Min familie var bedre tjent uden mig – en mors fortælling om fødselsdepression

Anne var 25 år, da hun fik sin første søn, samt blev ramt af en voldsom fødselsdepression. Annes søn er nu 4 1/2 år og hendes mindste dreng 14 måneder. Hun er uddannet pædagog og arbejder som socialpædagog. Hun har valgt at dele sin historie, da hun gerne vil være med til, at bryde det tabu hun synes fødselsdepression er. 

Da jeg havde det værst kæmpede min mand for, at få mig indlagt, og vi var også en tur forbi akut psykiatri afdelingen. De mente også jeg var indlæggelsesklar, men jeg brugte al min energi på, at virke frisk, da jeg dengang ikke ønskede at blive indlagt - det var jo også et tabu!

 

Set tilbage ville jeg ønske, at jeg havde lade mig indlægge, da det ville have lettet en stor byrde fra min mands skulder. Så skulle han "kun" passe en nyfødt og hjem, og ikke samtidig en kone som nok var på niveau med et spædbarn.

 

Jeg fødte i 2011 mit første ønskebarn efter en fantastisk graviditet. Lykken ville ingen ende tage, og jeg var nærmest høj af kærlighed de første dage. Jeg troede alt var perfekt, indtil 2 uger efter, hvor der hele begyndte at vælte for mig. Jeg fik hurtigt konstateret en moderat fødselsdepression og en behandling blive sat igang med det samme. Så gik det fremad... I hvert fald i et par uger indtil vi ramte sommerferien, hvor alle instanser omkring os holdte 2 ugers sommerferie (Var tilknyttet et mobil psykiatri team der kom 2 gange i ugen, samt vores sundhedsplejerske der kom hver uge). De uger uden hjælp, og det hele væltede, som i virkelig! Jeg gik helt ind i mig selv, og endte med min mand fik en akut tid ved lægen. Herefter gik det hurtigt ned af bakke. Jeg endte med at få en meget svær fødselsdepression som krævede masser af piller, både Anti depressiv, Anti psykotisk og masser og masser af beroligende nerve medicin. Jeg var derude hvor min mand måtte bade mig, klæde mig på, made mig, tale for mig, klare alle praktiske opgaver. Samtidig med, at han skulle finde rollen som far. Heldigvis har han en fantastisk arbejdsplads, som uden videre sagde han skulle blive hjemme fra arbejde og passe det derhjemme. Min mand blev sygemeldt i 2 måneder, for at han kunne tage sig af alt i hjemmet uden at tænke på arbejde.

 

De første mange måneder af min søns liv husker jeg kun via billeder, for jeg var mere eller mindre bedøvet af piller. Flere gange overvejede jeg selvmord, ikke fordi jeg ikke elskede min søn, men fordi jeg mente at det var det bedste jeg kunne give ham og min mand. Jeg følte oprigtigt at de ville være bedre tjent uden mig og jeg havde så ondt af det lille nye fantastiske væsen, at han havde fået mig som mor.

Det første halve år var forfærdeligt og jeg ved ikke hvordan vi klarede det, men det gjorde vi og hele vejen igennem kunne vores sundhedsplejerske heldigvis berolige os med, at vores søn trives og udviklede sig som han skulle, og på ingen måde blev påvirket af situationen - det kan jeg takke min fantastiske mand og min mor for. Jeg var sygemeldt i 15 måneder.

Da det stod på gjorde jeg alt for, at folk omkring os ikke skulle opfatte at jeg var syg. Det var kun dem allertættest på der så sandheden. Jeg kunne opretholde en normal facade i 20 min, hvorefter jeg så lå 3 dage i sengen og bare græd, fordi jeg havde brugt mit overskud på, at holde en facade i så kort tid. Men jeg synes det var så flovt og et kæmpe tabu, at jeg ikke bare kunne være glad.

Men det er så vigtigt at få brudt det tabu, og få snakket om det. Jeg er ikke en dårlig mor, fordi jeg var syg det første år af min søns liv. Vi fik en hård start, men vi klarede det og vi har endda fået endnu en dejlig søn.

Gode råd:

Søvn søvn og atter søvn - det er så vigtig når man er syg. Vores søn blev flaskebarn, og så var det min mand der tog alle måltiderne og tab af sutten om natten. Og jeg sov med ørepropper, så jeg fik min søvn uden afbrydelser. 

Vigtigt at man får de gode stunder med barnet. Vores søn elskede st komme i bad, derfor havde jeg den opgave at JEG stod for badet hver gang. For på den måde fik jeg succes og oplevede den gode relation med min dreng. Alle skrigeturene tog min mand eller min mor. Jeg var kun sammen med min søn, når humøret var godt, for at få den optimale kontakt med ham. 

efghn-300x281.jpg