Relationen mellem far og baby

Da jeg første gang havde lille Asta i mine arme tænkte jeg, at det var utroligt at Lotte og jeg havde skabt et nyt lille menneske, og at vi nu skulle se hende vokse op og finde sin egen personlighed. Frem for alt var hun nu vores ansvar og noget jeg for alt i verden skulle beskytte og passe på.

Efter fødslen kunne det ikke gå hurtigt nok med at komme hjem, og selvom Asta er vores første barn var vi hjemme fra barselsgangen allerede dagen efter. Den første tid hjemme gik som en leg (for mig), og jeg følte mig hverken bange eller utryg ved alt det nye, nok nærmere en smule overvældet over det hele.
Da det første ‘chok’ havde lagt sig og der kom nogenlunde ro på hverdagen og den nye tilværelse, kunne jeg mærke på mig selv, at jeg pludselig ikke glædede mig på samme måde til at skulle hjem, og var jeg hjemme fandt jeg hurtigt flere projekter der skulle ordnes udenfor eller rundt omkring på huset. Lotte bad mig lade projekterne ligge og være sammen med hende og Asta i stedet, men jeg kunne ikke finde ro til bare ‘at være’. Nu er jeg typen der ikke taler om følelser, og måske derfor tænkte jeg ikke nærmere over, hvorfor jeg havde det sådan. Først da vi fik besøg af sundhedsplejersken blev jeg gjort opmærksom på, at jeg muligvis havde en eller anden form for efterfødselsreaktion, og at det måske var noget jeg og mine omgivelser skulle begynde at tænke over. Lotte og jeg snakkede om, hvad der kunne ligge bag, og her gik det op for mig, at jeg følte mig udenfor - jeg vidste ikke hvad jeg skulle stille op med sådan en lille størrelse mere end 5 minutter ad gangen.

Vi besluttede derfor, at jeg hurtigst muligt skulle prøve at være selv hjemme med Asta, så jeg på den måde blev kastet ud i selv at tage mig af hende. Lotte tog en aften hjem til en veninde, og selvom de 2 timer blev til 5 gik aftenen over al forventning, for nu følte jeg for første gang, at jeg nok egentlig godt kunne finde ud af at være selv sammen med mit barn. Vi indførte herefter fast far/datter tid om aftenen i form af bad og puslen inden sengetid, uden forstyrrelser fra telefon, tv eller mor.

far.jpg

For hver dag der er gået siden min nye rolle og mine følelser blev italesat, føler jeg mig mere og mere knyttet til A som i skrivende stund er 4 måneder gammel. Hun er nu min 1. prioritet.

Mine råd til jer mamas må være:

  • Find noget der kan være fars ‘tjans’, noget som er sjovt for begge parter. Tal sammen om, hvad han evt. kunne tænke sig at gøre - her er tvang ikke løsningen for nogen!

  • Sørg for at far er inkluderet fra starten og tag ham med på råd og hjælp ham efter behov - selvom du selv er ny i rollen og ikke nødvendigvis ved mere end ham, så er du 9 måneder foran i relationen til jeres barn.


Vil du dele din beretning med os? Så vil vi meget gerne læse den samt udgive. Du kan sende os en mail på: mamawisedk@Gmail.com og evt. læse mere om det at skrive et indlæg til os her.


FarMamaWisefarComment