Plukkeveer – hvor mange er for mange?

Plukkeveer kan være et signal om, at din krop er på vej i fødsel. Når der er mere end 3 uger til termin kan du derfor godt have for mange plukkeveer, fordi en fødsel på dette tidspunkt vil være for tidlig. Efter uge 37+0, når din termin er mindre end 3 uger væk, kan du IKKE have for mange plukkeveer. På det tidspunkt er plukkeveerne en del af kroppens naturlige modning frem mod fødslen.

jlk.jpg

Hvad er en plukkeve

Din livmoder er en stor pose-formet muskel, som barnet ligger indeni. Før graviditeten er livmoderen lidt mindre end din knytnæve og vejer ca. 50g. Når du er højgravid og til termin har livmoderen mangedoblet sin størrelse, vejer ca. 1 kg og når fra dit kønsben og næsten helt op til dit brystben.

En plukkeve er en muskelkrampe i din livmoder. Den store livmodermuskel trækker sig sammen og efter lidt tid slapper den af igen. Livmodermusklen bliver hård og spændt, ligesom hvis en bodybuilder spænder musklen i sin overarm, så den bliver tyk og hård. Din mave kan blive helt hård at mærke på, ligesom den hårde skal på en vandmelon.

Ved fødslen er det sammentrækninger af livmodermusklen, som åbner din livmodermund og skubber barnet ned mod udgangen. Veerne har kroppen øvet sig på at lave i månedsvis. Plukkeveer er trænings-veer.

 

Hvor mange plukkeveer må man have?

Når du har plukkeveer i graviditeten, skal du stille dig selv disse to spørgsmål:

 

1: ”Gør mine plukkeveer ondt?”

2: ”Er mine plukkeveer regelmæssige?”

 

Kan du svare nej til begge spørgsmål er det ufarlige plukkeveer. Dem kan du sagtens have 20-30 stykker af på en dag. Du kan måske endda regne ud hvad der sætter dem i gang. En fyldt blære, fysisk aktivitet eller en orgasme er ofte årsager til at livmodermusklen går i gang med at trække sig sammen.

Kan du svare ja til et eller begge spørgsmål, så har du for mange plukkeveer. Du behøver ikke gå i panik. Mange kvinder oplever at kunne svare ja til et eller begge spørgsmål uden at føde for tidligt. Det første du skal gøre, hvis dine plukkeveer er smertefulde og/eller regelmæssige er at finde et sted du kan hvile dig - sofaen eller sengen. Læg dig en halv time, med ro i kroppen. Ikke noget med lige at svare på alle dine mails imens eller andet, der kræver fysisk eller mental energi.

Efter en halv time er dine plukkeveer sandsynligvis aftaget. Hvis ikke de er det, så er det nu, du skal ringe ind til fødegangen og tale med din jordemoder. Det er den individuelle vurdering i telefonen, der afgør, om du skal ind til et tjek, eller måske bare blive på sofaen resten af dagen.

 

Kærlig hilsen

Stine Roswall
Privat jordemoder
www.PrivatJordemoderKBH.dk