5 mødre om fertilitetsbehandling.

Vi har spurgt 5 mødre om hvordan og hvorledes med fertilitetsbehandling, hvordan de fandt ud af, at de skulle bruge hjælp, lidt om forløbet og reglerne i Danmark. Vi håber at du vil læse med.

Hvordan fandt I ud af, at I skulle have hjælp? 

Sidsel: Da jeg er alene vidste jeg at jeg skulle have hjælp, da jeg ikke ville gøre en anden til far uden en fuldstændig accept. Mit barn skulle være 100 % ønsket. 

@Micheleostergaard:
Anonym: Vi smed p-pillerne og havde forsøgt i et halvt års tid hvor min menstruation var virkelig uregelmæssig og vi var noget utålmodige da vi bare gerne ville være gravide og blive en lille familie sammen. Så gik min kæreste til sin læge og fik lavet en sædprøve - og sædprøvens kvalitet (eller mangel på samme ) sammenholdt med min uregelmæssige menstruation (senere påvist PCO) blev vi henvist til fertilitetsbehandling. 
@stineebbesendahl: Vi har altid vidst at vi skulle have hjælp til at blive gravide. Min mand fik leukæmi som 16 årig og den hårde kemo behandling har forringet hans sædkvalitet rigtig meget.
Maria: Jeg har altid haft uregelmæssig menstruation, nogen gange kunne der gå 1 år imellem. Derfor ville jeg have det undersøgt da jeg blev 23 år, så jeg var forberedt på det, den dag jeg vil have børn. Jeg fik et par undersøgelser og fik at vide jeg havde PCOS.

 

Hvordan oplevede du forløbet i systemet? 

Sidsel: Sindsygt godt! Opsøgte egen læge d.28/4-18, hun lavede henvisningen led det samme. Fik en tid ved Trianglen Hellerup fik en tid d.1/6-18 og blev insemineret d.28/6-18 d.11/7-19 var jeg gravid

@Micheleostergaard: Forløbet var som sådan fint, vi følte os hele vejen igennem godt behandlet, både ved egen læge, samt hos Lisbeth Elving på Lygten. Der blev taget stort hensyn til mine følelser. Da vores dreng endelig kom til verden havde det taget 6 1/2 år.

Anonym: Vi oplevede et rigtig godt forløb! Fra vi blev henvist til vi havde en baby i armene gik der kun et år. Vi oplevede heller ikke den der “I har ikke prøvet et år endnu”-sætning ved egen læge inden der blev lavet sædprøve og vi blev henvist direkte til ICSI behandling. På selve klinikken blev vi kun mødt af dygtige, omsorgsfuldt og empatisk personale - lige fra første nervøse besøg til sidste scanning med et lille hjerte der slog så fint. 

@stineebbesendahl: Rigtig godt. Vi havde et godt "samarbejde" med fertilitetsklinikken. Vi har aldrig haft nogle dårlige oplevelser og vi har haft mange besøg hos dem. Personalet er så søde og dygtige - og man føler sig ikke bare som et nummer i rækken. Der er altid blevet taget godt hånd om os og de har været gode til at fortælle og vise hvad de har gjort. En stor ros til Fertilitetsklinikken på Skive Regionshospital som gjorde det muligt for os at blive forældre. 

Maria: Vi blev taget rigtig godt imod af alle, og da lægen fortalte jeg aldrig vil kunne få børn på almindeligvis, tog han mig på skulderen og fortalte jeg nok skulle blive gravid alligvel ! 

 

Hvad er din holdning til reglerne vedr. fertilitetsbehandling i DK (3 forsøg) 

Sidsel: Min oplevelse ved Trianglen var at han bestemte, og som han sagde tager det dig 7 forsøg så er det det vi gør. 

@Micheleostergaard: Helt objektivt, synes jeg det er en helt okay vurdering. Der er så mange ting der spiller ind, for at en graviditet lykkedes. I vores tilfælde blev vi da mit stofskifte var stabiliseret indstillet til direkte IVF, hvilket jeg var taknemlig for at Lisbeth foreslog. 5 uger senere var jeg gravid og helt uden hjælp. Dagen inden jeg skulle og op have min gennemgang af hormon sprøjtninger fandt vi ud af det. Så den tid blev lavet om til en tryghedsscanning 4 uger senere.

Anonym: Jeg synes virkelig det er noget pjat.... bare fordi man har tre forsøg gratis - er det jo langt fra gratis at blive behandlet. Det koster så mange penge for medicinen. Vi er heldigvis medlem af Danmark og man får kronikertilskud ved apoteket - men tror stadig vi har givet +10.000kr for én behandling. Og så er det virkelig frustrerende at man kun kan få gratis hjælp til ét fælles barn - så selvom vi reelt kun har brugt et forsøg skal vi betale for behandlingen til en søskende til vores barn. Men det at man kun har tre forsøg var virkelig en kæmpe stressfaktor for mig. Allerede da vi blev henvist begyndte vi at lave en opsparing til “børn”  da jeg var så ræd for ikke at nå at blive gravid inden for de tre forsøg og at det skulle være pengene der begrænsede os. Og det er bare så uretfærdigt at det skal være penge der afgør om man kan blive forældre eller ej - for det er jo dyrt nok at blive forældre i forvejen. 

@stineebbesendahl: Jeg synes det er en dum regel. At blive forældre er ikke en selvfølge og jeg synes det er tarveligt at bare fordi man ikke selv kan, så bliver man begrænset. Det giver et vis pres og stresser rigtig meget. Man har det hele tiden i baghovedet og det kan være enormt frustrerende at vide at man kun har et bestemt antal forsøg. Det er sindssyg dyrt hvis man selv skal til at betale for flere forsøg og jeg synes faktisk ikke er er fair. 

