HAR DIN BABY REFLUKS? LÆR DIN BABY AT BØVSE

INDLÆGGET INDEHOLDER REKLAME DA VI LINKER TIL BOGEN, MEN MAMAWISE FÅR INTET ØKONOMISK UD AF DETTE.

Skrevet af Camilla Kristiansen, jordemoder Baby Instituttet/Det Private Barselshotel

I dag kommer bogen "Refluks - hjælp din baby" på gaden. Den er skrevet af mig, Camilla Kristiansen og journalist Maria Lyngsø Hougaard, der også har onlinemagasinet for mødre mor-skab.dk

Baggrund for at skrive bogen har været de mange babyer vi ser Baby Instituttet og Det Private Barselshotel og deres forældre. De familier går lige i hjertet på en, fordi de simpelthen har fået en start, som ingen familier burde have. Med en baby, der har det skidt en stor del af tiden og med masser af bekymringer både for dagen i dag men også for fremtiden, med følelsen af at stå alene i en svær situation og ofte med et massivt søvnunderskud. Bogen er skrevet med ønsket om at kunne hjælpe så mange af som overhovedet muligt. Det er den første danske bog om emnet og er skrevet til forældrene som støtte og hjælp i en svær situation, hvor man virkelig har brug for netop det.

De klassiske symptomer på refluks hos voksne er halsbrand, sure opstød og sviende og brændende smerter opadtil i maven. Det samme gør sig gældende for babyer, uden at vi selvfølgelig kan vide det med sikkerhed, eftersom de ikke kan fortælle os det med ord. En baby med refluks vil græde mere end normalt, men ubehaget og smerterne kan også komme til udtryk på andre måder, som man lærer om i bogen, så man kan danne sig et mere klart billede af, om det måske er refluks, ens baby har - eller ikke har.

Årsager til refluks hos babyer

Refluks hos babyer er komplekst, og der savnes forskning om årsagerne til det. Refluks er som et landkort, hvor en del af verden er kortlagt og en del endnu er sløret. Bogen ”afdækker” refluks-landkortet, som det ser ud i dag, med den viden vi har på Baby Instituttet.

Årsager til refluks:

 • Kort eller stramt tungebånd

 • Umoden mavemund (nyfødt).

 • Slap mavemund, mavemusklen slapper af på tidspunkter, hvor den ikke burde gøre det.

 • Beskadiget mavemund, kan være efter at være blevet suget i mavesækken ved fødslen (gøres sjældent), fra sonde eller af syreskader fra mavesyren.

 • Luft i mavesækken, der ikke bøvses hurtigt nok op.

 • For meget mavesyre, hvilket vil sige for surt mave indhold i mavesækken (i kombination med at det kommer op).

 • For lidt mavesyre, hvilket vil sige, at maveindholdet ikke er surt nok, og man mener, at surhedsgraden er med til at styre lukkemusklen.

 • Stort vægttab (i livmoderen eller i den første tid efter fødslen)

 • Overfyldt mavesæk.

 • Overfølsomhed for noget i maden; det kan være ægte allergi eller intolerance. Det kan være overfor komælk, hvilket er mest almindeligt hos babyer, men det kan i princippet være alle fødevarer, ofte proteinerne fra korn, æg, majs og soja.

 • Pylorus-stenose; stram eller snæver maveport (sjælden).

- For langsom peristaltik i tarmen, herunder forstoppelse.

 • Ubalance i tarmfloraen, der desuden kan påvirke hele fordøjelsen negativt.

 • Antibiotika givet til moderen i graviditeten eller under fødslen, eller antibiotika givet til barnet selv (fordi antibiotika forstyrrer tarmfloraen).

- Stress -psykisk og fysisk stress herunder smerte .

 • Søvnmangel, der påvirker kroppen og dermed fordøjelses-systemet ligesom stress gør.

(Fra bogen "Refluks - hjælp din baby")

Det kan sagtens tænkes, at der ud i fremtiden dukker andre årsager op end dem vi kender til eller at de der er internt kan forstærke hinanden på flere kryptiske måder, end vi forestiller os lige nu. Du vil kunne læse mere om det forskellige årsager i  bogen Refluks – hjælp din baby og endnu mere om hvad du kan gøre for din baby der har eller måske har refluks.

