Vandafgang

Når vandet går

Alt du skal vide om det, at der går hul på fosterhinderne.
Ca. 15% af alle fødsler starter med at vandet går, mens resten af fødslerne starter med veer. Hvis din fødsel starter med veer, kan vandet gå på et hvilket som helst tidspunkt, enten kort tid efter veerne er startet, eller først til allersidst, når barnet glider ud og fødslen er slut. Hvis fosterhinderne ikke er bristet før barnet er født, så kalder man det, at barnet ”fødes i sejrsskjorte”. Det sker ikke så tit, men hvis det gør, vil man prikke hul på fosterhinderne lige så snart barnet er født, så det kan begynde at trække vejret selv. Det er ikke spor farligt for barnet at blive født i sejrsskjorte, det svarer fuldstændigt til en vandfødsel, hvor barnet også først begynder at trække vejret, når det kommer op over vandoverfladen.

Hvad kan du regne med?

Det er helt naturligt, at vandet går, når du er 37+0 eller længere henne og baby har hovedet nedad.

Hvis vandet går, vil du og jordemoderen sammen holde øje med, at:

  • Vandet er klart og ikke grønligt i kuløren

  • Vandet ikke lugter grimt (ofte lugter fostervand lidt af hav)

  • Du mærker bevægelser fra dit barn, som du plejer.

  • Du ikke får feber – det kan nemlig være et tegn på infektion i livmoderen

Hvis vandet går, skal du altid kontakte din fødegang. Så vil jordemoderen sammen med dig vurdere, hvornår du skal komme ind til et tjek. Det kan være med det samme, men går vandet om natten, og ser alt normalt ud, så vil du ofte blive anbefalet at få mere hvile og først komme til tjek den næste morgen/formiddag.


Er mit vand gået eller ej?

jkl.jpg

Mange kvinder oplever i slutningen af graviditeten at få våde trusser. Derfor er det naturligt at overveje, om vandet mon kan være gået. Der kan være andre grunde, fx kan det være baby, der har skubbet til din blære, så der er kommet lidt urin ud. Det kan også være sved – særligt hvis vejret er varmt. Derudover kan det også være udflåd fra skeden. Mange gravide oplever at få mere udflåd op mod terminen, og at udflåddet er mere vandigt end det plejer.  

Hvis du er i tvivl, skal du tage et bind på og gå rundt i en halv til en hel time. Vrik med hofterne og lav gerne squats. Hvis der faktisk er hul på fosterhinderne, vil bindet blive vådt og tungt. Hvis det ”kun” var lidt urin, sved eller udflåd, vil bindet ikke blive tungt.

Tørrer barnet ud?

Heldigvis løber alt vandet ikke ud på en gang – heller ikke selvom du synes der er kommet meget vand. Der er ca. 1 L fostervand hos barnet, og der dannes hele tiden nyt – også undervejs i fødslen. Barnet vil derfor ikke ligge derinde og blive for tør.

Uanset om fostervandet kun lige er gået, eller har været gået i mange timer, er der altid masser af vand tilbage derinde.

Når det ikke er normalt

Hvis fostervandet går før uge 37+0, hvis barnet ikke har hovedet nedad eller hvis du venter mere end et barn, skal du ALTID lægge dig ned med det samme og ringe til fødeafdelingen. Hvis du af din jordemoder har fået ”vandafgangsvarsel” skal du også lægge dig ned. Hvis jordemoderen ”kun” har talt om at barnets hoved ikke sidder helt fast endnu skal du ikke være bekymret. Hun skal helt specifikt have bedt dig om at lægge dig ned, hvis vandet går, før du er i denne kategori.

Årsagen til at du skal lægge dig ned i disse tilfælde er enkel: Der er risiko for, at noget af navlestrengen glider ned foran barnets hoved og ned i din skede. Hvis du står op, vil barnets vægt klemme mod navlestrengen og mindske blodgennemstrømningen og dermed tilførslen af ilt. Når du lægger dig ned, tager du vægten af navlestrengen (hvis den altså er gledet ned i skeden). Om navlestrengen har lavet dette problem ved vi først, når du er kommet ind til tjek på hospitalet. Du skal blive liggende ind til da. Jordemoderen sender en ambulance ud og hente dig. Når du er tjekket på hospitalet, kan du, hvis alt ser fint ud, rejse dig op igen og derefter have en helt normal fødsel – også selvom den startede med en ambulancetur.

Kærlig hilsen

Stine Roswall
Privat jordemoder
www.PrivatJordemoderKBH.dk