Maria: Jeg kan godt forstå der skal være en “stop” klods både økonomisk og for kroppen. Men synes måske godt der kunne komme lidt flere forsøg.

Føler du at Danmark kunne være bedre informeret omkring fertilitetsbehandling? 

Sidsel: Jeg synes faktisk man kan søge god og nyttig viden på diverse sider på fx Facebook Instagram. 

Det jeg synes der mangler er mere fokus på hvor ok det faktisk er, og man ikke skal være bange for at tage springet. 

@Micheleostergaard: Det er jo et stort emne nu, hvor så mange kæmper med at blive gravide, synes oplysningerne er gode nok og der er så megen hokus pokus med ting man kan gøre. Jeg satte pris på at vi blev rådet til at ændre vores livsstil. Ikke fordi vi var usunde, men for at få vores tanker fjerne en smule fra de frustrationer der var. Vi gik til 100% vegetarisk og økologisk og gik igang med træning. Det gav os noget at gå op i i de 4 mdr. der gik fra vi startede det, til jeg blev gravid.

Anonym: Nej - jeg er overbevist om at vi har nogle hamrende dygtige fertilitetsklinikker. Særlig tak til Skive Fertilitetsklinik.
@stineebbesendahl: Ja! Jeg vidste faktisk ingenting om fertilitetsbehandling inden vi selv kom i gang med det. Dog synes jeg at der er kommet meget mere fokus på det gennem de sidste par år. Vi sagde selv ja til at være med i en udsendelse på DR1, fordi vi gerne ville være med til at skabe fokus på emnet og samtidig også vise at det er helt normalt at nogle mennesker skal have hjælp til at blive forældre. 
Maria: Jeg synes danskerne pakker det væk og ikke gør nok opmærksomhed på det de skal igennem eller har været igennem! Synes det er vigtig at tale om for alle og give råd og støtte til hinanden. Jeg synes dog sygehusvæsnet var meget velinformerede og kunne give mig en masse.

Har det på noget tidspunkt været et tabu for dig/jer og er det, det stadigvæk?

Sidsel: PÅ INGEN MÅDE. Jeg har intet hørt fra venner familie, jo 2 stk. der synes det var skørt jeg ikke bare havde kunnet finde en mand. Men ellers har ALLE været mega forstående og støttende 

@Micheleostergaard: Ja absolut, til sidst blev der ikke snakket om børn når jeg var med til selskaber, mine veninder gik på listesko og jeg havde svært ved at dele andres lykke når der var graviditet. De sidste 3 år blev nok levet lidt i en depression, hvor barnløsheden overskyggede alt.

Anonym: Nej, vi har været ret åbne omkring det lige fra stat. Både for venner, familie og arbejdsplads. Jeg synes det har været så rart at have nogle at dele tankerne med og som hepper på én og er mindst lige så glade som en selv når man ringer med de gode nyheder. Og her efter vi har fået vores barn joker vi også med af lillesøster/lillebror ligger i fryseren på klinikken og venter. 

@stineebbesendahl: Aldrig. Jeg synes det er synd for dem der føler at det er et tabu at være i behandling. Det ER helt normalt og flere end man lige går og regner med, får børn altså på den måde. Det er intet at være flov over, og jeg forstår ikke dem der skjuler det. Det synes jeg bestemt ikke der er en grund til. 

Maria: Jeg har aldrig holdt det hemmeligt, jeg har altid fortalt det som en del af min graviditet. Folk har altid visket lidt når vi talte om mit forløb, men herhjemme taler vi højt om det! Og deler, støtter og fortæller de gode historier vi har fået ud af det!

 

Godt råd til kommende par der skal igennem fertilitetsbehandlinger.

Sidsel: Just do it!!!!!!!!

@Micheleostergaard: Puha den er svær! Alle siger at man skal lade være med at gå og tænke på det og at det ikke må fylde for meget!! MEN det gør det, det fylder alt og det tærer på ens humør, venskaber og parforhold. Find noget positivt i hverdagen og dyrk det, om det så er træning, syning eller et hus projekt, noget man kan lide at fordybe sig i som gør, at der er lidt at glæde sig over i en ellers ekstrem svær tid.

Anonym: Tal om det. Snak med alle dem I kan komme til. Der er SÅ mange der får hjælp i dag - og hvem ved, måske I kender nogen der sidder i venteværelset. Og et andet godt råd jeg selv kunne have brugt; husk at nogen også skal være de heldige og blive forældre i første forsøg. Man hører kun om dem hvor det tager +8 forsøg nærmest. 

@stineebbesendahl: Tal med nogen om det. Det er hårdt at gå igennem hvis man ikke har nogle at tale med. Hvis man vil holde det privat i forhold til venner og familie, kan jeg kun anbefale at man melder sig ind i "fertilietsgrupper" på Facebook eller andre steder. Der findes flere virkelig gode sider hvor man kan tale og skrive med andre der er i samme båd. Det kan være svært for venner/familie at sætte sig ind hvad man går igennem, og selvom de uden tvivl gør deres bedste, så aner de slet ikke hvad der foregår. Derfor er det rart at kunne dele tanker og frustrationer med folk der ved hvad det handler om og ved hvordan man har det inderst inde.

Maria: I skal slappe af, tro på det og se det som en del af din graviditet! Og tal om det. Søg støtte blandt alle der vil jer det godt! Håber al det bedste for jer!