Det gør ondt at bøvse – baby med refluks

De fleste babyer sluger luft i forbindelse med at de spiser ved brystet eller flasken. Det er egentlig ikke noget problem, bøvsen kommer op og baby er glad igen. Men for nogle børn er det at bøvse rigtig ubehagelige – og det kan skyldes at barnet har refluks.

Når en baby bøvser, kan kommer der ofte lidt mælk med op fra mavesækken sammen med bøvsen. Babyer med refluks kan opleve meget stort ubehag ved at skulle bøvse, fordi den mælk der kommer med op eller bøvserne kan være syreholdige (af indholdet fra mavesækken eller gasser) og derfor give en brændende fornemmelse - halsbrand.

Der ud over så kan bøvser i sig selv være årsag eller medvirkende årsag til refluks. Altså hvis en baby sluger uforholdsmæssigt meget luft og ikke får bøvset luften op igen, så kan det give refluks, kaldet luftbetinget refluks (og løses ved ikke at sluge luft og ved at bøvse).

Tegn på at din baby har luft i maven:

 • Prutter meget

 • Udspilet mavesæk "frø-mave" især efter måltiderne

 • Siger presselyde mellem måltiderne og om natten

 • Har skummende afføringer

Baby vil IKKE bøvse

På grund af det ubehag, som bøvserne medfører, kan en baby forsøge at undgå at bøvse og kan være meget anspændt i kroppen. De spænder simpelthen i alle de muskler der skal til for at holde bøvserne nede. Det er heller ikke unormalt, at en baby med refluks græder, når bøvsen er kommet op – frem for at se lettet og tilfreds ud

Bøvser fylder ofte meget for refluks-babyer – og ikke mindst for deres forældre. Luft i mavesækken kan jo som sagt  forværre eller være direkte årsag til refluks. Samtidig med at barnet har stor modvilje mod at bøvse, hvis bøvserne gør ondt at komme af med. Så det kan være lidt af en udfordring at hjælpe en baby med refluks af med sine bøvser.

Tegn på at en baby sluger meget luft under måltidet:

 • Taber ofte vacuum på bryst eller flaske

 • Smaskelyde eller klikkelyde under måltidet

 • Vrider og "ormer" sig ved brystet/flasken efter at have spist kortvarigt, græder evt. og trækker evt. benene op under sig under måltidet?

 • Bøvser meget

Det at bøvse er noget det skal (og kan) læres

Vores erfaring er, at babyer skal lære at bøvse. Nogle er naturtalenter helt fra starten, men for de fleste er det ikke noget, de bare mestrer, når de kommer til verden. Jo før de lærer det, jo bedre. Det er helt klart en kæmpe fordel, hvis den luft som sluges under måltidet (og gråd) bøvses op (med det samme), så den ikke skal passere hele vejen igennem mave-tarm-systemet og stå som luft i tarmene. Lufte i tarmene vil give mavesmerter, for så at skulle at skulle pruttes ud, med hvad det medfører af ubehag.

Babyer med refluks er specielle, hvad det angår, fordi de ofte forbinder alt, hvad der presser sig på og vil op, som noget der (af alt magt) skal holdes nede. Desuden så skal man slappe af i musklerne for at kunne bøvse, og børn med refluks er ofte overspændte i den muskulatur, de skal slappe af i, for at bøvserne kan komme op. Deres forældre er derfor på en svære opgave, når de skal lære deres baby at bøvse.

Det kan derfor ofte være smart samtidig at arbejde målrettet på at minimere den luft, der kommer ned, så der er mindre der skal bøvses op.

Luft i mavesækken kan også komme af at barnet græder, hvilket selvsagt kan være selvforstrækende.  

I bogen "Refluks - hjælp din baby" kan du læse meget mere om, hvordan og hvorfor bøvser kan give og forværre refluks, hvilke årsager der kan være til, at en baby sluger for meget luft og ikke mindst helt konkrete råd til, hvordan du bedst muligt hjælper din baby af med bøvserne.

Bogen kan købes i Baby Instituttets webshop, hos boghandleren eller lånes på biblioteket