Solcreme

Hvorfor solcreme?

Når solen en gang i mellem titter frem i Danmark, så er det vigtigt at få smurt familien ind i solcreme, hvis UV-indekset er på 3 eller højere. Det sker oftere end vi lige regner med, og fordi vi danskere er alt for dårlige til at følge solrådene, så er hudkræft faktisk den mest hyppige kræfttype i Danmark!

Vi skal bruge solcreme, fordi den beskytter huden mod solens UVA og UVB stråler og de to stråler kan skade huden på forskellig vis.

UVA stråler kan trænge igennem skyer, glas og de øverste hudlag. UVA strålerne kan ikke mærkes, men er med til, at huden ældes (rynker og slap hud samt pigmentforandringer), kan udvikle solallergi (rødme, kløe, soleksem) og udvikle hudkræft.

UVB stråler kan ikke trænge gennem skyer eller glas, men kan trænge igennem de øverste hudlag. Her kan strålerne lave forbrændinger (solskoldninger) og faktisk også give allergiske reaktioner samt hudkræft. Det er derfor vigtigt, at beskytte sig mod begge typer stråler.

adorable-beautiful-blur-459051.jpg

Er der forskel på solcreme?

Solcreme kan indeholde enten et kemisk eller fysisk filter eller en kombination af begge filtre. De to typer filtre virker meget forskelligt og derfor kan det være en god ide, at kigge lidt på mærkningen inden du vælger solcreme til familien.

De kemiske filtre indeholder stoffer, som trænger ned i de øverste hudlag. Når huden bliver udsat for UV-stråler vil det kemiske filter absorbere UV-strålingen, sådan at det ikke kan trænge længere ned i de dybere hudlag og lave skade.

De fysiske filtre trænger ikke ned i hudlaget, men lægger sig i stedet som et tyndt beskyttende lag ovenpå huden, og reflekterer solens stråler væk. Det er typisk de solcremer, som gør huden lidt hvid, når den smøres på.

Nogle af de kemiske filtre som anvendes i solcreme idag, er mistænkt for at være hormonforstyrrende og i nogle tilfælde kan de forårsage allergi. Særligt stoffet, hold nu fast på hat og briller, 4-Methylbenzylidine camphor (4 MBC), må ikke anvendes af børn, gravide eller ammende. Køber du solcreme til familien i Danmark kan du roligt slippe grebet om hatten og brillerne igen, da solcreme med dette stof ikke kan fås i Danmark. Køber du derimod solcreme i udlandet, så tjek lige bagsiden af flasken, så du ikke ender med at købe et produkt med stoffet i.

Er det så sikrest, at anvende solcreme med fysisk filter frem for kemisk filter?
Der er idag ikke baggrund for at vælge fysisk filter fremfor kemisk filter, og hvis du vil følge Miljøstyrelsens anbefalinger for solcreme til børn, så skal du ganske simpelt finde solcreme som er svanemærket. Anbefalingen af svanemærket bunder i, at der bl.a. ikke er parfume i disse produkter til børn og du undgår desuden unødig kemi, som f.eks. nano-titaniumdioxid, som bruges for at mindske “det hvide look” i solcremer med fysisk filter. Der er nemlig bekymringer om, at denne form kan optages i kroppen, hvis det påføres beskadiget hud (f.eks. solskoldet hud eller atopisk hud). Svanen har derfor i år 2011 indført nye kriterier, så producenterne ikke må anvende nano-titaniumdioxid før det er vurderet om det er skadeligt eller ej.

HUSK! At kigge på, om solcremen beskytter mod både UVA og UVB stråler, da ikke alle solcremer gør dette. Du finder typisk et lille mærkat på forsiden af flasken med “UVA” og “UVB” på, som fortæller, at solcremen beskytter mod disse stråler.

De gode solråd

Skal vi så ikke lige tage de 3 solråd én gang til?

  1. Søg skygge, når solen er stærkest. Ofte mellem kl. 12-15 fra april til september.

  2. Brug solhat og dæk huden til med tøj, når solen står højest på himlen.

  3. Brug solcreme korrekt!

Korrekt anvendelse af solcreme

I danmark skal man bruge en solcreme med mindst faktor 15. Har du eller familien lys hud, sart hud eller skadet hud, så må det meget gerne være faktor 30 eller højere.

Det vigtigste ved brug af solcreme er denne huske regel: 

1 håndfuld til 1 krop.

Dvs., skal I ned til poolen og det meste af kroppen er ubeskyttet i solen, så skal du bruge 1 håndfuld pr. krop (svarer til ca. 20 ml til børn og 40 ml til voksne). Så kan du nok også regne ud, at der ikke er til meget mere end ca. 1 dag i en flaske, når hele familien skal smøres på badeferien. Du skal nemlig huske, at smøre igen, når I kommer op af poolen og har tørret jer eller leget i sandet på stranden.

Helt små børn, som ikke selv kan kravle eller gå skal slet ikke sidde direkte i solen og bør kun smøres med solcreme, hvis der ikke er mulighed for skygge. Det kan lyde lidt skørt, at man ikke skal smøre dem som er meget sarte, men det er netop derfor, at vi skal undgå det. Solcremen indeholder jo forskellige filtre mv., som er bedst at undgå hvis muligt. Skal du smøre dit helt lille pus ind i solcreme, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du vælger en solcreme med faktor 15 for at minimere mængden af indhodsstofferne.

Det vi danskere ofte regner med er, at hvis vi bruger solcreme, så kan vi være ude i solen hele dagen, men solcreme må IKKE være en undskyldning for, at være længe ude i solen. Følg solrådene og vær med til at sikre, at din families sommeraftener ikke skal bruges på at lindre solskoldet skuldre!