Den søde ferietid..

Ferien står for døren og vi glæder os. Det er skønt at være sammen med sin familie, komme ned i gear og gøre alt det man gerne vil. Men… ind imellem er det svært, og frustrerende, og slet ikke som man havde håbet på og ens forventninger griner af en. 

Man kan sige at det man ser på instagram er rammen. Rammen kan være ”en dejlig strandtur”, ”en bådtur i Italien” eller ”Familietur i Tivoli”. De tanker og planer vi laver, kan se ”instagram-agtige”. Det lyder dejligt og det giver os en fornemmelse af ro, harmoni, kvalitet og et sted hvor der er muligheder for at tanke op og være… ja, bare være, være sig selv, være med familien, Være, Leve og Nyde.

Men det er ikke rammen vi tankes op af. Det er det der er indeni rammen og, indeni rammen har vi stemninger, kropssprog, tonen, øjne der kigger, holdninger, følelser, tanker, forventninger, skuffelser og mennesker. Mennesker der rammer hinanden og rammes af hinanden. 

Det kan føles som ren overlevelse og i den ramme er der ingen mulighed for at udvikle sig eller tanker op. Vi drænes og mentalt stagnerer vi og relationerne lider og afvikles. Men hvad gør vi så – vi planlægger jo ikke at der skal være dårlig stemning i rammen, vi ønsker jo at der skal være plads til alle. 

Hvis ikke man har tid til at få lidt hjælp inden – og nej det er ingen skam at sige ”vi vil gerne gøre det endnu bedre i vores ferie, vi vil gerne se om vi med små justeringer kan få frigivet en masse energi til den dejlige nærende stemning – så skal man holde et fokus på tempoet. Tempoet ned – helt ned – når vi taler, når vi går, når vi planlægger, når vi lytter… ned, ned, ned, ned. Lad det bare gå helt i stå, bare vær med det der er, svar roligt, kig roligt, træk vejret roligt – børns nervesystemer lader sig smitte at vores nervesystemer, så hvis det er rart at de falder helt ned, så skal vi starte med os selv. 

En anden ”husker” er at når vi voksne rammes af irritation er det ikke de andre der skal stoppe noget, de andre har bare vækket noget i dig, men de har ikke plantet irritationen der – den har været der hele tiden, de har bare en adfærdspind og så prikker de til den irritation der hele tiden har været der…  

Det kan være afsindig svært at huske på i øjeblikket hvor irritationen og vrede bare buldre ud et eller andet sted derinde fra. – og i dét øjeblik vi udløser vreden/skæld ud så føles det så enormt befriende og fuldstændig autentisk – men den måde at ventilere på den koster på relation kontoen og der er megahøje renter af dårlig samvittighed. Det virker for udløseren, men det er uhensigtsmæssigt for relationen og kvaliteten af samværet.

Jeg ønsker alle en dejlig god ferie med det lækreste indhold i rammen, og så skidt pyt med hvilken ramme der bruges..