Jeg mærker mindre liv, er det normalt? Uge 25

Hej mamawise. 
Jeg er gravid i uge 25, og jeg har i et par uger mærket spark og bevægelse indefra, hvilket jo er så dejligt! De sidste tre dage har bevægelserne ændret sig meget, så de er meget mindre og færre, og jeg mærker dem næsten kun helt nederst i maven. Før kunne jeg lægge min mands hånd på maven, så han kunne mærke det, men nu er bevægelserne for svage og jeg har ikke samme føling med hvor og hvornår de kommer. Før de sidste tre dage, var det næsten helt sikkert, at jeg kunne mærke aktivitet om aftenen i sofaen, når jeg sidder og slapper af, men sådan synes jeg ikke det er nu, nu er det mere utilregneligt. Jeg synes stadig jeg mærker bevægelse engang imellem, men som sagt er det anderledes og mindre end før. Er alt dette normalt?
Hilsen Jannie

_____________________________________________________

Hej Kære Jannie
Tak for dit spørgsmål.

Det er meget svært for mig at vurdere om det du beskriver er normalt eller ikke. 

Det er vigtigt, at du mærker liv hver dag. 

Gennem graviditeten, vil bevægelserne og bevægelsesmønstre ændre sig i takt med at baby vokser. 

Hvordan man mærker spark kan ændres, hvis babyen ændre stilling i maven, men også hvis moderkagen ligger ”fortil” – det vil sige, mellem livmodervæggen på ydersiden og babyen. Da vil baby nærmest kunne bruge moderkagen som en lille støddæmper, hvorfor man ikke vil kunne mærke bevægelser på samme måde. 

Hvad der er tilfælde i dit tilfælde, er rigtig svært at vurdere ud fra dit skriv. 

Jeg vil opfordre dig til, at ringe til din jordemoder og bede om en vurdering, så du kan få vejledning i, hvordan du kan vurdere din babys position i maven og også få svar på, hvorfor det mon er, at du mærker sparkende anerledes nu.

Man kan altid ringe til sin jordemoder og bede om en ekstra vurdering – det har du i hvert fald krav på at kunne. Hvis du bliver så bekymret, at du ikke kan være rolig før du har fået svar, kan du altid ringe til det hospital du er tilknyttet og bede om at få en vurdering af en jordemoder der. 

Ved du hvor din moderkage er placeret? 

Eller om babyen har ændret position i maven?

Disse to spørgsmål synes jeg du skal tage med til et fysisk besøg hos jordemoderen.

Jeg sender dig varme og smil