Det bør alle ammende kvinder vide – Gode råd og tips fra privat jordemoder

Amning – det første døgn

Råmælk
Det her SKAL du vide om amning i de allerførste dage. Du HAR mælk - råmælk! Rigtig mange nybagte mødre - hvis ikke alle, siger altid, når de lægger deres barn til brystet i de første døgn efter fødslen: Han sutter, men der er jo ikke noget.... Jo der er! Nemlig råmælk - den vigtige første mælk som er med til styrke dit barns immunforsvar og beskytter dit barn mod sygdom.
Råmælken er meget tyktflydende og gulligt, og kan være svær at se når barnet sutter. Det er noget andet, når mælken rigtig løber til. Den kan man se og mærke! Og så skal det også nævnes, at råmælk er der ikke særlig meget af, men har et meget højt proteinindhold og som billedet viser, har et nyfødt barn en ultra lille mavesæk, så råmælken er oftest nok til at mætte dit barn.

Lige efter fødslen
1 GOD AMNING – that’s it! så hvis dit barn ikke sutter mere end det, så er det helt normalt
Hvis dit barn slet ikke har suttet de første 6-8 timer efter fødslen, vil jeg anbefale, at du opstarter udmalkning så du ikke får forsinket mælketilløb.
Hud mod hud – masser af hud mod hud – det er vejen frem for at aktivere dit barns suttelyst. Ud over det stabiliserer det også barnets blodsukker, vejrtrækning, temperatur m.m.

Vigtigt for en god ammestart
Der er 4 vigtige keywords, som er vigtige for en god ammestart:
Hud mod hud – Tålmodighed – Øvelse - RO!
Barnet skal lægges til brystet og IKKE omvendt!
Barnet skal ligge mave mod mave
Holde brysterne og fødder varme
Drikke rigeligt med vand
Og ikke for mange gæster. Det er en helt ny verden, som dit barn skal lære at kende. For mange mennesker især på én gang, kan gøre dit barn uroligt og utrøsteligt, fordi det simpelthen har fået for mange indtryk, også selvom det har sovet under besøget. Derudover vil du som nybagt mor, og have brug for masser af fred og ro til at restituere efter fødslen og for at få amningen etableret.

Amning - når mælken er løbet til
Når mælken løber til ca. på 3.-4. dagen (kan dog variere)
Meget spændte bryster
Den synlige mælk, som kan ses! Denne mælk er mere tyndflydende, og kommer i alle farvevariationer.
Mange oplever smerte pga. de spændte bryster. Oplever du det, så skal du tænke varme varme varme. Et varmt bad med let massage på brysterne eller en varmepude, kan hjælpe meget på ubehaget ved spændtheden.
Oplever du ikke spændte bryster, er det ikke ensbetydende med, at du ikke producerer mælk – der er nogle kvinder som kun få let spændte bryster eller slet ikke noget, men har fint mælketilløb.

Hvilket bryst skal der ammes fra?
Timerne i mellem amninger bestemmer, hvilket bryst barnet skal ammes fra
2-4 timer efter sidste amning, tilbydes et nyt bryst
Under det, tilbydes samme bryst for, at barnet kan få den federe mælk og få tømt brystet ordentligt
Hvis du oplever, at dit barn sutter hyppigere om aften, så er det er normalt.

Vanskelighed ved amning
Når en amning skal etableres, kan man opleve ubehag og ømhed, når barnet sutter. Er det decideret smertefuldt, så skyldes det ofte forkert sutteteknik eller at dit barn ligger for yderligt. SØG HJÆLP! Det kan sagtens lykkedes, selvom det er lidt startvanskeligheder.
Er dit bryst meget spændt, kan barnet have svært ved at få ordentlig fat, og dit barn kan blive lidt utålmodighed og urolig. Du kan med fordel malke lidt ud med håndudmalkning, så spændtheden aftager.
Oplever du mælkeknuder som er svære at få væk, så læg dit barn til med hagen i den retning, hvor mælkeknuden. Du kan også tage et varmt bad og blidt massere brystet for at få knuden løsnet op.

