Hvorfor jeg bærer mit barn

Indeholder reklamelink

Inden Charlie blev født vidste vi godt, at vi ønskede at bære ham. At min mand stammer fra Etiopien, hvor det at bære sit barn er mere reglen end undtagelsen, havde selvfølgelig meget at skulle sige i forhold til vores beslutning. Men ingen af os anede ret meget om, hvordan vi skulle gøre det, i hvilket redskab, eller hvordan vi skulle gøre det korrekt for både baby og bæreren. Vi opsøgte derfor en slyngevejleder, og derefter greb det om sig. I dag er jeg selv på vej til at blive uddannet slyngevejleder, så jeg kan hjælpe andre familier ind den fantastiske verden som det er at bære sit barn.

Det bliver stadig mere almindeligt også at bære sit barn her i den vestlige verden (eller måske rettere, det er ved at blive almindeligt igen, for hvad gjorde man mon før barnevognen). Det at bære sit barn er en ældgammel tradition, og det er i virkeligheden en fundamental del af menneskets historie. Babyer er lavet til at blive båret og være tæt på deres forældre lige fra de møder verden for første gang.

I dag er der så småt ved at dukke mere og mere forskning op på området, som blandt andet understøtter hvor vigtigt nærvær, omsorg og fysisk kontakt er for den fundamentale udvikling af spædbarnet. Og så er det da fantastisk at alt dette kan hjælpes på vej ved at bære sit barn i lækre, dertil-indrettede redskaber. Den omsorg, kontakt og kærlighed som vi giver til vores børn i de første, spæde måneder og år af deres liv, er med til at skabe fundamentet for deres videre udvikling. Det betyder også, at de valg som vi træffer omkring vores rolle som forældre vil have en kæmpe indflydelse på vores børns liv.

Det moderne samfund opfordrer os til, at vi skal adskille os fra vores børn tidligere end hvad der egentlig er biologisk naturligt for os - men forskning peger på, at børn som har fået tæt nærvær, tryg tilknytning og fysisk kontakt gennem deres opvækst, bliver mere balancerede og selvstændige senere i livet.

Et bæreredskab er en meget praktisk måde hvorpå du aktivt kan vælge tilknytning og fysisk kontakt til, og der er så mange fordele ved at have gode bæreredskaber tænkt ind i dit liv som forælder.

I dit nye liv som forælder, så er det altså bare super praktisk, at du kan give dit barn trygheden ved din varme krop, din hjerterytme og dine gyngende bevægelser, alt imens du også kan folde lidt vasketøj, smøre en mad, læse en bog eller hvad du nu lige har brug for. Her hvor jeg bor oplever jeg desuden også ofte, at bussen kun har plads til to barnevogne, så det at have vores dreng hængende på os, er også en fordel når vi skal fra A til B. Når vi skal en tur i skoven, så fylder slynge eller bæresele heller ikke meget i en taske - i forhold til at skulle møfle en klapvogn ind bag i bilen.

For dit barn er der uendeligt mange fordele at høste. Forskning peger på, at babyer som bliver båret græder mindre, fordi de er mindre stressede. De sover bedre og ofte mere, fordi livet i en slynge minder om livet inde i mors mave. De gyngende bevægelser og den position som baby har når de bliver båret, kan være med til at reducere reflux og kolik. Og så er der også noget der tyder på, at babyer som bliver båret udvikler sig hurtigt motorisk, blandt andet fordi de oplever verden fra et reelt perspektiv. I forlængelse af dette, er der også viden som tyder på, at sproglige og kommunikative evner ligeledes bliver udviklet hurtigere for børn som bliver båret, fordi de hele tiden har mulighed for at læse ansigtsudtryk, stemme og toneleje hos deres forældre.  

For dig, og jer, som lige er blevet forældre så kan denne nye tilværelse være overvældende, men også i forhold til dette, tyder det på, at det at bære jeres barn kan hjælpe på processen. Det forskning, som indtil videre er lavet på området, peger på at den nære kontakt som opstår når vi bærer, er med til at reducere stress, angst og depression hos forældrene. Oveni dette vil du heller ikke føle dig så bundet til din “amme-hule” når du kan tage baby med ud i verden via et bæreredskab. Her er det dog vigtigt at nævne, at du selvfølgelig skal opsøge hjælp hvis du har mistanke om, at du lider af fødselsdepression.

At bære dit barn kan også være med til at genopbygge styrken i din krop efter fødslen. At bære en ekstra vægt, hvad end du bærer på front eller på ryg, kræver at du spænder op i din core og at du tænker over din teknik når du bevæger dig. Som dit barn bliver tungere, vil du også opleve at du bliver stærkere - præcis som når man gradvist øger vægten på skiverne i et fitness center.

Det kræver en landsby.. og det er lige præcis hvad du får, når du træder ind i den fantastiske verden, som det at bære dit barn er. For slyngeverdenen, som den kaldes, er fyldt af forældre som står klar til at vejlede, hjælpe og støtte dig i din rolle og dine spørgsmål vedrørende det nye liv som familie. Også når det handler om andet end slynger og bæreseler. Selv har jeg, gennem denne verden, mødt forældre og ligesindede som er blevet en uundværlig støtte i vores hverdag.

Men hvordan kommer du så i gang? Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan komme i gang, og hvilken du skal bruge afhænger helt af dig selv.

Er du autodidakt, så kan du købe den slags slynge eller bæreredskab som du tror passer bedst til dig, og nørde en masse youtube, hvor du kan lære hvordan du binder og bruger dem. Derudover kan du melde dig ind i både nationale og lokale facebookgrupper, hvor du kan spørge om alt mellem strækvikle og bæresele. Skal du bruge lidt mere hands on vejledning, så kan du tage til grams, som et et slags get together for forældre som bærer. Her tager man sine egne bæreredskaber med, eller kommer uden hvis man endnu skal i gang, og så kan man gramse på og prøve hinandens redskaber, få hjælp til at bruge dem og stille alle de spørgsmål man har. Vil du gerne have eksperternes viden, så kan du tage til workshop hos, eller booke privat, en slyngevejleder. Så har vejlederen alle redskaberne og der er sat nogle timer af, hvor du bliver fuldstændig indført i al mulig viden om slynger og får hjælp til at finde det som passer til dig.

Der er mange redskaber, mange måder at binde dem på - og vi er alle sammen forskellige, ligesom alle vores babyer er forskellige, så det er umuligt at sige præcis hvad der passer til den enkelte, for det er kun dig som kan mærke hvad der fungere bedst for dig og din familie. Og til sidst kan man jo fristes til at spørge om der slet ikke er nogen ulemper ved at bære sit barn? Jo, det er utroligt svært at vælge mellem alle de smukke, unikke og skønne slynger og bæreredskaber, men så er det godt, at man gerne må eje mere end én.

 

MAMAWISE HAR FUNDET NOGLE SLYNGER TIL DIG

 

Der er rigtig mange fine at finde hos MamaMilla.dk blandt andet denne....

Hos Babygear har de fine ringslynger

Og hos Med24.dk har vi også fundet nogle fine slynger


MamaWise benytter affiliatelinks i denne artikel. Dette betyder at vi får en lille fortjeneste, når du benytter disse links. Det har ingen betydning for din pris eller shoppingoplevelse.