Virus vs. bakterier

I kender det sikkert alt for godt; I sidder ved lægen med jeres feberramte barn, som har snot op til begge ører og har tydelig rødme i halsen og så siger lægen:

”Det er bare en virus. I kan ikke få antibiotika”.

UH! Det kan få følelserne helt op at i det røde felt, fordi I ikke har sovet ordentlig i flere dage og barnet tydeligvis er påvirket. Måske spiser og drikker jeres barn meget lidt, og så er der skruet helt op for pylre-knappen hos det. Barnet vil hverken sidde selv, sidde hos dig eller lege. Det har det bare rigtig skidt og jeres overskud er for længst ved at være brugt op!

Virus vs. Bakterier

Hvorfor er det så egentlig lige, at lægen vover på at nægte at ordinere antibiotika, når I nu kommer der med jeres syge pode, som I mistænker har halsbetændelse?

I langt de fleste tilfælde, så er tale om halsbetændelse som er forårsaget af en luftvejsvirus. Er man så (u)heldig, at det er en bakterie, som er skyld i halsbetændelsen, så er det som oftest en bakteriestreng kaldet streptokokker.

Når du eller dit barn får en halsbetændelse, så er det jo faktisk fordi kroppens immunforsvar opruster til krig mod enten virus eller bakterier, og resultatet ser ens ud.

Mandlerne hæver, svælget bliver rødt og ømt og ofte bliver det ledsaget af feber og generel utilpashed.

Har barnet fået reduceret eller fjernet mandlerne, så er det ofte vævet omkring svælget det bliver rødt og ømt.

For at udelukke at halsbetændelsen skyldes bakterier, så poder lægen med en vatpind i halsen hos det lille barn. Her kommer de vatpinden i et lille prøveglas med en væskeoplæsning som reagerer, når det møder bakterier af streptokoktypen.

Hvis ikke der sker en reaktion, så antages det, at der ikke er tale om bakterier, men om en virusinfektion, som jo også er den mest typiske årsag til halsbetændelse.

Den forkerte klods.

Er der tale om en virusinfektion, så virker antibiotika ikke, da den er designet til at dræbe bakterier og ikke vira. Det vil være lidt som at se dit lille barn forsøge at komme en firkantet klods i et rundt hul i puttekassen. Begge dele kan være i puttekassen, men kan kun igennem, der hvor klodserne hører til. Antibiotika passer ikke sammen med vira og derfor er det eneste man vil få ud af at starte barnet op på antibiotika mod en virusinfektion, en omgang diarre, som er en almindelig bivirkning ved brug af antibiotika, fordi antibiotika ”passer i hullerne” til nogle af de gode bakterier i tarmen og giver dermed ubalance.

Desuden kan gentagne antibiotika behandlinger føre til, at barnet bliver resistent overfor antibiotika og det vil sige, at barnet ikke længere kan behandles mod bakterieinfektioner med antibiotika fordi det simpelthen ikke længere vil virke, og det kan være yderst problematisk, hvis barnet bliver alvorligt sygt!

Faktisk har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en ”Antibiotikavejledning” til læger og patienter, så man kan blive klogere på, hvornår det er bedst at behandle med antibiotika.

Danmark har været plaget af en voldsom omgang virus denne vintersæson og læger melder om rekordhøje antal patienter, som kommer i akuttiden, fordi de har fået det skidt.

Faktisk har apotekerne også i en periode meldt ”udsolgt” af paracetamol i form af smeltetabletter til børn, fordi efterspørgslen har været så høj!

Hvad kan man gøre for at forebygge en virusinfektion?

For at komme godt igennem virussæsonen som typisk er værst hen over vinteren og foråret, så kan man som familie gøre følgende:

 • Vask hænder før hvert måltid.

 • Sørg for, at hvert barn har sit eget glas at drikke af og sin egen klud til at tørre munden med.

 • Hold lidt tilbage med de våde smækkys og giv i stedet for et kys på kinden og en god krammer.

 • Udskyd legeaftaler, hvis der er sygdom i familien I skal lege med.

