Forældre for første gang – Verden bliver aldrig den helt samme igen!

Louise Munk-Poulsen er mor til 4 skønne piger i alderen 2-13 år, og arbejder som privat sundhedsplejerske hos dinsundhedspleje.dk.

På baggrund af sin erfaring som mor, kombineret med hendes faglige viden, har hun her skrevet lidt om det, at blive forældre for første gang. Louise deler ud af både tanker, erfaringer og nogle rigtig gode råd til jer, der snart skal være forældre, eller måske lige er blevet det.

 

Alle med børn har prøvet det… at blive forældre for første gang! Det kan godt føles som om, at man bliver medlem af en særlig klub, og for folk udenfor kan den klub forekomme virkelig kedelig og indspist.

Jeg møder rigtig mange førstegangs forældre i mit arbejde. De er alle fuldstændig forrygende forskellige og har alle ét til fælles: de vil det aller bedste for deres barn.

Jeg blev selv mor for første gang for 14 år siden. Jeg husker det som den største omvæltning i mit liv – på godt og ondt. Det er også den oplevelse, jeg støder på hos de førstegangs forældre jeg til dagligt møder i mit arbejde som privat sundhedsplejerske.

Man kan læse ufattelig mange bøger, magasiner og pamfletter, men det er ret beset umuligt, at forberede sig 100 % på at blive forældre. Sådan er det og det er egentlig alle tiders mulighed for, at lade sig rive med og opleve den personlige udvikling det også er, at blive mor og far for aller første gang.

Verden bliver aldrig den helt samme igen, efter man er vendt hjem fra hospitalet med en baby i armene. Særligt den første tid kan være anderledes, udfordrende, mageløs og vidunderlig.

For mors vedkomende pumper hormonerne rundt i kroppen den første tid, og følelserne kan sidde udenpå tøjet.

Den sidste tid i graviditeten har mor ofte droslet godt ned i tempo, og det er egentlig meget godt på flere planer, for så har der været mulighed for, at samle kræfter til fødslen og babys ankomst.

Alle reagerer på at blive forældre. Det er godt, at tale om fødslen, følelserne og tankerne. Det er meget naturligt, at mor og far ikke knytter sig i samme tempo til den lille ny. Mor har haft god tid til, at forholde sig til baby under graviditeten, far skal måske først nu til at blive bekendt med den lille ny.

Ofte råder jeg nybagte forældre til, at frabede sig for mange besøg i den aller første tid efter hjemkomsten fra hospitalet. Amning og familiedannelse kræver ro, overskud og en vis grad af regelmæssighed. De aller fleste pårørende kan udemærket sætte sig ind i den udmelding.

Selvom far ikke ammer, er der rig mulighed for at knytte bånd. Ét andet af mine råd til nye forældre er, at lade far komme på banen. Han bliver hurtigt praktisk gris i hjemmet den første tid. En rolle der er yderst vigtig, og jo den store kærlighedserklæring til mor og barn.  Men far og baby skal også have mulighed for at “bonde”. Hud-mod-hud kontakt er vigtig for hele familien. Den fremmer amningen, øger babys vægt, lægger en dæmper på stresshormonerne, gør hjerterytmen regelmæssig og sætter pulsen ned. Der er et hav af gode grunde til, at være tæt med baby, det er den ultimative form for mindfullnes.

På den ene side burde det være så naturligt, at blive forældre for første gang – et hav af generationer har jo gjort det før os. Alligevel kan det føles fremmedartet og skræmmende. Hvis man tilmed er i søvnunderskud efter fødslen og – ja pga. en masse bleskift og amning, så kan det hele sagtens se sort ud og det kan være svært, at aflæse babys signaler. Det er endnu en god grund til, at tage den med ro, hvile når baby sover, spise og drikke, tage et bad, være stille sammen og snakke sammen.

De første uger kan føles som en lille boble, hvor livet lidt er i en undtagelsestilstand. Far har barsel, dag og nat går i et, dagene flyder sammen og verden som man kendte den er ikke den samme.

Pludselig banker hverdagen på. Far skal tilbage på job, babys døgnrytme reguleres så småt, spisningen - om det er amning eller flaske, begynder at arte sig.

Det kan være en lille smule nervepirrende for mor, at skulle være alene med sin baby i mange timer hver dag. Derfor er det en god idé, at tage en snak som par om de forventninger man hver især har til familielivet nu og her, men også på sigt.

Jeg har talt med frustrerede mødre der oplever, at de intet får fra hånden, mens far er ude og “jobbe” den med betalt frokostordning, endeløse kopper VARM kaffe, carte blanche adgang til wc-et mm. Man kan blive overasket over, at størrelsen på skoene er blevet mindre, efter baby er kommet til verden ☺

Nogle mødre synes, det kan være svært, at finde en rytme i hverdagen på barsel. På arbejdspladsen er de fleste vandt til, at have en ret klar arbejdsgang, der måske nok afbrydes, men som alligevel er forholdsvis forudsigelig. Hverdagen med en baby kan være alt andet end netop det. Derfor kan det pludselig være svært, at nå ud af døren til kl. 11, spise morgenmad inden 12 og komme i bad inden kl. 21. Det kan være en hjælp, at huske på, at det er helt normalt. De fleste finder rytmen, og den vil ændre sig igen og igen under resten af barslen – ja resten af livet med børn!

Mit måske vigtigste råd til førstegangs forældre ikke blot som sundhedsplejerske, men også som mor til fire er: Forsøg at slappe af! Naturligvis slappe af sådan helt kropsligt – give plads til hvil og pauser, lad vasketøjet flyde og kopperne stå. Men husk også at slappe af mentalt, og forsøg at lade bekymringerne få mindst muligt plads, og giv i stedet troen på jeres egne evner masser af plads. De aller fleste har en god mavefornemmelse for, hvad der er de rigtige og gode valg i deres familie – men det kræver at man slapper af og mærker efter.

God sommer.

Louise Munk-Poulsen har siden hun blev uddannet sygeplejerske i 2002 arbejdet med børn og unge. Senere har hun videreuddannet sig til sundhedsplejerske, og efteruddannet sig inden for positiv psykolog, mentalisering, samt kost og livsstilsændring. Med baggrund i hendes brede erfaring, er hun startet op som privat sundhedsplejerske.  

I kan finde hende og læse mere på  www.dinsundhedspleje.dk, samt på hendes Facebookside.


Vil du dele din beretning med os? Så vil vi meget gerne læse den samt udgive. Du kan sende os en mail på: mamawisedk@gmail.com og evt. læse mere om det at skrive et indlæg til os her.