Din verbale kommunikation.

Fik du læst gårsdagens indlæg vedr. putteritualer? Vi vil anbefale dig at læse det indlæg inden du læser med her, da de høre sammen.
Du kan læse gårsdagens indlæg lige her.


Når I som forældre bruger jeres stemme ledende og indfølende overfor barnet lytter barnet og det giver tryghed for barnet. “Mine forældre har styr på det her” vil jeres barn måske tænke. Så i stedet for ikke at sige noget, stille spørgsmål til barnet som “Hvad er der med dig skat?” eller blot sige “shcyyy” og “så, så, såå” vil jeg anbefale jer at benytte 3 vigtige trin når barnet puttes eller vågner om natten. Brug dem meget gerne hver gang - ligesom et putteritual.

1.      Fortæl dit barn hvad der forventes. Når du begynder med at give nattøj på eller inden barnet lægges i sin seng kan du f.eks. sige: ”Det er din sengetid nu og du skal sove godt hele natten” eller ”Så skal du putte, det bliver så dejligt” eller ”Nu er det tid til en lur i din barnevogn”. Dette vil skabe struktur for dit barn, fordi du guider det og viser barnet hvad der nu skal ske. Brug positive vendinger om det at sove til dit barn som eks: ”det bliver dejligt, åhh hvor bliver det godt”, så det at sove forbindes med noget rart og positivt.
2.      Brug gerne en fast sætning når du putter dit barn. Når barnet er lagt, siger du f.eks.: ”Godnat min skat”, ”Sov godt” eller ”Shchyy så nu skal du putte. Godnat”.
3.      Støt dit barn i dets følelser. Hvis dit barn eksempelvis græder vis da forståelse for dit barns følelse og sig f.eks.: ”Schhy, ja du er træt” eller ”Sååå min skat, du er helt ked af det”, og tag efterfølgende ledelse og sig f.eks.: ”Jeg hjælper dig” eller ”Det er okay, jeg passer på dig, nu skal du sove.” 

Begge forældre kan med fordel bruge de præcis samme ord og sætninger. Hvis barnet vågner op og skal sove videre brug da også gerne disse 3 trin. Der vil det typisk være nummer 3 du starter med. Det vil sige, støt barnet i dets følelser. Når barnet er faldet til ro, fortæller du barnet hvad der forventes og derefter bruger du den sætning der skal putte dit barn. På denne måde vil du sikre at barnet føler sig mødt, reguleret og forberedt på hvad der skal ske. Dette skaber den bedste forudsætning for at få barnet til at sove igen på en tryg og rolig måde.

fødselsberetning (2).jpg

 Din nonverbale kommunikation

Dit barn spejler sig i det du gør. Faktisk gør børn mere hvad vi gør end hvad vi siger til dem. Det har i måske lagt mærke til i andre situationer ;)

At udstråle ro og vise sit barn at man som forældre har helt styr på puttesituationen er derfor også vigtigt når dit barn skal sove. Hvis du er sikker som forældre i putterollen så bliver dit barn trygt og vil lettere lægge sig til at sove. Hvis du er rolig og viser at du har tiden og overskuddet til at være der med barnet så dit barn kan finde roen til at falde i søvn vil dit barn også mærke den ro og føle sig mere tryg. Derfor kan det være en fordel at være to forældre som kan skiftes til at imødekomme barnet på samme rolige måde, med samme ledende og indfølende kommunikation når barnet eksempelvis skal puttes til natten eller vågner mange gange om natten.  

Andre måder at bruge sit kropsprog ved puttetid er ved at gabe og lukke øjnene ind i mellem. Det skal faktisk være temmeligt kedeligt der i favnen på far eller mor, i vuggen, i tremmesengen, i barnevognen eller hvor end barnet sover. Festen og underholdningen er slut og nu er det sovetid. Det er det du skal udstråle. På alle andre tidspunkter skal dit barn selvfølgelig have alt den øjenkontakt og liv i dine øjne som det kan rumme.

Så når I nu begge har læst dette indlæg grundigt igennem så er sidste guldkorn herfra: Skriv putteritualet ned.

