Aktiviteter for børn og barnlige sjæle

Natacha er mor til Clara Madeleine på 22 mdr., Natacha og Clara Madeleine kan begge godt lige at lave noget og her deler Natacha nogle gode aktiviteter man kan lave, hvis vejret ikke er til at lege ude. 

Tegne/male

De fleste børn elsker at være kreative. Man behøver ikke selv være den helt store tegner/maler for at få en hyggelig stund. De fleste supermarkeder har endda remedierne til at komme i gang. Herhjemme dækker vi af inden der sættes i gang til fri kreativitet. Da jeg var gravid købte vi et større tisselagen, hvis nu vandet skulle gå midt om natten. Dette lagen er perfekt til formålet men man kan også bruge almindelige voksduge eller afdækningsplast, brug det I alligevel har derhjemme og gem det til næste gang. Fordelen ved tisselagnet er, at det er let sugende på den ene side, derved sikrer vi os at væltet vand og maling ikke løber vildt omkring men bliver fanget i afdækningen. Derudover sviner det jo lidt når især de mindre børn bliver sluppet løs og vi har derfor et sæt tøj til malebrug. For de fleste børn gælder det dog at kreativiteten er lig med store armbevægelser og her tager vi altså gulvet i brug.

De små synes bare det er sjovt at få lov til at male og være med, mens de større børn gerne vil kreere noget. Man kan derfor sagten købe malebøger eller lignende så de store børn kan farvelægge, her er interessen dog mest for at farve, det der nu lige er tættest på. Vi bruger alt fra lærreder, papir,kasser og malebøger til egen krop, for det er nu engang sjovest at male på sig selv(har jeg erfaret). Derfor er fingermaling et godt råd, da det er sundere og lettere at få af end akrylmaling. Efter endt krealeg kan man med fordel få sig et langt bad så den værste maling kommer hurtigt af og ikke smitter af på møbler og andet i hjemmet.

Bygge huler

De mindre børn elsker det. Hulebyggeri, det er meget populært at have en tipi i mange hjem og hvis du ikke allerede har en kan du se den fine og nemme DIY guide der ligger på mamawise.dk/det-kreative-hjoerne. Bbørnene elsker når vi forældre er med på deres lege og her er det nemt at udvide hulekonceptet, tag tipien med ind i stuen (hvis den da ikke allerede er placeret dér) og hop med på legen.

Vi bor småt og har derfor ikke plads til en større tipi i stuen, da den ville overtage fuldstændig og værelset er både til forældre og barn. Selvom ikke alle ejer en tipi, kan man sagtens lave gode huler. Herhjemme har spisebordet været hule for en dag, selv vores to katte var vilde med det. Vi har også haft slået vores UV-telt op midt på gulvet, lagt et tæppe over så det blev lidt mørkere og ”foret” gulvet med en dyne. Dette blev til en eftermiddag med hygge (for snakcs skal der jo til i en hule ;)) og historielæsning. Da min datter så mistede interessen (læs havde spist og drukket op) var hun videre til noget andet. Men hun har ikke glemt hulen, hun skulle bare lige noget andet også. Så hulen får tit lov at stå i flere timer så vi kan komme til og fra den leg uden at vi skal begynde forfra hver gang.

Har også set og hørt om at nogle holder ”sleep-over” i deres huler/telte i stuen og det er jo altid mega hyggeligt. Især børnene elsker når vi ikke konstant rydder op efter deres leg, da de mindste har det med at gå til og fra flere lege i løbet af dagen.

Jorden er giftig/forhindringsbane

Denne leg kræver ikke nødvendigvis at man bruger bObles. Alt kan bruges, hvis bare man vælger ting der er stabile og sikre så børnene ikke unødigt falder og slår sig eller kommer til skade på anden vis.

For de yngste børn kan denne leg handle om, at udfordre dem motorisk med at gå på line på gulvet, hoppe i sofaen eller sengen (eller er det kun hjemme ved os man gør sådan), hoppe ned fra trappen eller lign. Hovedsageligt bare at styrke deres motoriske færdigheder men gøre det til en leg. De kan kravle over et bord og under et andet, rulle rundt på gulvet eller danse og snurre rundt. Især hvis man er med til legen er der lidt kongens efterfølger over det og tumlingen følger gerne alt når bare mor og far gør det.

For de ældre børn skal der nok lidt mere konkurrence til at overbevise dem om det er sjovt, men en hulahopring kan hurtigt blive en udfordring. Hvor længe kan man hulahoppe, hvor mange gange kan man hoppe igennem(som hvis man sjippede), hvor kan man hulahoppe (armen, benet, maven, halsen.....). Eller baner med puder og stole, hvor man ikke må røre jorden, se hvem der kan klare banen hurtigst.

Spil dag

Vores børn er jo glade for bare at være sammen med os, så hvorfor ikke lave en spil dag, hvor hele familien samles. Man kan udvælge nogle spil og så ellers bare hygge omkring det. Spillene skal selvfølgelig være målrettet barnets/børnenes alder så de kan være med og synes det er sjovt. De kolde dage indbyder nemlig til varm kako, stearinlys og hygge sammen.

Badeland

Mange svømmehaller i hele landet har virkelig fået nogle forhold, der minder om troperne. Så uanset hvor I landet man bor er der næsten garanti for, at der ligger en svømmehal i nærheden, hvor man for en dag kan komme til "troperne".

Museer

Ja det lyder næsten helt kedeligt men mange museer har faktisk ekstra fokus på børnene her i efterårsferien. Dette betyder lege og ekspeditioner rundt på museerne med guider, der i børnehøjde fortæller og viser museet frem. Man kan bare gå ind på de forskellige museer i nærheden af, hvor man bor og se om lige netop det museum skulle tilbyde en lidt sjovere dag for de ældre børn. Her skal man nemlig være opmærksom på, at de fleste aktiviter henvender sig til børn i alderen 5-13 år.

Storcentre

De for nogen forhadte storcentre gør det faktisk rigtig godt i ferieperioderne. Flere har udstillinger rundt i centret og næsten alle tilbyder en eller anden form for feriepas til børnene. Idéen med feriepasset er, at børnene kommer rundt i centret og indhenter de ting kuponerne henviser til. Ofte er der også gaver i form af legetøj eller ting til kreativ leg og aktiviterer hjemme. De større børn kan måske endda gå rundt på opdagelse mellem butikkerne alene og der er tit både drikkevarer og snacks på billetterne.