Støb dit eget lys

Støbning af lys er nemt for de lidt større børn og under opsyn. Stearinmassen bliver meget varm når den er smeltet, og det kræver en voksen at hælde stearinen over i formen. Man kan støbe stearinlys på mange måder. Den helt enkle og nemme løsning er, at smelte rester af gamle stearinlys. Her kan man samle alle stumper fra bloklys, fyrfadslys og eventuelt lys man ikke får brugt. Hvis man gerne vil have sine nye lys i bestemte farve kan man opdele stearinen løbende i små plastikposer, til man har nok at støbe af.

Den nemme:

Stearinrester, væger (Panduro Hobby), glas eller forme til stearinlysene, en lille gryde og en kniv (hobbykniv eller lille urte/grøntsagskniv)

Jeg har til mit lys taget kanten på to store stearinlys, der var brændt lidt ned. De er skåret med i mindre stykker direkte ned i den lille gryde. Ved svag varme (2-3) smeltes stearinen langsomt man behøver ikke røre rundt i massen, men skal bare holde øje med den. Når stearinen er smeltet sættes vægen ned i glasset/formen og den flydende stearin hældes forsigtigt i. Til det her lys har jeg brugt en væge med en fod og støttet vægen i toppen med min kniv. Hvis man bruger væger fra snor kan de bindes rundt om en blyant i den ene ende og hænge ned i glasset/formen. Denne type væger kan også bruges til hånddyppede lys som man kan lave til bloklys eller almindelige lys til lysestager (obs dette tager lang tid med dyppen og tørren til lyset er færdigt).

Fra bunden/gelelys

Hos Panduro Hobby (og sikkert også andre butikker) kan man køber pulver og gele til selv at lave sine egne lys. Her kan man følge anvisningen på bøtten, hvis man har lyst til at prøve kræfter med denne type.

Vil man støbe sine egne lys og dekorere glassene, vil jeg anbefale at støbe lyset først og vente til glasset er helt kølet af, før man begynder at dekorere. Til de yngre børn kan man sagtens forstøbe lysene om aftenen og så dekorere sammen næste dag men enten tuscher, maskingtape eller decoupage. Der er mange muligheder for at gøre lysene endnu mere personlige. Man kan også støbe blade ind i, ved at lægge bladene forsigtigt i efter stearinen er hældt over, sådan at bladet kommer ud og bliver synligt.