Mødrenes 10 bedste råd til en god fødsel

På MamaWise` Facebook og Instagram har mødre delt deres erfaringer, tips og gode råd omkring fødslen. Vi har her forsøgt at koge det ned til de 10 bedste råd til en god fødsel.  

Det er vigtigt at huske, at der ikke findes to fødsler der er ens, og der ikke er noget der er rigtigt eller forkert. Forbered dig på, at du ikke rigtigt kan forberede dig. Dog håber vi, at disse tips måske kan ruste dig lidt bedre, til dit livs største, hårdeste og mest fantastiske oplevelse.

 

1) Vejrtrækning, vejrtrækning, vejrtrækning. Under veerne og i pressefasen er vejrtrækningen virkelig din ven, hvis du har lært at bruge den korrekt. Vejrtrækningen giver bedre veer, smertehåndtering og følelsen af kontrol over fødslen. Graviditets yoga eller fødselsforberedelse med fokus på vejrtrækningen kan varmt anbefales. Bed eventuelt din partner om, at minde dig om vejrtrækningen undervejs i fødslen.

2) Lyt til din krop og din jordemoder. Din krop er skabt til at føde børn, og hvis du lærer at lytte til den og slipper kontrollen, vil den tage over og klare fødslen på bedste vis. Din jordemoder er der for at hjælpe dig, så lyt til hende og forsøg at gøre det hun beder dig om. I pressefasen kan mange bristninger undgås, hvis du kun presser når du får lov.

3) Varme bade. Fra de aller første veer til de sidste presseveer, oplever mange fødende stor lindring ved varme bade. Både brusebade og badekar anbefales af mange. Der er også en del der er glade for saltvandspapler (bistik) og akupunktur, der begge dele er en naturlig form for smertelindring.

4) Snak jeres forventninger igennem. Snak, sammen med din partner (den/de person(er) der forventes at deltage ved fødslen), om jeres følelser, behov, forventninger til hinanden og fødslen igennem. Det kan være rart for alle parter, således I ved, at din partner kan fortælle om dine ønsker, hvis ikke selv du er i stand til det. Skriv eventuelle ønsker eller en "fødselsplan" ned, hvis I har brug for det, men forbered jer også på, at det ikke er sikkert omstændighederne tillader, at alle ønsker bliver indfriet.

5) Spis. Sult skaber dårlige veer, så forsøg at spise noget inden veerne tager til. Det er nemlig de færreste der har lyst til mad, når først fødslen går rigtigt igang. Under fødslen kan sød saft, chokolade eller druesukker hjælpe med, at holde dit blodsukker oppe. 

6) Veerne er din ven. Forsøg at arbejde MED og ikke imod veerne. Forestil dig veen som en bakke du skal over. For hver ve er du et skridt nærmere på, at møde din vidunderlige lille baby.

7) Sig ja tak til klyx. Du bliver tilbudt klyx (afføringsmiddel) på fødegangen, og hvis du ikke gør, så bed om det. Mange fødende er bange for, at de har afføring under fødslen, og det er noget der fylder meget i bevidstheden. Så tak ja, hvis du har mulighed for det. Så kan du holde fokus på fødslen. 

8) Forberedelse. Sæt dig ind i procedurerne på netop det hospital, hvor du skal føde. Hvad tilbyder de af smertestillende (sæt dig ind i dem alle, også selvom du ikke forventer at få brug for dem), hvad skal I medbringe, hvor skal I parkere, hvordan kommer I nemmest til fødegangen osv. Besøg eventuelt fødegangen inden, hvis der er mulighed for det. Pak tasken til hospitalet i god tid. Alt sammen for at undgå unødig stress, den dag jeres baby melder sin ankomst.

9) GLÆD DIG. Forsøg at lade være med, at lytte til alle de velmenende kvinder, der gerne fortæller dig om deres rædselsfulde fødsler mens du er gravid. Se frem på din fødsel med spænding og glæde, og forsøg ikke at være bange. Jo mere afslappet du er, jo bedre. Og lige meget hvor hårdt det er undervejs i fødslen, så er du på vej til, at modtage dit livs største gave.

10) Snak om fødslen. Tak ja til tilbuddet om efterfødselssamtale, uanset om du syns der er brug for den eller ej. Tal fødslen igennem med din mor, veninde, sundhedsplejersken eller en anden. Det kommer ofte bag på nybagte mødre, HVOR meget fødslen kan fylde i bevidstheden efterfølgende. Både når det er gået lige som man ønskede sig, men i særdeleshed hvis fødslen blev anderledes end håbet.