente at de skulle tømme alle hylderne hver gang. Derfor ville vi gerne have et skab med låger for. Vi ville dog stadig gerne have den frihed stigereolen gav i forhold til placering af hyldehøjder, og vi ville heller ikke bruge en formue på et nyt skab, når vi ikke ved hvor længe børnene skal dele værelse.

Løsningen blev derfor, at vi selv satte skabslåger på. Det har kostet ca. 800 kr. i materialer, og så kan det holde så længe vi og børnene synes det er smart.

Vi valgte at dele lågerne på midten, så børnene kan åbne skabene forneden, mens det for oven stadig er afskærmet. På den måde frister de små dimser ikke den mindste hver gang skabene bliver åbnet, og indholdet bag den enkelte låge er nemmere at overskue.

Samtidig har vi valgt, at der skal være ca. 1 cm mellem lågerne. Det, fordi børnene synes det er sjovt at lave hule inde i skabet, så der kommer lidt lys ind og samtidig undgår vi, at der kommer fingre i klemme, når legen på de små kvadratmeter bliver lidt for vild. Hver låge er udstyret med et hul som håndtag. Her kan man selvfølgelig selv bestemme, om det skal være et almindeligt håndtag i stedet. Vi syntes denne løsning forstyrrede mindst, og det var nemmere at styre for lillebror som var 1,5 år på det tidspunkt.

Det er ikke svært, at lave sine egne skabslåger, og vi har ikke valgt en masse fancy løsninger, da ingen af os er særlig gode til det der håndværk. Nu valgte vi at lave huse, men det er kun fantasien der sætter grænser.

DIY:

  1. Først har vi målt op, hvor store låger der skulle bruges. Derefter er der købt MDF plader i de ønskede størrelser og antal.

  2. MDF-pladerne er blevet skåret til og malet. Her har vi valgt at overdelen med taget skulle gå op over skabet. Selve skabslågen dækker derfor den firkant, som er selve skabet og så går taget ud over.

  3. Ved vinduerne har vi først malet en hvid firkant. For at få en lige streg sættes malertapen på, og der males først med grundfarven, som selve pladen er malet i. Det gøres for at lukke eventuelle huller ved malertapen, da den hvide maling ellers kan løbe ud under tapen. Mal derefter den hvide firkant, og tag malertapen af mens sidste lag maling stadig er vådt, så det ikke tørrer fast i malingen.

  1. Vinduesglassene er lavet af sort tavlefolie, som er klippet i de ønskede størrelser. Tavlefolie kan ofte fås med klister bag på i diverse supermarkeder.

  2. Skabslågerne har vi derefter sat fast med skabshængsler i passende størrelse. Vi har brugt 2 hængsler til hver låge.

  3. Magneter til at holde lågerne lukket er skruet på de midterste hylder og på de øverste hylder. Derefter er der sat et metalstykke på lågerne, så de lukker tilsvarende. Grunden til vi valgte denne løsning er, at vi bor i et ældre hus og hvis gulvet hælder lidt kan man risikere, at lågen ikke vil holde sig lukket.

billede-3--300x228.jpg

Jeg har valgt ikke at skrive mål på, da det kommer helt an på hvilken type reol man vælger at give låger, samt designet på husene. Måske man er klar på at prøve at lave vinduerne i en form eller med flere vinduesglas.

Vores reol står lidt ud fra væggen, da en del af legetøjet ellers ikke ville kunne stå på hylderne. Vi havde snakket om at lukke af på siderne, men har valgt at lade dem stå åbne. Vi lægger ikke mærke til det, og når ungerne bygger hule eller vælger at spærre hinanden inde, er det rart vi hurtigt kan kigge ind og ungerne synes det er sjovt at kigge ud.

Jeg håber du har fået modet til selv at prøve kræfter med at lave dine egne skabslåger. Måske du får lavet mange flere detaljer på, eller måske det skal være mere simpelt. Det sjove ved DIY er, at man helt selv bestemmer.

billede-4--300x225.jpg