Hårtab efter fødslen

Der sker rigtig meget med kvindekroppen, når den gennemgår en graviditet. Ofte bliver der talt om risikoen for strækmærker, vand i benene, åreknuder eller svangerskabsforgiftning.

Faktisk bliver der fokuseret så meget på, hvad man som kvinde kan gøre for, at komme godt i gennem sin graviditet, at man ofte ikke tænker over eller taler om, hvad der egentlig kommer til at ske med kroppen, når baby først er født og ligger trygt i dine arme.

For rigtig mange kvinder sker der nemlig det mystiske, at håret pludselig begynder at falde af omkring 3-5 måneder efter fødslen. Det er uanset hvordan baby er kommet til verdenen - om baby kom ved en vaginal fødsel eller kejsersnit eller om du ammer eller giver flaske.

Pludselig sidder du der, med en halv hårmanke i din børste om morgenen og du oplever, at du fælder meget mere end du plejer i løbet af dagen!

“Jeg blir snart skaldet!” tænker rigtig mange kvinder og for nogle få uheldige, falder håret da også af i totter, og man kan pludselig se lidt af hovedbunden.

Inden du løber til nærmeste frisør og køber dig fattig i dyre hårprodukter, så vil jeg lige forklare hvorfor kroppen pludselig opfører sig så mærkelig, og hvad du kan gøre for, at forebygge og behandle evt. øget hårtab.

Hormonella!

Uden at fornærme én eneste gravid, så er ordet “Hormonella” faktisk ikke så ringe endda, når vi taler om grunden til ændringer i hud og hår. Under en graviditet sker der nemlig store ændringer i hormonbalancen.
I første trimester oplever mange, at hud og hår bliver mere fedtet og svær at håndtere. Nogle får bumser, som breder sig ned på ryggen og på brystkassen. Dette kan bl.a. skyldes en stigning i produktionen af de mandlige kønshormoner. Men bare rolig - de fleste oplever, at den fedtede hud og hår bliver bedre i løbet af 2. trimester.

I slutningen af graviditeten siger de fleste endda, at deres hud og hår aldrig har været sundere og dette skyldes hovedsagligt, at hormonbalancen i sidste trimester er meget gunstig for hud og hår. Huden og håret har altså her, de helt rigtige betingelser for at trives, og det kan ses og mærkes!

 

Hvorfor falder håret så af?

Ja, man kan undre sig over, at håret pludselig falder af 3-5 mdr. efter fødslen, når nu det var blevet så sundt. Men det store hårtab skyldes hovedsagligt, at kroppen simpelthen under graviditeten, udskyder processen med at udskifte håret, og først udskifter det i månederne efter, når hormonbalancen igen ændrer sig.

 

Kommer den prægtige hårmanke nogensinde tilbage?
 

Sidder du lige nu med en lækker baby i den ene arm og hårbørsten fuld af hår i den anden, så kommer der her lidt råd til, hvad du kan gøre for at hjælpe kroppen på vej til en sundere manke.

-    Spis frugt og grønt hver dag. Gerne mange forskellige slags, da hver frugt og grøntsag indeholder forskellige gode vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for, for at skabe en god stabil hormonbalance. Det mest optimale er, at vælge ubearbejdede fødevarer, da de er ekstra rige på de gode næringsstoffer.
-    Suppler evt. din kost med B-vitaminer. Særligt Pantotenat (B5) er meget anbefalet af frisører og er gavnlig for hår, hud og negle. Der findes også andre kosttilskud som f.eks. Silica, som også har vist sig, at være gavnlig for hud, hår og negle.
-    Brug skånsomme plejeprodukter til håret og minimer brug af hårtørrer, glattejern, krøllejern mv., da det slider på håret. Lufttør i stedet håret.
-    Klip dine spidser jævnligt, så du ikke får spaltede ender. Det gør nemlig, at håret hurtigere knækker.

 

Har du endnu ikke født, så anbefaler jeg at gå i gang med B-vitaminerne omkring 3. trimester. Selvom der er B-vitaminer i din daglige vitaminpille, så skal du ikke bekymre dig om, at få for meget. B-vitaminerne er nemlig vandopløselige, hvilket vil sige, at kroppen udskiller det den ikke skal bruge gennem urinen, og der vil ikke ophobe sig B-vitamin i din eller babys krop.

Godt at vide…

Hårtabet er for langt de fleste, noget der sker i en periode over et par måneder og vil blive bedre med tiden. Det kan dog være utrolig frustrerende i den tid det står på, og derfor gælder det også om, at hjælpe kroppen godt på vej, så de nye hår får en god start.


Vil du dele din beretning med os? Så vil vi meget gerne læse den samt udgive. Du kan sende os en mail på: mamawisedk@gmail.com og evt. læse mere om det at skrive et indlæg til os her.