Fødslens faser

For at gøre en fødsel mere overskuelig og nemmere at forstå kan man med fordel bryde den op i faser. Det er dog vigtigt at pointere at i praksis vil faserne flyde sammen og være mindre vigtige. Det vigtige i fødsels- og vearbejdet er at være i det, i momentet, og så er det jo underordnet hvilken fase man lige præcis er i.

Opstartsfasen

Opstartsfasen er som navnet hinter opstarten af fødslen, også kaldet latensfasen. Dette er en tricky fase, da den er enormt svær at tidsfastsætte, den kan vare alt fra et par timer til et par dage. Det er her de første tegn på at man går i fødsel kommer. Det kan være man begynder at få veer, eller at vandet går. Mange har en murrende fornemmelse og lidt tegnblødning som nogle af de tidlige tegn.

En anden tricky ting er at den også kan forsvinde igen, altså at ens opstartsveer f.eks. går i sig selv igen, og at man så har haft en såkaldt “snyde opstart”.

Udvidelsesfasen

Mellem opstartsfasen og udvidelsesfasen er et ret så tydeligt skel. For at komme over i udvidelsesfasen skal livmodermunden være omkring 4 cm åben og man skal have regelmæssige og kraftige veer.

Når man er i udvidelsesfasen så ved vi at fødslen fortsætter til der kommer en baby ud af det. Derfor kaldes denne fase også aktiv fase.

Overgangsfasen

Overgangsfasen er skridtet inden man når målstregen. Det er her man begynder at blive træt og utålmodig. Oftest er det her man bander lidt ekstra, eller slet ikke føler man kan overskue resten af fødslen. Her føler man typisk at man har brug for mere smertelindring, eller at man nærmest har lyst til at trykke på pause, og komme tilbage dagen efter for at føde sin baby.

Her er livmodermunden typisk omkring 8-9 cm åben.

Nedtrængningsfasen

Nedtrængningsfasen handler om at barnet skal trænge ned i bækkenet og rotere sig i position til at man kan begynde at presse. At barnet trænger ned og roterer gennem bækkenet kan være noget der sker undervejs i de andre faser, men det kan også ske at man egentligt er fuldt udvidet (10 cm), at barnet så mangler at rotere sig i position.

Her giver det rigtig god mening at man er bevægelig og dermed kan hjælpe sin baby på vej.

Pressefasen

Før man påbegynder pressefasen skal livmodermunden være fuldt udvidet og barnet skal stå fuldt roteret og trængt ned på bækkenbunden. I takt med dette får man typisk tiltagende pressetrang som et tegn på at man nærmer sig. I pressefasen arbejder man aktivt med sine veer og presser barnet ud.

Forløsning

Det siger måske sig selv at forløsningen er her barnet fødes. Her sker forløsning på flere planer, og nu giver det hårde arbejde resultat.

Efterbyrdsfasen

Fødslens sidste fase. Efter man har født sin baby, skal moderkagen (også kaldet efterbyrden) forløses. Dette sker typisk inden for de første 30 minutter efter at man har født barnet. Mange får fornemmelsen af at livmoderen trækker sig sammen til en sidste ve, som skubber moderkagen ud.

Mvh. Julia - jordemoder.

Vil du læse mere om Julia, kan du gøre det lige her