Farmakonomens 5 rejse-tips til familieferien

Er familiens næste ferie lige om hjørnet, så har du sikkert allerede gjort dig en masse tanker om, hvad der skal pakkes i kufferterne. Du husker helt sikkert badetøjet og sandalerne til badeferien, men mon du har husket farmakonomens 5 rejse-tips?


 

Første rejse-tip på listen,
er faktisk noget, som du og din familie allerede før afgang bør starte op på. Det er nemlig
mælkesyrebakterier, som både forebygger og behandler “ferie-mave” (diarré). Årsagen til, at du og familien bør starte på mælkesyrebakterier før ferien, er for at sikre, at tarmen er mere modstandsdygtig overfor bakterier allerede fra første feriedag. Desuden oplever nogle lidt uro i maven i løbet af de første par dage man spiser det, fordi tarmen pludselig får lidt ekstra at arbejde med. Uroen skulle gerne gå over i løbet af et par dage.
 

Der findes et hav af forskellige produkter med mælkesyrebakterier i, og du skal være lidt opmærksom på, hvilken slags du vælger, da mængden af mælkesyrebakterier i dem, kan variere meget. Derudover er mange produkter ikke egnet til børn under 2 år. Ønsker du, at give familiens yngste (under 2 år) mælkesyrebakterier, så kan du tage en snak med din søde farmakonom på apoteket eller egen læge og få vejledning her. Har du baby med, som får D-vitamin dråber eller modermælkserstatning, så kan man faktisk få nogle med mælkesyrebakterier i, og på den måde kan baby også beskyttes lidt ekstra, hvis du mener der er et behov for det.

Skulle du -eller en i din familie alligevel være så uheldig at få “ferie-mave”, så er du selvfølgelig forberedt, fordi du har fulgt
 

rejse-tip nr. 2.
Du har nemlig pakket et håndkøbspræparat mod diarré, så I kan få startet behandlingen hurtigst muligt. Denne type medicin er egnet for voksne og børn over 12 år. Har du brug for at behandle et barn under 12 år, så vil jeg anbefale mælkesyrebakterier, som også kan behandle diarré.

Hvis du vælger, at prøve lykken og undlade at pakke dit anti-diarré middel med hjemmefra, men alligevel får brug for det, så kan du gå på et lokalt apotek og bede om et præparat med Loperamid, som er det aktive stof, der modvirker diarré. Husk at indtage rigelig væske, hvis du eller familien ligger med “ferie-mave”.

Rejse-tip nr. 3
er
håndsprit-gel, som er med til at gøre jeres familieferie lidt mindre presset, når I er på tur, og der ikke lige er vand i syne. Håndsprit-gel fjerner bakterier og er super praktisk i rigtig mange situationer på ferien - bl.a. efter bleskift og før et måltid.

Vidste du, at man i f.eks. Egypten anbefaler, at vaske hænder efter håndtering af deres valuta pga. af den høje mængde af bakterier på dem!?

Både forældre og børn kan bruge håndsprit-gel og de findes i mange forskellige størrelser. Brug håndsprit-gelen i de situationer, hvor der ikke lige er nem adgang til vand og sæbe, og vask ALTID hænder, hvis der er synlig snavs på dem.

Rejse-tip nr. 4
er forhåbentlig en ting på listen, som du allerede har husket - nemlig
solcreme!

HUSK, at solcreme ikke er en gyldig undskyldning for, at opholde sig i solen hele dagen, men en måde at beskytte sin hud på, når solen er stærkest og der ikke er mulighed for skygge. Har du brug for lidt vejledning til, hvilken solcreme du skal vælge til familien, så kan du læse mit forrige indlæg solcreme” 

beach-coast-flip-flops-65900.jpg

Det 5. og sidste rejse-tip handler om opbevaring af dit lille “mini-apotek”. Rigtig mange pakker nemlig deres receptpligtige og håndkøbsmedicin i kufferten, som bliver smidt i flyets lastrum. Det er en rigtig dårlig beslutning af flere årsager.

For det første, så kan temperaturen svinge meget mellem på -og aflæsning i flyets lastrum, hvilket mange medicinske præparater ikke tåler. Nogle mener, at der er minusgrader i lastrummet, når flyet er i luften, men det er ikke tilfældet, ifølge flere flyselskaber, da der ofte er dyr eller anden sart bagage ombord, og lastrummet derfor ikke må komme under frysepunktet. Desuden holder lastrummet samme tryk som i cockpit og kabine.

For det andet, så kan du og familien være utrolige uheldige, at kufferten bliver forsinket eller helt forsvinder. Dermed kan du risikere, at stå uden dit lille mini-apotek.

Pak i stedet både din receptpligtige og håndkøbsmedicin i original emballage i din håndbagage. Medbringer du f.eks. meget stærkt smertestillende (euforiserende stoffer) eller sovemedicin, så kan det være nødvendig med et såkaldt “pillepas”. Et pillepas er et dokument som beviser, at medicinen du medbringer, er til eget brug.

Pillepasset er gyldige i følgende lande: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig. 

Pillepasset kan du bestille via apotekets hjemmeside og HUSK pas ved afhentning - det skal de nemlig bruge for, at kunne udstede pillepasset til dig. Find mere information på www.apoteket.dk/pillepas

Skal du og familien på ferie i et land, som ikke er nævnt ovenfor og du skal medbringe nævnte præparattyper, så er det en god idé, at kontakte landets ambassade i Danmark og få råd og vejledning her. Dermed undgår du, at ferien starter med et langt besøg i grænsekontrollen og manglende nødvendig medicin under ferien.

Rigtig god ferie fra farmakonomen!