Børneeksem eller bare tør hud?

Sidder du med en mistanke om, at dit barn har børneeksem, så læs med her og bliv klogere på symptomer og behandling. 

Børneeksem, også kaldet ”Atopisk eksem” er en kronisk eksemsygdom, som løbende kan blusse op. Både børn og voksne kan få børneeksem, men i dette indlæg vil fokus være på børneeksem hos børn. 

Generelle symptomer på børneeksem er

Tør hud
Kløe
Eksemforandringer
Øget tendens til hudinfektion

Hvordan ser børneeksem ud?

 Man skelner mellem børneeksem hos spædbørn/småbørn og ældre børn.

Hos spædbørn og småbørn (6-12 mdr.) er eksemet ofte på kinder, hage, håndrygge og strækkesider af arme og ben. Bleområdet går ofte fri for eksemet.

Hos ældre børn (1,5-2 års alderen) er eksemet lokaliseret i bøjefuger f.eks. albueføjninger og knæhaser. Desuden ses det også ved håndled og ankler. Da børn i denne alder ofte kradser sig, kan huden blive fortykket og grov og der kan opstå infektion. Nogle børn får runde, skællede eksemområder på arme og ben.

Hvorfor opstår børneeksem? 

Årsagen til børneeksem vides endnu ikke helt, men noget tyder på, at arvelighed er en afgørende faktor. I omkring 70% af tilfældene af børneeksem findes det nemlig i familien.

Andre faktorer for udviklingen af børneeksem er forstyrrelser i hudens immunsystem i form af bl.a. stoffer fra omgivelserne (pollen, svampespore, husstøvmider og fødemidler), som binder sig til cellerne i huden og udløser en betændelsestilstand. Derudover kan stafylokokbakterier aktivere immunsystemet i huden, hos personer med børneeksem.

Hvordan hjælper jeg bedst mit barn?

Forestil dig, at dit barns hud er en mur lavet af mursten og mørtel. Hos personer med børneeksem ”mangler” der ofte mørtel (fedtstof) og dermed ligger murstenene (hudcellerne) helt løse. Det får huden til at blive tør og det giver kløe og ubehag. Derudover kan den ”manglende mørtel” give forandringer i huden (eksemforandringer), blive rød og blusse op, og det gør huden utæt og kan give øget tendens til hudinfektioner. 

For at gøre muren stærk og modstandsdygtig mod ydre påvirkninger (skiftende vejr, pollen, svampespore, fødemidler mv.) skal man altså arbejde på, at opbygge den ”manglende mørtel”.

Det gør du bl.a. ved at følge disse råd:

 • Giv kun korte bade i lunkent vand (lange, varme bade dehydrerer huden!)
 • Smør, smør, smør! Smør hyppigt med parfumefrie, fede fugtighedscremer (specielt umiddelbart efter bad), da det er fedtstoffet i ”mørtlen” der mangler.
 • Variér gerne med forskellige cremer. Glem alt om ”fugtighedslotion”, da de indeholder for meget vand og fordamper for hurtigt. Vælg gerne produkter med den blå krans (Asta-Allergi Danmark). Så undgår du unødige tilsætningsstoffer, farvestoffer mv. Undgå cremer med Carbamid – det kan svie og irritere sart hud!
 • Brug gerne fedtcremer (helt vandfri creme) på kinder og hænder, inden barnet lægges ud for at sove. Er du i tvivl om hvilke produkter du skal vælge, så spørg de søde farmakonomer på apoteket – de kan lynhurtigt guide dig i den rigtige retning!   
 • Sørg for at lægge dit barn relativt køligt (varme forværrer kløen, fordi huden er nødt til at svede for at slippe af med varmen, og dermed kan huden miste fugt fra ”mørtlen” og blive tør).
 • Undgå uld og andre grove tekstiler mod huden, da dette ofte irriterer huden. Det kan være en fordel at bruge parfumefri skyllemiddel under tøjvask, da det nedsætter friktionen mod huden og mindsker dermed risikoen for irritation af huden.
 • Mistænker du, at fødevarer er årsag til dit barns eksem, så tal med lægen, om det er relevant at undgå histaminfrigørende fødevarer.
 • Rygning i barnets omgivelser bør HELT undgås!
 • Hold barnets omgivelser så vidt muligt støvfrit og frit for pelsdyr.
 • Ved lettere eksem, kan man anvende håndkøbspræparatet hydrokortisonsalve 1% i et tyndt lag på eksemområderne. Apoteket kan rådgive om brugen. Tal altid med din læge, før du begynder behandling med lægemidler til børn.
 • Ved svære tilfælde er det måske nødvendigt med anden form for behandling. Gå til egen læge og bed om en henvisning til speciallæge. De kan ordinere f.eks. tjærebehandling (creme), tjekke for infektion (podning og behandling med antibiotika), behandling med UVB (ultraviolet lys) eller tabletbehandling (KUN meget svære tilfælde og ofte kun til større børn/voksne).

GODT NYT!
Kun ca. 10% af børn med børneeksem har det stadig i voksenalderen. Generelt bliver børneeksemet bedre i løbet af barndommen og hos over halvdelen af alle tilfælde forsvinder det omkring puberteten.

Vidste du forresten...
at børn under 18 år kan få tilskud til behandlingsmidler mod børneeksem?
Det gælder både receptpligtige behandlingsmidler såvel som hudplejemidler, f.eks. fugtighedscremer! - Spørg din lokale kommune om, hvordan du kan få tilskud.

OG HUSK DET NU Du kan ikke smøre for meget med fugtighedscreme!