Græskarskæring

Efteråret har for alvor sat ind, og det betyder koldere vejr og kortere dage. Men efteråret har også andet at byde på. For mange ligger der efterårsferien, men også halloween er begyndt at vinde indpas herhjemme. Uanset om man fejrer det eller ej, kan alle være med til at skære græskar og få nogle hyggelige timer til at gå med det.

Denne aktivitet kan godt svine en del, og afdækning af større områder med enten plast eller aviser anbefales. Til selve udskæringen findes der mange sæt med diverse knive og skeer i, men man kan også bare bruge en almindelig isske i metal til udhulningen af græskarret, og en mindre hobbykniv til selve udskæringen.

Jeg har selv lavet græskar med min datter to år i træk, og selvom hun ikke kan være med til at skære ud, så er det sjovt at få lov til, at svine lidt og bare bruge fingrene til udhulningen af græskarret. Sidste år var jeg nok selv for ambitiøs omkring hele projekt græskar, og endte ud med et større mønster. Men går man på nettet og googler lidt, kommer der hurtigt overkommelige motiver frem.

Efter sidste års erfaringvalgte jeg i år et mere enkelt motiv for årets græskar. Min pige på 22 mdr. elskede at være med til, at grave med skeen, pille i kernerne og smage på det. Ved at vælge et mere enkelt motiv, havde jeg også minimeret den tid, jeg var nødt til at bruge alene på selve skærearbejdet.

Har du selv lyst til, at komme i gang med udskæring af græskar, får du her en let how-to guide:

Før I begynder kan der lægges dug, plastik eller aviser ud på bordet eller gulvet. En affaldspose til indmaden gør det lettere for børnene at vide, hvor de skal gøre af det og værktøjet til arbejdet kan lægge ved siden af. 

1) Køb gerne et stort græskar, da det giver mulighed for et større og/eller mere detaljeret motiv. Skal børnene have deres egne kunne disse være lidt mindre.

2) Udhulningen. Jeg plejer at starte med at skære toppen af med et zig-zag mønster. Denne del behøver ikke være så pæn, da man sætter toppen på igen bagefter. I år lavede jeg på bagsiden en tusch-streg, så jeg hver gang kunne sætte toppen rigtigt på.

3) Når toppen er skåret af, skal græskarret udhules. Herhjemme bruger vi en isske i stål og en mindre kugle ske. Når du udhuler græskarret, kan det enten gøres så mest muligt indmad bliver fjernet,  eller så man bare er fri af det bløde indmad. Fordelen ved at udhule græskarret tyndt er, at det er nemmere når skærearbejdet går i gang, hvis man altså vil have motivet skåret helt igennem. Ulempen er, at græskarret hurtigt mister sin evne til at ”stå”. Udhuler man ved bare at fjerne det mest snaskede, kan der skæres motiver til det hvide lag og laves skyggeeffekter, eller man kan lave det klassiske græskarhoved og skære hele vejen igennem. Ved denne metode holder græskarret sin form længere.

4) valg af motiv. Alt efter ambitionsniveauet, og hvor meget børnene skal være med, findes der mange fine idéer på nettet. Motivet kan så enten skæres i frihånd, eller ved at man optegner det først. Jeg har lavet mine i frihånd, men tror klart det er nemmere med en tegning at gå efter. I nogle pakker med værktøj medfølger der også skabeloner til optegningen på græskarret.

5) Uanset hvilket motiv man vælger, skal man huske på der skal være luftcirkulation, hvis man ønsker stearinlys skal oplyse græskarret. Alt efter det motiv man vælger, laver jeg enten et stort hul på bagsiden, hvor både lyset kan sættes ind og der kan komme ilt nok til lyset. Ellers har jeg med succes lavet et hul i hver side af græskarret, så motivet ikke skæmmes af et kæmpe hul bagved. Bruger man lygter, batteridrevne lys eller lign er toppen evt hul nok til, at man kan placere lyset og efterfølgende komme til at tænde og slukke for det.

Held og lykke med udskæringen og tag gerne #mamawisegræskarudskærring så vi kan samle alle jeres flotte kreationer.

Et lille tip er at tage hensyn til, at de ældre børn jo nok kan være mere med, og derfor gerne vil være med til selve udskærringen. Men uanset alder på ens barn/børn så er det en hyggelig aktivitet at kaste sig ud i.

Skærmbillede-2016-10-12-17.52.35-300x262.png