Forskellige ammestillinger
Husk at dit barn skal lægges til brystet og IKKE omvendt!
Barnet skal ligge mave mod mave – og IKKE på ryggen med hovedet drejet ind mod brystet.
Klassisk amme stilling
Kryds amning
Tvilling stilling
Liggende stilling
Laid back
Det er en god idé at få lært alle stillinger, og se hvad fungerer bedst for dig. Når barnet sutter fra forskellige stillinger, stimuleres mælkeproduktionen bedre, barnet tager bedre på, og man mindsker risiko for få mælkeknuder og brystbetændelse.
Søg hjælp på barselsgangen for at få hjælp til at lære at få lagt dit barn til i forskellige stillinger eller gå på Youtube, som har masser af gode små filmklip med ammestillinger.

 

Tvilling stilling

Tvilling stilling

Amning - Hjælpemidler ved sår og revner

Ømhed og ubehag oplever mange i de første par uger og mange oplever sår og revner, som opstår ved forkert sutteteknik eller at barnet sutter for yderligt.

Barnet skal i den tidligere ammeetablering sutte, efter det første levedøgn, minimum 8 gange i døgnet og mange børn sutter meget mere, så det er ikke så underligt, at det er meget hårdt for brystvorterne. Har man først fået ømme brystvorter eller decideret sår, så tager det tid for sårene at hele og denne proces kan tage op til 14. dage. For at undgå eller aflaste brystvorterne er det vigtig at lære at amme i forskellige ammestillinger. Kvinder med et dårligt ammeforløb fortæller ofte, at de kun ammede i én stilling. Derudover findes der hjælpemidler som kan afhjælpe generne ved amning.

Disse to produkter har jeg altid med i min jordemodertaske, når jeg tager på ammebesøg. Den første kender de fleste, nemlig lanolin salven. Der findes mange producenter af lanolin salve, og de er alle lige gode. Salve smører man på vorterne efter hver amning, og den skal ikke vaskes af. Men brystvortebeskyttere er der ikke mange som kender til, heller ikke personalet på barselsgangen, og de guld værd for at fremme helingsprocessen ved ømme brystvorter, sår og rifter. Det er super vigtigt at lufttørre brysterne efter hver amning, da det er med til at hele og forhindre evt. sår og rifter – og det er især vigtigt i den tidligere ammestart. Det vil sige også imens, at man er på barselsgangen og når du kommer hjem. Men med barselsgæster, nedprioriteres dette ofte eller så glemmer man det helt enkelt. Jeg anbefaler derfor, at man bruger brystvortebeskyttere, som man har på hele dagen i mellem amningerne i de første to uger. Skjoldet beskytter brystvorterne mod at have kontakt med ammeindlæg, og hullerne i skjoldet sørger for at luftcirkulation. De er virkelig alle penge værd!

 

Brystbeskytter/brystskjold, kan købes hos dengodebarsel.dk til 129,95 kr.

Brystbeskytter/brystskjold, kan købes hos dengodebarsel.dk til 129,95 kr.

Hos dengodebarsel.dk tilbyder den private jordemoder Sonja forskellige former for ydelser i graviditeten, fødslen og din barsel igennem. Du kan bl.a. købe private jordemoderkonsultationer, fødselsforberedelse, barselsbesøg og ammevejledning i eget hjem. Hun tilbyder også behandlinger akupunktur og hindeløsning. 

Noget vi hos MamaWise især er begejstrede over, er at hun også tilbyder privat fødselshjælp, hvor hun er ved din side fra fødslen går igang derhjemme til baby er kommet til verden. Dette inkluderer også samtaler/fødselsforberedelse inden fødslen og en efterfødselssamtale. 

I kan læse mere om Sonja og hendes mange ydelser på dengodebarsel.dk, samt følge hende på Facebook og Instagram.