Du skal mærke liv HVER dag

Du ved det måske godt det der med "liv", jeg gætter på, din jordemoder har sagt det til dig. Fra graviditetens uge 24 skal du hver evig eneste dag mærke bevægelser fra dit barn. Hvis du en dag oplever færre bevægelser - eller slet ikke nogen - skal du straks kontakte fødegangen. Det lyder alvorligt, og der er en god forklaring på hvorfor færre bevægelser/mindre liv skal give anledning til bekymring.

 

Hvad er der galt?

Din moderkage sender energi fra dig og til din baby. Babyen får både ilt og næring den vej, da den hverken trækker vejret selv eller spiser inde i maven. Det er derfor fuldstændigt ALT afgørende for baby, at din moderkage virker godt nok. Nogle moderkager virker bare ikke godt nok. Det er bestemt ikke alle det sker for, men hvert eneste år vil nogle kvinder opleve, at moderkagen ikke virker så godt længere og at deres barn enten er lige ved at dø - eller dør, af mangel på næring og ilt.

Det er barske realiteter, og det første en baby gør, når den ikke får nok ilt og næring er at ligge stille. Den sparer ganske enkelt på sine kræfter. Ligesom du ville gøre, hvis du ikke fik mad nok og havde svært ved at trække vejret. Du ville med garanti blive liggende helt stille i din seng og ikke røre dig ud af stedet.
Det signal din baby sender, når den bevæger sig mindre end vanligt, er et signal du skal tage alvorligt.

Hvis du er i tvivl, så er der ikke tvivl - ring til din fødegang og lad jordemoderen vurdere om alt er ok eller ej.

Hvis du er heldig, så tager baby en slapper-dag, og har det tip-top derinde. Han/hun hviler sig, men får rigeligt med ilt og næring. Det er oftest det, der er årsagen, hvis du mærker mindre liv.
Hvis du er uheldig, så er de manglende bevægelser et tegn på at barnet ikke har det godt i maven længere. Derfor vil man på hospitalet hjælpe baby med at komme ud - enten ved igangsættelse af fødslen eller ved kejsersnit. Somme tider er det så alvorligt, at man laver kejsersnit med det samme – inden din partner er nået at komme ind til dig på hospitalet.
Hvis du er mere end bare uheldig, så har din baby haft det så dårligt så længe, at den nu er død. Når du kommer ind kan man ikke finde hjertelyden, for hjertet er stoppet med at slå.

Det er derfor du ALTID skal henvende dig til fødegangen, hvis du en dag mærker mindre liv - det er absolut NO GO at gå i seng om aftenen, hvis du er i tvivl om baby har været aktiv som vanligt i løbet af dagen.

Hellere et besøg for meget på fødegangen, end et besøg for lidt. I de fleste tilfælde begynder baby at bevæge sig igen, når du ligger på fødegangen og får kørt en hjertelydskurve. Det er jo dejligt – falsk alarm kan vi godt lide! Måske ligger baby stadig bom stille, og hjertelydskurven viser at baby ikke længere trives i maven – så var det virkeligt godt, at du fik ringet og kom af sted.

jkæ.jpg

Bliver du bange nu?

Det må du meget undskylde, jeg skriver ikke dette indlæg for at skræmme dig fra vid og sans. Men den barske virkelighed er omkring os, vi lever i den og agerer ud fra den. Jeg kører fx med cykelhjelm, fordi jeg gerne vil passe på mig selv, ikke fordi jeg regner med at blive kørt ned – men hvis nu jeg bliver, så vil jeg gerne have de bedste muligheder for et godt liv bagefter. Da jeg var gravid var jeg selv forbi fødegangen med mistanke om mindre liv - jeg var heldigvis i den heldige kategori, og kunne køre hjem igen efter et tjek med ro i kroppen og vished om at baby kun slappede af. Næste dag var der bevægelse igen.

Pas på dig selv og din baby

 

Kærlig hilsen

Stine Roswall
Privat jordemoder
www.PrivatJordemoderKBH.dk