DOBBELT OP!

Kærlighed versus Dårlig samvittighed

Af Marie Enemark Bønnelykke

Vi har alle prøvet det. At den dårlige samvittighed ligger og ulmer, som en lille brand endnu uden flammer, men som ikke har fået rigtig fat – men når den langt om længe får fat, er den ikke til at slukke igen og spreder sig som lynets hast.

Den dårlige samvittighed er absolut ikke en rar følelse, men alligevel ved vi ikke rigtig, hvad det vil sige at have dårlig samvittighed, før vi har fået børn – og først rigtigt når 3 bliver til 4.

Den dårlige samvittighed vil pludselig ligge som en stor tung sky over dit hoved, som regner lidt hver eneste dag. Nogle dage drypper det på dig, andre dage er du gennemblødt.

Når du bliver mor for første gang, bliver du fyldt med uendelig meget kærlighed til dit lille barn, som er verdens omdrejningspunkt – verdens navle. Alt andet i hele verden føles betydningsløst og intetsigende, og hver eneste celle i din krop er fyldt med kærlighed. Din barsel er en boble, som først bliver prikket hul på, når hverdagen atter begynder, men ind til da er fokus på dit lille vidunder.

Pludselig bliver du mor til 2, og du anede ikke, du kunne rumme mere kærlighed. Du troede, din kvote var brugt op på det første barn, men endnu engang fyldes alle celler i din krop med uendelig meget betingelsesløs kærlighed.

Barselboblen forsvinder allerede, inden den går i gang og er nærmere en sæbeboble, der er så skrøbelig, at den sprang, inden den voksede. Du skal med ét rumme to børn, som begge skal have din fulde opmærksomhed, men hvordan kan det lade sig gøre?

Dit store barn kan ikke længere få al din opmærksomhed, og du føler kun, du taler med STORE ORD eller siger ”du skal vente.” Nogle dage vil du tænke på, om du overhovedet fik leget med dit barn, om I fik snakket ordentlig sammen, og det er ubeskriveligt hårdt.

Den dårlige samvittighed kan fylde så meget, at der er dage, hvor man kan have det fysisk dårligt – ondt i maven og sindet.

Dit lille barn kan du ikke give lige så meget opmærksomhed, som du kunne, da dit store barn var baby, og du vil kunne føle, at selvom du ikke elsker dit andet barn mindre, føles det nogle dage, som om man ikke kan give det lige så meget kærlighed – selvom det er en løgn.

Din baby kommer i højere grad til at ligge mere alene, end dit store barn gjorde, fordi du simpelthen bliver nødt til at have hænderne fri til at lege med dit store barn – eller også fordi du rent faktisk nyder at have et øjeblik, hvor du har armene fri. Måske vil du opleve, at du er en helt andet mor for dit andet barn, end du var for dit store barn. Måske havde du svært ved at give slip på dit store barn – lade andre holde det – være væk fra det – måske var det endda svært bare at gå på toilettet. Pludselig kan du alting.

Du nyder at gå på toilettet, du tager lange bade, du nærmest løber ud ad døren, når der skal handles. Men den dårlige samvittighed lader dig heller ikke slippe her, for hvordan kan du tillade dig at gøre det, når der gik 11 måneder med dit første barn, inden du kunne bevæge dig uden for døren. Du nærmest løb rundt i Netto, når du handlede, fordi du hurtigt ville hjem til din baby. Nu vender du næsten hver vare i butikken, og læser alle varedeklarationerne ned til mindste detalje.

Følelsen af ikke at slå til er svær at acceptere, og det tager tid at lære, men du bliver nødt til det, for følelsen af dårlig samvittighed vil formentlig være din følgesvend resten af livet. Hvis du skal overleve det, hvis du skal mærke glæden der følger med, skal du lære at tænke på dig selv og pleje din dårlige samvittighed, for den dårlige samvittighed kommer ikke alene. Den har taget sin bedste ven med – kærligheden – og så endda dobbelt op!

Den dobbelte kærlighed vil du mærke på forskellig vis. Du vil mærke den på godt og ondt. Når dit store barn råber ad dig, siger grimme ting, der river dit hjerte i stykker, men som, du inderst inde ved, skyldes den svigt, som dit store barn føler, og den kærlighed barnet har til dig. 

Du vil blive sur på barnet, fordi du ikke kan rumme, at dit store barn skal være strid

men du skal forestille dig, at du den ene dag bliver kigget på hele tiden, at du får al

opmærksomhed, du beder om, at du får uanede mængder af kærlighed, du ikke skal dele

med nogen (andet end far), til at skulle være den store, den der lige må vente.

 

Nok kan det være svært at se sig ud af sin dårlige samvittighed, hvad end det er ting, du

ikke gør, ting du burde gøre, eller ting du giver dig selv lov til at gøre, men så skal du blot

mærke efter - mærke følelsen af at elske dobbelt så meget – mærke hvordan det giver dig

bløde knæ. Når du ser den søskendekærlighed der pr. instinkt følger med. Når dine børn

kigger på hinanden med kærlighed i øjnene, smiler og griner, da vil den dårlige

samvittighed for en stund forsvinde, og et sus i maven vil fylde din krop og dit hjerte blive

varmt. Nok har vi kun to hænder til at holde om, men vores hjerte kan rumme meget og

vokse til at holde af og elske.

 

Dobbelt op på Kærlighed – JA TAK!


Vil du dele din beretning med os? Så vil vi meget gerne læse den samt udgive. Du kan sende os en mail på: mamawisedk@gmail.com og evt. læse mere om det at skrive et indlæg til os her. 

MamaWiseComment