Er min baby stor nok?

Maven vokser hurtigt hos nogle gravide, hos andre er der kun en fin lille bule. Begge dele kan gøre dig nervøs, for er min baby nu stor nok? Vokser han som han skal derinde? Bliver han mon så stor at han har svært ved at komme ud?

Som gravid har man et naturligt fokus på, at baby i maven har den rigtige størrelse. Op til et jordemoderbesøg er det spændende at gætte på: "Hvor stor er barnet mon i dag?"

Hvilken størrelse er normalt i uge 28? Hvor stort skal barnet være i uge 35? Jordemoderen lægger hænderne på din gravide mave, klemmer øjnene sammen og siger: "Dit barn vejer ca. 1300 gram"

Ja, det kan hun jo sagtens sige. Men er det normalt? 

Ligesom to voksne mennesker sagtens kan veje noget forskelligt og begge to være normale - så behøver babyer heller ikke at veje præcis det samme, mens de ligger i maven. Nogle babyer har en stor vikingefar og udvikler sig derfor til at blive større end gennemsnittet, andre babyer har en lavstammet mor, hvis gener gør at babyen bliver mindre end de fleste andre.

 Hvornår er det unormalt?
Læs videre, så får du en helt enkel metode til at undersøge om din baby vejer nok. Det eneste, du skal bruge, er en lommeregner. Vi kender den gennemsnitlige størrelse på en baby, men alle vejer ikke præcis som gennemsnittet og en baby kan faktisk være 22% større end gennemsnittet – eller 22 % mindre end gennemsnittet og stadig være helt normal.


Sådan regner du det ud:
Du kan nemt regne ud om barnet i din mave er i normal-området ved at bruge min tabel for gennemsnitsvægt.

Find den gennemsnitlige vægt for den dag i graviditeten du er. Graviditets-ugen aflæses i venstre side, og dagen aflæses på den øverste linje.

Tag gennemsnitsværdien fra tabellen og gang med 1,22 så finder du den øverste grænse for normal vægt på dit barn.
Tag gennemsnitsværdien fra tabellen og gang med 0,78 så finder du den nederste grænse.
Se evt. eksemplet nedenunder tabellen.

babys vægt eksempel.png

Eksempel:
Du er 28+6 og jordemoderen har vurderet din baby til 1300 gram.
I tabellen kan du se, at gennemsnittet er 1371 gram
Øverste grænse er 1371 x 1,22 =
1672g
Nederste grænse er: 1371 x 0,78 =
1069g

Så barnet i din mave ligger altså fint midt i normalområdet - med 231gram til undergrænsen og 372 gram til overgrænsen. Dit barn vejer ikke 71 gram for lidt - han/hun er en lille smule mindre end gennemsnittet - men helt normal. Regner men det om til procent, så er baby ca. 5% under gennemsnittet. 

Skal jeg have en ekstra scanning?
Det er jordemoderen der afgør, om hun er bekymret for størrelsen af din baby. Hvis hun synes barnet er mere end 15% større end gennemsnittet eller mindre end 15% under gennemsnittet, så vil hun i de fleste tilfælde tilbyde dig en scanning for at få lavet endnu en vurdering af babys størrelse.

Hvis scanningen viser, at baby er indenfor +/- 22%, så er din baby helt normal i størrelsen. Hvis baby er tæt på grænsen for det normale, så kan man vælge at tilbyde dig en ekstra scanning 2-4 uger senere for at se hvor stor baby er da.
Jeg håber du blev klogere på det der med babys størrelse. Det er ikke altid helt nemt at vurdere om din baby er for stor/lille. Jordemoderen vil altid sammenligne med gennemsnittet - men hun vil også vurdere om din baby er vokset nok siden du sidst blev tjekket. Så tallene på din vandrejournal har også betydning.

Er du bekymret for størrelsen på din baby, så sig det til din jordemoder før du forlader konsultationen, så kan hun med det samme forklare dig, om der er grund til bekymring.

Kærlig hilsen

Stine Roswall - Privat jordemoder