Sut og tænder

Sut eller tommelfinger bliver derfor den trofaste følgesvend. Det giver barnet tryghed og ro.

Det bedste for mælketænderne er at barnet stopper med at bruge sut, eller sutte på tommelfinger inden det er fyldt 3 år.

Børn der stadig bruger sut eller sutter på tommelfinger risikere at deres tandstilling ændres.

De kan f.eks. få overbid, krydsbid, eller åbent bid også kaldt suttebid.

Det kan påvirke barnets tygge og bidefunktioner. Det kan i sidste ende betyde at barnet skal have reguleret tænderne ved hjælp af en ganebøjle eller en fastsiddende bøjle.

Forskningen har vist at hvis et barn vænnes af med at bruge sut eller sutte på tommelfinger ved 3 års alderen så er der en stor chance for at tænderne retter sig af sig selv, og tandstillingen på de nye blivende tænder vil ikke blive påvirket. 

Mælketænder

Det er vigtigt at komme ind i en god rutine med den daglige hjemmetandpleje for dit barn.

Allerede ved den første frembrudte mælketand anbefales der at man går i gang med at børste. I dette tilfælde børste man med en babytandbørste 2 x dagligt morgen og aften., med en smule tandpasta (helst med fluor), som svare til barnets lillefingernegl. Babybørsten skal være blød, og hårbørsterne skal være tætte.

Mælketænderne der allerede begynder at dannes omkring 7 graviditetsuge er først færdigdannet når barnet er cirka 4 år. Frembruddet af den første mælketand sker oftest når barnet når de 6-7 måneder, dog er det ikke unormalt hvis den første frembrudte tand viser sig ved 1 års alderen.

Er frembruddet ikke sket i en alder af 18 måneder bør man kontakte en tandlæge. Alle mælketænder er som regel frembrudt i en alder af cirka 4 år.

Tegn på at dit barn er ved at få mælketænder:

Gummerne er røde og hævede.
Ømhed
Barnet savler meget
Barnet bliver irritabel
Barnet vil bide i alt især hårde genstande
Forstyrret sovemønster
Feber og rød numse (feberen må ikke vare mere end et døgn, er dette tilfældet bør man kontakte lægen)

De blivende tænder

Frembrud af de første blivende tænder sker omkring 6 års alderen. Efter en rokketand (mælketand) er faldet ud kan der gå nogle måneder før den blivende tand dukker frem. Som hovedregel bør alle de blivende tænder være frembrudt af en alder af 14 år.

Med en korrekt hjemmetandpleje fra barnet er helt lille kan barnet blive opdraget med en god prioritering af tandsundheden.

De blivende tænder er og bliver de tænder vi har resten af vores liv, derfor er det vigtigt at gøre en tandbørstning til en sjov ting fra baby alderen.

Vi ved at helt små babyer godt kan lide at kigge sig selv i et spejl, og smiler tilbage til det smilende ansigt i spejlet. Derfor kan det være en god ide at holde sin baby foran et spejl når der børstes tænder. Barnet kan med denne metode selv få lov til at se med, og man som den voksne har et bedre overblik, og man har en større chance for at styre ”showet”.

Det er ikke alle børn som synes at det er sjovt at få børstet tænderne.

Det kan derfor være en kamp uden lige for nogen forældre, have tålmodighed du skal være sikker i din sag at det er noget som simpelthen skal gøres.

Karius og Baktus flytter ind/ud. 

Opretholdelse af dit barns mundhygiejne kan forhindre at Karius og Baktus flytter ind. En god mundhygiejne betyder som hovedregel 2 x børstning med fluortandpasta. Fluor er med til at beskytte vores tænder mod Karius og Baktus.

Udskift dit barns tandbørste hver 3 måned, ved andre tilfælde oftere da børn har det med at bide i tandbørsten, og hermed ødelægger de hårene på tandbørsten.

Drik vand fra vandhanen på den måde indtager man det offentlige fluorholdige drikkevand. Undgå for mange stivelses- og sukkerholdige fødevare. Chips, bolsjer, slik som direkte sætter sig på tænderne.

Fredags slik skal der selvfølgelig være plads til (alt med måde).

Husk efterfølgende at få børstet dit barn tænder en ekstra omgang kun fordi det er fredag ☺

Gode bøger for de små om tænder, tandbørstningen, og Karius og Baktus

Hvorfor skal jeg børste tænderne
Lotte hos tandlægen
Plakkerne kommer
Karius og Baktus.


Mvh. Suada - tandlæge klinikassistent