Mamatip: Spar tid på indkøb og planlægning med måltidskasser

Når man bliver forældre, og pludseligt skal jonglere med både familieliv og arbejde, kan det være svært, at få tiden til at slå til. En tidsrøver i de fleste familier er indkøb og madlavning, samt planlægningen af disse. De fire familier, I her kan læse om, har valgt en løsning, der gør alle tre dele meget nemmere og mindre tidskrævende. De får nemlig hver uge leveret måltidskasser fra Retnemt.dk eller Aarstiderne.com

Charlotte, MariaMichaela og Charlotte fortæller her om, hvorfor de har valgt, at benytte sig af måltidskasserne, og hvad det betyder for deres hverdag og familieliv.

I 2011 blev vi forældre første gang til den skønneste lille pige. Verden blev vendt op og ned, og især nattesøvnen var en mangel. Selvom hun heller ikke sov nogle lange stræk i løbet af dagen, var hun som regel glad lige ind til sidst på eftermiddagen, hvor overskuddet og energien var ved, at være opbrugt for alle partere. Efter nogle måneder med utrolig meget take away og ofte fantasiløse måltider faldt vi over en annonce for Årstidernes Måltidskasser.

Vi startede med kvikkassen, det var dejligt, at der var nogen der havde tænkt på, hvad vi skulle spise om aftenen, og alle tingene var der. Kød, grønt, tilbehør, vi skulle bare holde styr på et basis lager af olie, salt, peber, eddike og honning /sukker. I starten synes vi ikke, at tidsestimeringen på opskrifterne passede, da vi brugte længere tid på klargøringen af grønsagerne, men det kom vi hurtigt efter. Især ved lige at bruge 5 minutter på, at læse opskriften igennem to gange. Og tid var der sparet, både den på at finde ud hvad vi skulle spise og indkøb. Vi fandt hurtigt ud af, at 2 personer var nok til os, og 3 måltider om ugen var det mest optimale, da vi ofte selv fandt på noget i weekenderne foruden, at der var plads til lidt spontanitet, hvis vi nu havde lyst til noget bestemt en aften.

Vi fik måltidskasser i små to år, hvor vi meldte det fra i perioder, hvis vi fx holdte ferie, og nogle gange valgte andre kasser, som fx verdenskassen og livretter. Derefter flyttede vi uden for byen, og vores leveringsdag ændrede sig fra mandag til torsdag, og det passede os desværre ikke så godt.

I 2014 blev jeg gravid igen, og min graviditet var desværre ikke helt problemfri, og her kom vi til at tænke på Årstidernes Måltidskasser, og at de kunne være en hjælp i hverdagen. Det gode var, at vi nu også kunne få leveret om mandagen, så vi bestilte Kvikkassen til 2 personer, og har haft den siden. Nummer to skønne pige er kommet til, og med en travl hverdag, hvor vi gerne vil spise varieret og årstidsrelateret, bruge mere tid på det sjove, få lidt mere økologi og mindre travlhed er Måltidskasser en af løsninger for os. Der hvor måltidskasserne kommer os til gode er:

