Den hvide mælke jungle - Modermælkserstatning

Dette indlæg omhandler modermælkserstatning. Det er ikke et indlæg om at fravælge amning, men et indlæg, som er lavet for at give et overblik over, hvilke produkter der findes i supermarkederne, hvis amning, af den ene eller anden årsag, ikke fungerer for dig og din baby!

Det kan være en utrolig vanskelig opgave, at finde den rette modermælkserstatning til baby, fordi der efterhånden findes mange forskellige slags på markedet, og der findes meget lidt information om de forskellige produkter. Faktisk er det sådan, at producenterne bag produkterne, i følge lovgivningen, ikke må markedsføre eller reklamere for produkterne, og derfor kan det være svært, at finde frem til lige netop dét produkt, der virker bedst for din baby. 

For at du, som ny forælder, kan navigere bedre rundt i den “hvide mælke jungle” har jeg samlet en nem oversigt over de forskellige produkter, som du kan finde i supermarkederne idag. Skal din baby have særlig modermælkserstatning pga. allergi eller lignende, så skal du snakke med lægen, for at få information omkring de typer, der findes på apoteket, samt få en recept hertil, hvis muligt.

Inden jeg går videre med oversigten, vil jeg gerne gøre opmærksom på, at dette indlæg på INGEN MÅDE er for at reklamere eller markedsføre for de forskellige producenter, og oversigten er udelukkende lavet, for at give nye forældre en mulighed for, at navigere rundt i modermælkserstatnings-junglen. 

Jeg har lige selv været hele møllen igennem og kunne godt have brugt denne oversigt, for at gøre jagten lidt lettere. Min datter, fra februar i år, døjer med refluks, og vi måtte prøve 3 forskellige slags, før vi fandt den modermælkserstatning, som giver hende mest ro i maven. Det kan sagtens være, at I også er nødt til at prøve jer frem med forskellige mærker og typer, men giv gerne hver produkt/type nogle dage, så babys mave kan nå at følge med. 

Det er ikke unormalt, at skifte mellem de forskelige produkter gennem dagen (helst indenfor samme mærke), da det kan være gavnligt for babys fordøjelse. Dvs., at det er helt okay, at give f.eks. en syrnet blanding om morgenen og ikke syrnet resten af dagen. Det må bare ikke blandes sammen i flasken og gives som ét måltid, da produkterne ikke er udviklet til at blive blandet, og kan klumpe og være vanskelig for baby at spise. Desuden kan det påvirke optagelsen af de forskellige næringsstoffer.

Hermed får du min lille oversigt over modermælkserstatning og tilskudsblandinger, som du kan købe i supermarkederne. Jeg har valgt at inddele oversigten i to, for at gøre det lettere at overskue. 

Du finder først en oversigt over modermælkserstatning til babyer fra 0-6 måneder og herefter en oversigt over tilskudsblandinger til babyer fra 6 måneder.

mme1.png
mme2.png

OBS! Det kan være, at formuleringerne har ændret sig siden jeg har indhentet informationerne, og derfor er det altid en god ide, at se på indholdsfortegnelsen, hvis du går efter specifikke mængder jern eller lignende. Er du stadig i tvivl om, hvilket produkt du skal give baby, så snak med din sundhedsplejerske eller læge.