 • Vask/sprit hænder hver gang du har tørret næse på dit barn.

 • Spis varieret og husk at få nok væske. Det gælder om at holde kroppen kampklar!

Ja… Det lyder måske lidt overdrevet, men virusinfektioner overføres nemt via luften og ved direkte kontakt. Derfor er det også vigtigt, at børnene lærer hvordan de kan nyse/hoste i deres ærme, fremfor at nyse/hoste ud i rummet og hvordan de skal huske at vaske hænder med sæbe, hvis de selv pudser næse. Ellers sidder der pludselig virus på dørhåndtag, legetøj, fjernbetjening osv.


Er skaden først sket…

Er jeres lille pode blevet hårdt ramt af både feber og smerter i krop og hals og er der ingen hjælp at hente hos lægen, så er der her nogle gode råd at følge, så I kan komme igennem på bedst mulig måde.

 • Sørg for at tilbyde væske løbende. Især hvis barnet har feber! Hav gerne en drikkedunk liggende hvor I opholder jer. Feber kan give dehydrering, hvilket i værste fald kan betyde indlæggelse af barnet.

 • Tilbyd små måltider – gerne noget som ikke kradser alt for meget, når det skal forbi den ømme hals. I det hele taget er det barnet der bestemmer hvad det vil have at spise, og er det mariekiks, yoghurt eller boller, så er det vigtigt at huske på, at AL mad og drikke er okay mens barnet er sygt, selvom I måske ikke synes det er den bedste ernæring til daglig…

 • Af med vintertøjet og på med noget let og luftigt undertøj/nattøj, så barnet kan komme af med varmen.

 • En lur eller to i løbet af dagen er helt okay, for den syge krop har brug for ekstra hvile!

 • Giv smertestillende – det hjælper både på feberen og smerterne i halsen. Rådfør dig om dosering hos lægen og følg vejledningen i indlægssedlen.

 • Synes I, at sygdomsbilledet ændrer sig til det værre (barnet bliver mere mat/ukontaktbar, der er kommet besværet vejrtrækning e.l.) så ring til lægen igen. En virusinfektion kan nemlig afløses af en bakterieinfektion, fordi immunforsvaret er helt i bund, og så skal lægen revurdere behandlingsforløbet.


Ekstra særlig hensyn

Hvis jeres barn er blevet ramt at en virusinfektion, så lad barnet få lov at hvile og komme sig derhjemme. Desværre er der mange børn, som bliver sendt afsted i institution eller skole inden de er helt raske, og det betyder som regel, at de når at smitte dem omkring sig og så er det, at vi får sådan nogle voldsomme udbrud, som hos nogle familier kommer igen, liiiiige som de var ved at komme ovenpå igen.

Det kan være utrolig svært at skulle tage fri fra arbejde mange gange om året pga. sygdom i familien, men bliver vi som forældre bedre til at give barnet en ”ekstra fridag” før de igen skal tilbage til institution eller skole, så kan det være, at vi minimerer risikoen for, at andre børn smittes og infektionscirklen kan blive brudt!

HUSK også på, at der er børn derude i institutionerne og i skolerne, som af den ene eller anden årsag kan være mere modtagelig overfor virus og bakterier. Det kan være de er født med en hjertefejl eller andet som gør, at deres immunforsvar i forvejen er på overarbejde. Når de bliver angrebet af en ”simpel” virusinfektion, kan det i deres tilfælde betyde længerevarende indlæggelse, måneder med sygdom og i allerværste tilfælde, dødelighed.


Stædig forkølelse?

Synes du, at dit barn bare ikke kan slippe af med sin forkølelse?

Så bør du nu overveje, om der i stedet er tale om allergi. Lige nu er husstøvmideniveauet på sit allerhøjeste og høfeber-sæsonen er så småt ved at røre på sig. Er du i tvivl om der er tale om en simpel forkølelse eller om det i virkeligheden er allergi, så læs f.eks. mit tidligere indlæg her og tag gerne kontakt til egen læge eller øre-næse-hals læge, for at få barnet symptomer vurderet.