Tips til at holde fødsesldagsfest for dit barn

Tema

Det er klart de yngste nok er ligeglade med om det er FROST tema eller dinosauer, men den første fødselsdag er for os forældre stort at fejre. Derfor valgte vi sidste år at det mere skulle være et farvetema. Vi holdte ikke en kæmpe fødselsdag fordi det ikke var i vores datters ånd, men jeg havde pakket alle gaver ind i samme farveskala. Dette er perfekt for de små, da der hurtigt sker utrolig meget og med mange mennesker omkring kan de nemt blive overstimuleret.

For de større børn skal der nok lidt mere overbevisende temaer til. Her er det sjovt at gå all-in på et specifikt tema som pirater eller prinsesser. Indbydelser, service, servietter oppyntning mv kan alt være i temaet og går man skridtet videre, kan man jo skrive i indbydelserne, at alle skal komme udklædt. Man kan også hurtigt selv kreere både papkroner/diademer, klap for øjet og papsværd hvis man hellere vil det.

Et tema samler festen lidt mere og det kan være lettere at finde på, hvad man skal lave af aktiviteter eller mad.

Kagen

Vi komme jo nok ikke uden om lagkagen når vi taler fødselsdag, men ofte er der børn som ikke kan lide/tåle forskellige ting. Derfor kan man ende med enten at lave to-tre lagkager for at tilfredsstille alle eller med én der er så kedelig man lige så godt kunne lade være. Her er minilagkager rigtig gode. Enten køber man færdige lagkagebunde ellers så bager man dem selv (her vil jeg så anbefale at bage bunden i en bradepande). Bundene stikkes ud i små bunde med enten et glas eller udstikkere. Man laver mousser/cremer, flødeskum, skåle med diverse frugt, slik, pynt som man nu har eller ønsker. Her kan man også holde det indenfor det tema man har valgt og eks. kun have lyserøde ting til prinsessefesten. For at gøre det lettere at håndtere kan alle kåle stilles på hver sin bakke en med pynt, en med mouser/cremer og flødeskum og sidst en med tilbehør. Alle lagkagebundene kan lægges i en brødkurv og så er det overskueligt for børnene. De kan nu hver især sammensætte lige den lagkage de kunne tænke sig. Dette er sjovt for børnene (men sviner en del) og alle får en kage efter deres smag.

Alternativt kan man jo helt fravælge lagkagen og lave en kage der passer til temaet eller som man ved alle kan lide.

Oppyntning

Balloner, guirlander og flag der er mange muligheder. Fødselsdage er muligheden for at pynte hele hjemmet op men behøver ikke koste en masse, se mit tip længere nede for billige alternativer. Oppyntningen kan endda stadig holdes i det tema man evt vælger for festen og mulighederne er uendelige. Vil man ikke have balloner flydende i helle stuen kan man nemt lave de mest imponerende søjler ved at sammensætte balloner i en bestemt rækkefølge. Søg på youtube med videoer af ballon søjler og der kommer mange how-to videoer frem. Det kræver balloner og snor (en søjle til udenfor er nok nemmest), det ser ud af meget men er nemt at gå til.

Man kan også lægge en dug ud på bordet og give børnene fri til at tegne en dug til fødselsdagsbarnet. Læg en voksdug under så bordet ikke tager skade og køb et hvidt lagen eller nervøsvelour dug. Tusser smides på bordet og alle børn kan være med til at tegne eller skrive en hilsen til barnet. Hvis man gerne vil kunne vaske dugen bagefter skal man finde tusser beregnet til formålet.

Lege

Med mange børn samlet kan lydniveauet godt nå højt, derfor kan skattejagt udenfor være en oplagt idé i de måneder, hvor vejret er til det. Det kræver lidt planlægning og muligheden for at gemme forskellige poster rundt omkring. Men børnene får rørt sig og selv prinsesser kan synes det er sjovt at komme lidt rundt. Temaet kan inddrages i selve skattejagten hvadenten det er på posterne eller selve ”skatten”. Vil man minimere sukkerindtaget er der mange muligheder for at ”skatten” kan være noget sundt eller en lille gave i stedet for.

Indendørs er balloner en mulighed for at danse ballondans. Det behøver ikke være vildt for skal man stå to børn sammen og danse uden at tabe ballonen (som man jo ikke må holde med hænderne) kræver det samarbejde og roligere bevægelser. I denne kategori findes også stopdans og stoledans.

Jeg tror det vigtigste er at mærke stemningen på dagen, er børnene mere til fri leg så sørg for tid til dette. Skal der ske mere fælles så hav et par idéer eller lege som backup. De større børn er ofte med til planlægningen af festen men hold eventuelt et par af legene hemmelige så de ikke bliver skuffede, hvis I ikke når dem, men omvendt har noget at sætte børnene i gang med, hvis der er behov for det.

Tip

Er man ikke til at lave alting selv men synes det er sjovt med tema fester så kan både ebay og aliexpress godt anbefales. Disse hjemmesider har også servietter, balloner og især dem med tal og bogstver der er så populære for tiden. Du kan finde alt til en skilling og mulighederne er næsten uendelige. Bare vær opmærksom på, der kan være lang leveringstid (op til 90dage), så skal du holde fest næste uge er det lidt for sent.

De har også kageudstikkere, sjove figurer og ting man ikke lige vidste man kunne bruge/manglede.