Trimester uddybelse

Før man bliver gravid tænker man, at en graviditet varer 9 måneder. Når man så bliver gravid skal alt lige pludselig regnes i uger, og så varer en graviditet 40 uger eller måske endda 42. Og så er der det med trimestrene oveni, hvornår går man fra det ene til det andet, og hvad har det egentlig af betydning. Det skal jeg prøve at tydeliggøre lidt mere her.

Fagligt deles en graviditet op i 3 trimestre. Første trimester varer 12 uger, fra uge 1 til uge 12, andet trimester 16 uger, fra uge 13 til uge 28, og sidste trimester fra uge 29 og resten af graviditeten.

I praksis tales der måske ikke så meget om trimestre, men de kan være en god måde at skabe lidt mere konkret overblik over graviditeten.

1 trimester:

I 1. trimester udvikles fosteret og alle organer dannes. Omkring uge 12 er barnet fuldstændig udviklet og resten af graviditeten skal groft sagt bare bruges til at vokse sig stor og stærk til at kunne klare livet udenfor livmoderen.

Her er graviditeten for mange præget af kvalme og måske også opkastninger som typisk forsvinder i takt med at man går ind i 2. trimester

2. trimester:

Her vokser barnet og man begynder måske at kunne se den gravide mave vokse. I dette trimester vil man begynde at kunne mærke barnet bevæge sig. Det er også typisk her at man kan begynde at mærke til plukkeveer i takt med at livmoderen vokser.

3. trimester:

Tredje trimester er for mange præget af de gener der kan komme af at være højgravid.

Det er i 3. trimester at man har sin terminsdato som markerer uge 40+0, selvom det at føde til termin betyder at man føder mellem uge 37+0 og 41+6. Man forbereder sig til fødslen og når måske endda også at blive meget utålmodig før man går i fødsel.

Som med alt andet skal der også være noget der sætter rammer og grænser og her bruges ugerne. Eks. er uge 12 som kendt abortgrænsen og fra uge 37 går man ind i terminen.

Så er der så alt det her med +1 til +6, og for at tydeliggøre det, er det egentlig en betegnelse for hvor lang tid graviditeten har varet. Eks. betyder det at man er i uge 24+1, at man nu har været gravid i 24 uger og 1 dag. Så selvom en enkelt dag fra eller til i en 9 måneder lang graviditet kan virke ligegyldig, kan det have stor betydning for barnets og graviditetens udvikling.