Langsom tid – Om at prioritere sin tid i småbørnsfamilien

Ikke så sjældent taler jeg med fortrinsvis mødre, der føler sig pressede i hverdagslivet. Faktisk føler de dobbelt op på pres, da de både mærker en form for ydre pres fra omverdenens idealer, men også et indre pres fra deres egne. Så er der altså virkelig tale om, at føle sig som en lus mellem to negle (en metafor som mindst ligeså mange mødre og fædre efterhånden kender til i bogstavligste forstand, hvis deres børn har hår på hovedet).

Forleden sad jeg så med en gruppe barslende mødre og talte om rytmer, rutiner og familieliv. Et emne jeg havde sat på dagsordenen, netop fordi jeg oplever, at dét der med at få familielivet til at glide, fylder så meget i de samtaler jeg har med mødre.
Jeg var faldet over en undersøgelse, der belyste 35 årige forældres idealer for forældreskabet. Én ting de fleste efterlyste og vurderede som værdifuldt var “tid”. Det kommer jo ikke rigtig som noget nyt. Der har været talt og skrevet meget om, at hverdagslivet for småbørnsfamilier er en udfordring for de fleste. Dét jeg synes var så interessant var, at den form for tid forældrene efterspurgte var den tid, hvor der absolut ikke er noget på programmet. Altså flere af de stunder tænker jeg, hvor hele familien ingen planer har, drøner rundt i nattøj hele formiddagen og lader den ene handling tage den anden uden det store fokus på, at få noget for hånden.

De fleste af mødrene jeg talte med under snakken om familieliv var enige. De savnede tid, ro og langsomlighed i familielivet. Døgnet har kun 24 timer. Det bliver det med at have, blev vi enige om under ovennævnte snak. Så det var ikke lige sådan, at greje hvad man så kunne stille op, for at opnå mere tid til langsomlighed i livet med børn. Det virkede som om der var en diskurs mellem, at skulle tilgodese barnets behov for rytmer, rutiner og faste sovetider mm.- og så dét store ønske om mindre planlægning og mere spontanitet og langsomlighed. Og dog, måske kan det alligevel forenes tænker jeg. For børn – særligt mindre børn - fungerer ganske rigtigt bedst med rytmer og forudsigelighed. Det giver genkendelighed og dermed tryghed. Men når der grundlæggende er trygge rammer i barnelivet, er der også plads til at bryde dem og være spontane. At rykke aftensmåltidet en time, så det kan indtages på en bænk i den nærmeste park, uden stress når man skal ud af døren. At springe torsdagsbadet over, for i stedet at hoppe på trampolin eller fingermale, danse til Rosa fra rouladegade eller noget helt andet.
Det kan faktisk være en god ide, at stoppe op, vende hverdagen lidt på hovedet og tænke lidt ud af boksen, fremfor at køre fast i rutiner, der måske ikke længere stemmer med barnets og resten af familiens behov.

Én mor fortalte, at hun følte sig helt rundtosset over, at skulle tænke på alle hendes barns behov, venindernes velmenende invitationer til café og bio-ture for ikke at tale om, at hun gentagende gange i blade og af andre med gode intensioner, var blevet mindet om vigtigheden af, at hun og kæresten skulle holde fast i parforholdet, så fundamentet for familien ikke løb ud med badevandet. Gisp! “hvordan får jeg tid”? Var hendes største frustration, og hvad hvis jeg siger nej til bio-turen, ændrer mit barns rytme og dropper kæresteaftenen som vi tidligere holdt fast i? Falder det hele så fra hinanden – barnet, venskaberne og parforholdet?

Mit bud er : næppe! Der skal nok blive tid til bio og byture igen. Indtil da så inviter veninderne på en god kop kaffe i køkkenet og meld klart ud, at det er dit bedste bud på veninde-hygge pt. Kæresteaftenerne kan sagtens blive en fast tradition igen, hvis de fortsat skal være det, men lige nu kan Netflix og en mars-bar delt over på midten, give sig ud for en premierefilm og en middag på “lé lé”. Måske kan en vej ud af frustrationerne over den manglende tid være, hvis man forsøger, at betragte de første år med børn som et “helle”? En tid hvor der skrues ned for det meste. Der skæres væk i antallet af bio-ture, café-besøg mm. og der skrues lidt op for ro og langsomlighed i en periode. Men er dét så ikke, at lade barnet fylde alt for meget? Jo for nogen, men hvis man er presset må man gøre op med sig selv hvad der er vigtigt, helt ligesom når arbejdsopgaverne hober sig op på jobbet og der skal prioriteres i hvad der er “need-to-do” og “nice-to-do”.

Det lyder let – det er det ikke og man kan ikke bare læne sig tilbage, når man har styr på sine prioriteringer, for barnet bliver jo ældre, får andre behov, der kommer måske en søskende til osv. osv. Der er faktisk aldrig sådan rigtig ro på i en småbørnsfamilie. Hverken ro eller langsomlighed – i hvert fald ikke i særlig store doser ad gangen, men når det opstår er det bare om at give sig tid til at opdage det.

Louise Munk-Poulsen
Privat sundhedsplejerske

Louise Munk-Poulsen har siden hun blev uddannet sygeplejerske i 2002 arbejdet med børn og unge. Senere har hun videreuddannet sig til sundhedsplejerske, og efteruddannet sig inden for positiv psykolog, mentalisering, samt kost og livsstilsændring. Med baggrund i hendes brede erfaring, er hun startet op som privat sundhedsplejerske.  

"Jeg tager ud til familier, der føler et behov for vejledning indenfor f.eks amning, søvn, måltider mm. og savner lidt mere fleksibilitet end den alm. sundhedspleje har mulighed for at tilbyde. Desuden har jeg rytmikhold med en motorikpædagog og laver forskellige oplæg i barselscaféer mm."

I kan finde hende og læse mere på  www.dinsundhedspleje.dk, samt på hendes Facebookside.