  • I vores familie fungerer det ikke, at handle ind til en hel uge af gangen, da det ofte giver os madspild, fordi vi simpelthen ændre planer undervejs, eller fordi at mængderne er for store i forhold til, hvad vi bruger. Måltidskasserne gjorde, at vi skulle bruge mindre krudt på, at handle ind, det hele var der, og vi skulle ikke tænke over, hvad vi skulle bruge resten af peberfrugten, kartoflerne eller creme fraichen til, da mængderne er afstemt i forhold til hver enkelt opskrift og måltid.
  • Vi får prøvet nye smagskombinationer og får masser af økologisk grønt. Med to små piger på 1 og 4 år, er det rart, at kunne introducere dem for lidt forskelligt. Når hverdagen er travl, kan det være svært, at komme på nye idéer til aftensmaden, og vi cyklede ofte rundt i de samme retter. Vi købte fx ikke lige bladbederne, da vi ikke vidste, hvordan vi skulle få dem til, at indgå i aftensmaden. Med måltidskasserne får vi varieret grønt og forskellige måder at tilberede det på, så selvom vi har haft måltidskasserne næsten hver uge i et år, har vi ikke følelsen af at få det samme og det samme.
  • Opskrifterne kan nemt tilpasses så alle kan være med. Da mindste musen var mest på mos, kogte jeg bare nogle af grøntsagerne, og i dag tager jeg måske lidt fra før end, at jeg krydre det til de voksne, eller lader noget være tilbage som gnavegrønt. Så har de både deres egen lille tallerken og kan også få af det samme som vi spiser. Det fungerer fint, og er der en opskrift eller noget tilbehør, som familien har været særligt glad for gemmer jeg opskriften, så det kan indgå i vores aftensmadsrepertoire en anden gang.
  • Så er der det med prisen, mange siger det kan jeg handle billigere ind selv. Men for os er der også lidt økonomi i det, for det giver færre impulskøb. Det er alt sammen økologisk og vi ville have et langt større madspild, hvis vi selv skulle handle ind. Så for os vil det koste det samme eller være dyrere, hvis vi skulle spise ligeså varieret. Men det vi sparer, er det der grundlæggende er allermest vigtigt for os, og det er tid

Er I super seje til at følge en madplan, ikke bliver lokket til diverse impulskøb eller bare rigtig godt tilfreds med de retter I plejer at lave, er det måske ikke måltidskasser, der tiltaler jer. Men er I, som os, til tider cirkusdirektører i eget loppecirkus, så kan måltidskasserne være et frisk pust i en travl hverdag.

Kærlig hilsen

Charlotte, en familie på fire

Flere har spurgt, hvordan vi jonglerer en travl hverdag som børnefamilie. Og ja vi har en travl hverdag. Jeg er marketing- og produktansvarlig, og har udover lange arbejdsdage også en del rejsedage, mens manden i huset er indretningskonsulent hos et køkkenfirma og derfor ofte først er hjemme ved 18/19 tiden hver dag.

Mit bedste tip (som virker for os) er at udlicitere så mange praktiske gøremål som muligt. Det betyder, at vi har et rengøringsfirma, som kommer 2 gange i ugen, vinduespudser 1 gang i måneden, får måltidskasser fra Aarstiderne leveret til døren, samt shopper alle øvrige dagligvarer (så vidt muligt) på osuma.dk. Desværre leverer nemlig.com endnu ikke i Nordjylland.

Særligt skal måltidskasserne fra Aarstiderne altså fremhæves. For ikke nok med at de gør hverdagen meget nemmere for os, så sparer de os også for ret så mange penge. Lige nu veksler vi mellem Livretter, Kvik og Slankekassen, hvilket fungerer på den måde, at vi hver uge kigger på næste uges menu for de 3 kasser og sammen vælger, hvilken kasse vi vil have leveret. Dette gøres let i Aarstidernes app. Glemmer man at vælge, så sker der ikke andet end, at vi får alle 3 kasser leveret og tro mig, det gør man altså kun en gang. Aarstiderne er ikke mindre end en fantastisk hjælp. Slut med at lave madplaner, som man alligevel ikke holder, slut med at få sms’er fra manden, som spørger hvad vi skal spise til aftensmad, slut med bruge alt for mange penge på junk og cafebesøg i hverdagene, slut med at handle ind til aftensmaden med to børn på slæb – kunne blive ved, men fortsæt selv listen ;-)

Vi har brugt Aarstiderne’s måltidskasser i snart 1,5 år nu så vi vel det man kalder garvede brugere. Selvfølgelig har vi ferieperioder og andre tidspunkter, som når manden pludselig impulsshopper og køber en halv ko (hurra for gode naboer, som kan hjælpe med at spise), hvor vi lige tager en lille pause derfra, men det gør bare gensynsglæden desto større. I perioder uden måltidskasserne så mærker man virkelig fordelene!

