En ekstra julegave

Alma kom til verden 1. Juledag 2017. Termin var først 9. februar 2018, så det kom lidt bag på os.

Vi havde dog haft et længere forløb med fødslen der gik igang allerede i uge 27. Her fik vi både ve-hæmmende og lungemodne og fik udsat fødslen nogle uger.

Alma kom til verden med akut kejsersnit og jeg havde aldrig i min vildeste fantasi, forestillet mig hvordan det ville være at få et barn til verden, så meget før tid.
De første par uger blev tilbragt på sygehuset, på neonatalafdelingen.

En tid der var præget af vejninger, mad igennem sonde, amning der skulle op at køre (jeg følte mig virkelig som en malkeko). Vi skulle op hver 3. Time (døgnet rundt) og amme, give mælk i sonde og dernæst pumpe ud til næste omgang sonde.

Det var sindssygt hårdt og udmattende.

Vi havde fået vores datter, men der var ikke meget baby over hende. Det var mere et foster der var kommet til verden og som skulle “bages” færdig. Der var så mange restriktioner og forholdsregler som vi skulle forholde os til.

Vi forsøgte at gøre vores lille stue lidt mere hjemlig. Vi hængte babytøj op (som i øvrigt var alt for stort til hende) men det gjorde det lidt mere virkeligt. Vi brugte vores egen babydyne, og havde bamser på hele værelset. Det var faktisk med til at skabe en form for hygge, på en ellers kedelig hospitalsstue og fokus på det indrettede drømme-prinsesse-værelse forsvandt for en stund.

Jeg var vildt misundelig over de nybagte mødre på barselsgangen, der havde deres nyfødte babyer med ned i cafeteriet, eller som trillede rundt med barnevognen.

Vores Alma lå nede på sin stue og måtte ikke forlade den. Den første uge kunne vi følge hende på en skærm, der hang på gangene. Det var ret mærkeligt at se sit barn hænge der med en masse tal der fortalte om puls og vejrtrækning.
Selvom det var hårdt at få besøg, så var det stadig vildt hyggeligt og betød rigtig meget for os. Det var rart for os, at familie og venner kunne se Alma og hvilken start på livet hun havde fået. Det har gjort det nemmere at kunne referere til den første tid, i samtaler, efterfølgende.

fødselsberetning

Det var en hård start, den første tid hjemme.

Vi opdagede hurtigt hvilke følger der var fulgt med, ved at have et for tidligt født barn. Hun var enormt sensitiv og havde svært ved at finde ro. Vi prøvede et hav af forskellige forslag, råd og muligheder.

Til sidst forsøgte vi os med at vikle hende.

fødselsberetning

Og det virkede! Hun havde brug for at være tæt på os og vi havde brug for at få hænderne frie. Så de første 7-8 måneder måtte vi vikle hende til hver en lur. Hun fandt både ro og tryghed i det og vi endte med at blive helt prof til det med at vikle.

Selvom Alma er fyldt 1 år, kan vi til tider godt mærke eftervirkningen af den tidlige og hårde start. Den konstante fokus på vægt, den motoriske udvikling og den generelle udvikling. På nogle områder følger hun sin alder og på andre områder gør hun ikke og det er svært, til tider, ikke at sammenligne med jævnaldrende babyer.

Som forældre til en for tidligt født, kan det være svært at sætte regler for familie og venner. Men man skal huske, at som forældre har man været der igennem hele forløbet og kender sit barn bedst. Også selvom man får rynken på næsen over begrænsningen i om man må holde barnet, stimulere det med lyde og øjenkontakt og ikke mindst restriktionerne om at spritte hænderne af, når man kommer på besøg.

Vi blev tildelt en støttegruppe for forældre til præmature babyer. Det gav os rigtig meget, at vi kunne sidde med andre forældre og kunne forholde sig til deres historier og forløb. Så hvis man har muligheden for det, så kan det klar anbefales. Alle burde tilbydes en sådan gruppe.

Hold fast, hold ud og hæng i.

For det meste er alt en fase og vi har i dag den gladeste, kærlige datter, der som 1-årig præmature baby kan kravle, gå med gå-vogn og pludre derud af. Og som kan sove i egen seng, på eget værelse.

Shout out til alle forældre der har måtte kæmpe med en hård start, jordemødre, læger, sygeplejersker og sundhedsplejersker, som hjælper, støtter og lytter hver evig eneste dag.

fødselsberetning

´Vil du dele din beretning med os? Så vil vi meget gerne læse den samt udgive. Du kan sende os en mail på: mamawisedk@Gmail.com og evt. læse mere om det at skrive et indlæg til os her.