Høfeber eller forkølelse?

Hvad er høfeber?


Høfeber er  kort fortalt, en overreaktion over for normalt uskadelige stoffer, i kroppens immunsystem. Overreaktionen kan opstå hele livet og mens nogle vokser fra det, så er andre plaget af det hele deres liv.

Hvis du eller den anden forælder til dit barn har høfeber/allergi, så har dit barn større risiko for at udvikle det.

 

Hvorfor overreagerer kroppen?
Forestil dig, at der i kroppen har et særligt superhelte-team, som bekæmper fremmede stoffer - bl.a. virus, parasitter og bakterier. Deres fornemmeste opgave er, at bekæmpe disse fremmede stoffer, så kroppen ikke bliver syg. I kampen for at holde kroppen rask, danner de forsvarsskjolde (antistoffer) mod de fremmede stoffer.
Ved allergireaktioner såsom høfeber, har vores superhelte-team overreageret ved deres første møde med stoffer i vores omgivelser, som egentlig er uskadelige for vores krop. Ved en fejl, har de dermed udrustet kroppen med forsvarskjolde, som skal bekæmpe de uskadelige stoffer ved fremtidige sammenstød.
De mest almindelige uskadelige stoffer, som superhelte-teamet beskytter sig mod, er bl.a. pelsdyr, husstøvmider, fødevarer, svampespore og pollen.

 

Symptomer på høfeber
Det uheldige resultat af superhelte-teamets overreaktion mod de uskadelige stoffer er f.eks. høfebersymptomer, som viser sig som røde, irriterede, hævede øjne der klør, løbenæse, kløende næse, nældefeber, eksem, astma, hovedpine, træthed og følelsen af at være meget utilpas.

Mistænker du, at dit barn lider af høfeber, så henvend dig til lægen, som kan henvise jer til de rette specialister for udredning.

 

Hvordan kan man minimere symptomerne?
Alt efter hvad dit barn overreagerer på, kan du som forælder gøre flere ting for at minimere symptomerne.

høfeber1.jpg

 

Pollen allergi kan minimeres ved at.. 

 • undgå lufttørring af tøj og sengetøj udenfor, i pollensæsonen (pollen binder sig til det våde tøj/sengetøj og frigives ved bevægelse). Find oversigt over pollensæson lige her (https://www.dmi.dk/vejr/sundhedsvejr/pollen/pollenkalender/)

 • lufte ud i de tidlige morgentimer og sene aftentimer, når duggen er faldet. Her er pollenantallet i luften mindst

 • undgå at plante træer/buske/planter, som barnet reagerer på og evt. fælde eksisterende planter/træer (f.eks. birk)

 • skylle krop og hår inden sengetid, så barnet undgår at indånde allergenerne om natten.

 • brug solbriller ved cykling udenfor

 • skyl øjne og næse med isotonisk saltvand efter behov

 • tal med lægen om muligheden for behandling med håndkøbsmedicin (tabletter, næsespray og øjendråber) i pollenperioden. Det er vigtigt, at høfeber er velbehandlet, da det kan nedsætte barnets livskvalitet, og risikoen for at udvikle astma, er højere hos børn med høfeber.

 

Nogle børn får også høfebersymptomer, når de spiser visse fødevare. Det skyldes en krydsreaktion, fordi stofferne i fødevarerne ligner dem, som findes i pollen. Symptomerne her er ofte kløe i mund og svælg samt lettere hævelse af læber, i mund, gane og svælg. Dette kan udredes ved hjælp af bl.a. en priktest hos øre-næse-hals lægen.

Husstøvmide allergi er desværre ikke til at slippe helt udenom, da de små mider findes året rundt. Faktisk er det bl.a. støvmidernes ekstrementer, som kroppen overreagerer på og støvmiderne trives i mørke, fugtige steder og derfor foretrækker de bl.a. sengemiljøet.

Du kan dog som forældre minimere symptomerne ved at..

 • lufte ud, for at mindske luftfugtigheden (bedste luftfugtighed er under 45% i vinterperioden)

 • vaske sengetøj ofte (vask ved temp. over 55 grader, da støvmiderne dermed bliver slået ihjel)

 • undgå gulvtæpper på barnets værelse

 • dække sengetøj af med lagen før rengøring (støvsuge og tørre støv af) på værelset. Husk, at lufte ud efterfølgende, da støvet vil blive hvirvlet op under rengøringen

 • undgå dyne og pude af materialer, som ikke tåler vask ved 60 grader, da støvmiderne trives der

 • anvende støvmidebetræk på madrassen. Disse betræk nedsætter antal af støvmider, men er en bekostelig affære!

Vidste du egentlig…

At dit barns høfebersymptomer kan forværres, hvis han/hun udsættes for tobaksrøg, parfume, åben ild, os fra stearinlys og forurening?

Husk nu på…

Det, at dit barn lider af høfeber gør ikke, at han/hun ikke kan komme ud og opleve verden sammen med sine jævnaldrene!

Lær dit barn om sit helt imponerende superhelte-team og forklar, hvordan han/hun kan undgå at aktivere sit forsvarskjold. Børn er ofte meget skarpe til at spotte deres “allergi-fjender”.

Høfeber tip:

Du kan desuden få Dagens Pollental og følge med i sæsonens udvikling af pollen, ved at downloade Astma-Allergi Danmarks app - søg “pollen” i App-store eller gå på deres hjemmeside www.astma-allergi.dk