Det kan især anbefales hvis det er vanskeligt at putte barnet eller hvis barnet vågner flere gange efter det er blevet puttet. Når I skriver det ned punkt for punkt bliver I mere tydelige og enige om hvordan det skal foregå. Det giver forudsigelighed for barnet. Hæng det gerne efterfølgende et synligt sted, eksempelvis på køleskabet så I som forældre mindes om at det er denne rækkefølge putningen skal foregå på. Skriv også de ting I siger til jeres barn ind i putteritualet. Bedsteforældre eller andre der skal passe barnet, har derved også en rettesnor for hvordan jeres barn putter på en tryg måde.

Til at starte med kan det virke lidt kunstigt og robotagtig at skulle sige og udføre de samme ting, men efterhånden kommer det helt naturligt og til sidst kan du slet ikke lade være med at sige alle de her ting ;) At skulle følge en helt konkret plan helt stringent kan faktisk være lettere end at stå om natten for 20 gang hvor ens barn er vågnet og ikke vide hvad man skal gøre denne gang.

 

Her får I selvfølgelig et par eksempler på nogle putteritualer:

 

Ella på 8 måneder:

1.      Ella får ren ble, nattøj på og børstet tænder.
2.      Ella får af vide: ”Du er træt min skat. Nu skal du ind at sove. Det bliver så dejligt for dig”.
3.      Ella får mælk i rolige og mørke omgivelser ved hendes soveplads.
4.      Ella lægges i seng med sin sut og puttebamse.
5.      Ellas dyne lægges tæt om Ella på samme måde hver aften.
6.      Ella får af vide: ”Godnat min skat, schyyyy
7.      Hvis Ella ikke falder til ro, lægges først fast hånd på hendes mave og vugges blidt. Hun får af vide hvordan hun har det og at mor/far hjælper hende: ”Ja du er helt træt, jeg hjælper dig”. Hun får igen af vide hvad der forventes: ”Nu skal du sove. Det bliver dejligt for dig” og derefter igen ”Godnat min skat, Schyy”.
8.      Hvis Ella bliver ked af det og græder tages hun op og trøstes samt vugges blidt. Hun får af vide: ”Ja du er lige helt ked af det. Jeg passer på dig, såå”. Når Ella er faldet til ro, får hun igen af vide hvad der forventes: ”Nu skal du sove. Det bliver dejligt for dig” og lægges ned igen. 

Punkterne 4, 5 og 6 gentages:

4.      Ella lægges i seng med sin sut og puttebamse.
5.      Ellas dyne lægges tæt om Ella på samme måde hver aften.
6.      Ella får igen af vide ”Godnat min skat, Schyy”.

 

Hugo 18 måneder: 

1.      Hugo får bad (Badet ligger som regel udenfor tidshorisonten på kun at bruge 10-30 min på putteritualet)
­­­­­­­­­2.      Hugo smøres ind i creme og masseres samtidig.
3.      Hugo får ren ble, nattøj på, børstet tænder og en tår vand.
4.      Hugo får af vide: ”Nu går vi ind på dit værelse fordi nu skal du snart ind at sove rigtig godt til i morgen”.
5.      På værelset kigges/læses i 2-3 bøger på madras. Vi snakker om hvad der er sket i løbet af dagen.
6.      Bøger pakkes sammes og Hugo sidder ved mor/far og vugges blidt i armene mens han klemmes/nusses/masseres og der synges ”Solen er så rød mor”
7.      Hugo får af vide: ”Nu skal du over i din seng og sove rigtig godt til i morgen
8.      Hugo puttes med sin dyne og bamse.
9.      Hugo får af vide: ”Sov rigtig godt lille mand”.
10.  Hvis Hugo rejser sig/fjoller/vælter rundt i sengen sig da: ”Du er vidst ikke helt klar til at putte. Nu går jeg lige ud i køkkenet, kom/kald når du er klar”. (mor/far går ud)
11.  Hvis Hugo bliver ked af det og græder tages han op, krammes og vugges blidt. Han får af vide: ”Du blev lige så ked af det. Det er helt okay. Jeg hjælper dig”. Når Hugo er faldet til ro:

Punkterne 7, 8 og 9 gentages:

7.      Hugo får af vide: ”Nu skal du over i din seng og sove rigtig godt til i morgen
8.      Hugo puttes med sin dyne og bamse.
9.      Hugo får af vide: ”Sov rigtig godt lille mand”.

Hvordan ser jeres putteritual mon ud? Jeg håber at I får lavet en masse gode putteritualer efter at have læst mit indlæg. Jeg hører meget gerne om alle jeres putteritualer. Skriv gerne til mig på sditlevjakobsen@gmail.com eller via min instagramprofil eller facebookside