Du behøver ikke proppe hele legetøjsbutikken ind i din Fiat Panda for at lege

Leg er en tøjklemme på en snor, en sommerfugl i et kaffefilter og en gymnastiksal i din stue. Jeg vil gerne inspirere til, at slippe legen fri. At vi tør skabe plads til leg, og glemme vores ”ordentlighed” for en stund. Sætte vores numser i kogt spaghetti, og danse tango ude i sommerregnen.

"Vi holder ikke op med at lege, fordi vi bliver gamle – vi bliver gamle, fordi vi holder op med at lege."
Siger min kollega på 60 år af og til. Og selvom det er en kliché er det jo fuldstændig rigtigt. For leg er ikke forbeholdt børn. Vi bør støve vores indre legebarn af og give det en omgang pudsemiddel – så vi kan shine for vores børns skyld og inspirere dem i hverdagens legerum.

Mit fokus på leg er altoverskyggende. Til trods for, at jeg arbejder på en specialskole. Jeg har beskæftiget mig med mange forskellige børn igennem min tid som pædagog. Omdrejningspunktet for alle børn jeg har mødt, er leg. ”Leg” kommer til udtryk på så mange måder og fylder et rum så snart et barn er tilstede. Jeg er blevet meget optaget af ”leg” som værende grundstenen for al læring. For det er igennem leg, at børn erfarer verdenen og igennem leg de lærer om livets spilleregler. Så det vi skal have for øje som voksne er, at børn ikke ”bare leger” og for børn er det ikke nødvendigvis ”legende let”.

Legen er lige der for næsen af dig. Og jeg vil her vise 5 simple lege, hvor du ikke behøver presse en masse ”ekstra” ind i jeres hverdag.


”Mudderleg”

leg.png

Du tænker nok: ”det kan jeg ikke overskue”. Kunne jeg heller ikke – men vi skulle alligevel i bad og vaskemaskinen skulle alligevel køre en tur. Når man leger sådan en sanseleg sammen, er min erfaring at man kommer tæt på sit barn. At få lov at smaske Mor ind i mudder og se sin mor i ”nye klæder”. Det giver en masse løssluppenhed og afslappethed til relationen.

”Befri dit barns yndlings legetøj fra isen”

leg 2.png

Tilsæt evt. lidt frugtfarve, eller frys nogle bær. Så kan man også smage på sagerne.

”Byg efter model”

leg 3.png

En meget simpel: ”op af hatten – leg” som jeg kalder det. En leg man lige kan have i ærmet når ulvetimen står på sit højeste. Legen kan skaleres uendeligt. Meget større og sværere. På tid. Med små klodser osv.

”Skift hjul på min bil”.

leg 4.png

Hvis vi er optaget af genbrug, kan vi få så meget leg ud af ingenting. Her er det mælkekartonlåg. Tænk over hvad du kan lave af smoothielåg (forskellige farver), plasticbakker, poselukkere osv.

”Kartoffelmel og vand”

leg 5.png

6 spsk. Vand
6 spsk. Kartoffelmel

Så enkelt og så sjovt. Det er fast i konsistensen indtil du tager det op – så smelter det. Der findes så mange forskellige ”slim” opskrifter derude. Men jeg er meget optaget af ”nemhed”.


Vi leges ved…