ælkjn-300x300.jpg

Prisen på kasserne svinger lidt. Livretter, som er den kasse vi får oftest, koster 753 kr. for 4 personer/ 4 dage. I den pris er der også inkluderet frugt og der er rigeligt til os alle til en hel uge. Eftersom vi jo kun er 2 voksne og 2 små børn (4 og 1 år), så er der i en levering til 4 dage ligeledes rigeligt mad til os til 5-6 dage. Skal vi fx ud at spise en dag eller to i hverdagene så vælger vi bare en kasse med kortere antal dage, så vi undgår madspild. Årsagen til at vi kun vælger 4 dage som basis er, at vi i weekenden gerne vil have frit spil. Her spiser vi nemlig tit ude, får gæster, henter take away eller er i byen samt har mere tid, hvorfor behovet for forudbestemte måltider ikke er tilstede. Dette betyder derfor, at vi på en måned kan nøjes med at bruge ca.kr. 3012 (753 x 4 uger) på mad i hverdagene – dertil kommer selvfølgelig indkøb i weekenden, samt dagligvareindkøb på osuma.dk, hvor der også kan handles bleer og modermælkserstatning. Men alt i alt så kan vi se, at vi efter nu næsten 1,5 år med Aarstiderne, samt dagligvareshopping online har reduceret vores madbudget væsentligt, hvilket skyldes at vi ikke længere spiser på cafe eller hente take away i hverdagene samt, at vi ved at handle dagligvarer online ikke længere fristes af en masse impulsindkøb i supermarkedet.

Derudover er det selvfølgelig fantastisk, at vi i tillæg til at vi sparer penge også spiser sundt og økologisk samt variereret. Ligeledes betyder Aarstidernes måltidskasser også, at vi får prøvet en masse nye opskrifter i stedet for bare at køre rundt i de samme 12 retter, hvilket vi ellers ville være tilbøjelige til. I forhold til børnene er det utroligt godt for samvittigheden at vide, at de spiser sund, får nok grøntsager samt ikke mindst får præsenteret en ny ret næsten hver dag. Mange har spurgt om børnene kan spise alt fra Aarstiderne og vi har endnu ikke oplevet, at der er noget som Victoria på nu 4 år ikke har kunne lide, selvom hun selvfølgelig har favoritter. Eftersom der altid er masser af grøntsager med, så er det også let lige at kunne mose et eller andet til lillesøster. Derudover er det vores fornemmelse, at Victoria har mere lyst til at spise/smage på alt fordi hun næsten altid deltager i madlavningen. Opskrifterne, som følger med hver kasse, betyder nemlig at det er nemt at tage børnene med i køkkenet og lade dem deltage i madlavningen.

Udover opskrifterne så følger alle ingredienser med til opskrifterne. Ok du skal selv have basis som eksempelvis salt og olie, men hvem har ikke det. Dette betyder desuden, at alt hvad der er i kassen bliver brugt. Intet madspild overhovedet. Nogen spørger desuden om retterne er nemme at lave og det kan jeg kun sige ja til. Opskrifterne er lige til at gå til – følges bare step for step og i gennemsnit bruger jeg ikke længere end jeg ellers ville gøre på madlavningen. Og eftersom min tid fra jeg henter børn efter kl 16.00 til aftensmaden skal stå på bordet er knap, så passer de perfekt ind i den travle hverdag herhjemme. Det at kunne skippe indkøbsturen med unger på armen, og det at vide lige hvad man skal hjem og lave af mad betyder desuden mere kvalitetstid med børn, hvilket for mig betyder alverden, da jeg jo er væk fra dem det meste af dagen.

Vores oplevelse er således, at måltidskasserne fra Aarstiderne ikke bare letter vores hverdag på alle mulige punkter, men også betyder at vi spiser sundt, varieret og økologisk, samt ikke mindst sparer penge på madbudgettet. Penge som vi nu i stedet sætter ind på vores ferieopsparing og hvem vil ikke hellere lidt mere på ferie ;-)

Hilsner fra Maria