Til verdens ende - en fortælling om, at prioritere tiden med sine børn

Indrømmet! Jeg har alt for lidt tid med mine børn. Jeg er karrieremor og elsker mit job. Men jeg elsker mine børn mere, naturligvis. Men hvis jeg kigger helt nøgternt på mit liv, så ville det ikke overraske mig, hvis nogle kunne tro, at det var omvendt. Jeg er moderen, der henter mine børn 5 minutter i kl. 17, nærmest hver dag. Jeg knus-elsker dem i en halv time, ved at holde om dem og virkelig give mig tiden til dem, inden der står aftensmad, badning, putning, vasketøj, madpakke-smørring osv. på programmet. Men de 30 minutter om dagen, hvor jeg er den mor jeg ønsker at være, kan ikke alene retfærdiggøre mit valg af, at få børn. Jeg kunne give samfundet eller min arbejdsgiver skylden, men virkeligheden er, at det er mine egne valg, der gør, at jeg har for lidt tid sammen med mine børn. Fordi jeg har valgt, at jeg vil begge dele. Jeg har læst 8 år på universitet og vil gerne bruge min uddannelse til noget og udvikle mig på karrierefronten. Men jeg vil samtidig også gerne være verdens bedste mor - og de to ambitioner harmonerer ikke rigtig. Jeg er gift med en omsorgsfuld mand, der er verdens bedste far - men han er også karrieremenneske og glad for sit job! Vi er begge i samme båd og føler dagligt den samme frustration og dårlige samvittighed. Vi føler, at vi ikke kan være der tilstrækkeligt på begge fronter på samme tid; som forældre eller som ansatte. Jeg tror, det er en følelse som mange forældre kan nikke genkendende til.

Ferie med børn

Jeg er 30 år idag og har været fuldtidsansat på arbejdsmarkedet i 3 år, siden jeg blev færdiguddannet i 2013. Jeg fik begge børn, mens jeg læste på universitet og på trods af, at jeg også dengang havde mange jern i ilden, med frivilligt arbejde og 2 studiejobs, så følte jeg, at jeg havde mere tid med børnene mens de var små. Jeg blev færdiguddannet samme tid som vores søn skulle starte i børnehave. Lillesøster fulgte kort tid efter - der er kun 14 måneder imellem dem. Årene i børnehaven er nogle vigtige år, hvor de virkelig bliver dannet og jeg har misset en del tid af vigtig periode i deres liv. Det er faktum og jeg vil ikke lægge fingre imellem. Vi er så heldige, at have 2 sunde og raske børn og vi hører ofte fra folk, at de er nogle skønne, dannede og gode små individer. Men hvor lang tid, uden den nødvendige, daglige kontakt til mor og far vil der gå, før vi vil risikere at ødelægge det?

ferie med børn

Det var sådanne tanker der begyndte at fylde i mit hoved. Så mistede jeg, meget pludseligt, min far ved en ulykke. Han blev 51 år. Det var et wake-up-call for både min mand og jeg, for vi blev på hårdeste vis mindet om, hvor skrøbeligt og kort livet kan være. Jeg lovede mig selv, at jeg ville gøre noget anderledes, for at prioritere det dyrebareste i mit liv - tiden med mine børn - højere, end jeg havde gjort de forrige år. Og min mand og jeg tog en beslutning! Vi ville rejse ud i verden med vores børn - helt væk fra alt, hvad der minder os om hverdag. Vi vil give os selv og børnene tiden sammen som en gave. Sådan en slags gave, man ikke kan sætte pris på, men som er en investering der varer hele livet, i form af minderne.

ferie med børn

Og her er vi så nu. I skrivende stund sidder jeg ved poolen i Florida, hvorfra jeg kan sidde og betragte mine børn lege. Min søn lærte sig selv at svømme igår - fantastisk. Mest fantastisk var det, at jeg ikke gik glip af det! Jeg var der - tilstede - klar til at tage billeder og alting. Det var ikke en pædagog eller svømmelærer der fik dén oplevelse. Det var mig, hans mor! Det er 2 uger siden vi forlod Danmark og sagde farvel til arbejde, venner og familie. Vi har nydt hvert sekund siden. Jeg har lært mine børn bedre at kende på 2 uger, end jeg har gjort det sidste år. Mine børn har lært mig at kende. De stiller mig spørgsmål som "hvad er din ynglingsfarve, mor" og "hvilket fag kunne du bedst lide, da du gik i skole". Jeg har tiden til at svare dem. Jeg har endda tiden til, at tænke over mine svar. Jeg stiller dem de samme spørgsmål og betragter, hvordan de spejler mig og bliver eftertænksomme. Vi har tiden! Den tid er bare så dyrebar! Vi bliver knyttet sammen som familie, som vi aldrig har prøvet det før. Vi skal være væk i godt og vel 1/2 år. Det koster os mange penge, og vi kommer nok aldrig til at køre Audi eller rejse på charterferie hver sommer. Begge dele har egentlig aldrig rigtig været os alligevel, så det er ok - vi lever uden. Til gengæld får vi noget, som man ikke kan værdisætte og det er et valg, der føltes godt i vores maver.

rejse med børn

Vores rejse fører os ud i verden, over oceaner til forskellige verdensdele. Vi startede i Island og er nu i Florida. Vi rejser til Bahamas, Cuba, Mexico, L.A, Fiji, Australien, Bali og Thailand og skal dermed lære forskellige lande og kulturer at kende, sammen som familie. Men vigtigst af alt, så skal vi være sammen 24/7. Rejsen får en ende, og denne unikke tid får dermed også en ende, det er vi klar over. Men det er samtidig også en mulighed for os til at zoome ud og se indad på vores familieliv, så vi forhåbentlig kan lære, hvordan vi skal leve vores liv som familie fremadrettet. Lige nu, er jeg blot glad og lykkelig ved tanken om, at jeg får et halvt år af en meget vigtig tid i mine børns liv, hvor jeg kan være der for dem 100 % og lære deres allerinderste tanker og personligheder at kende. Jeg kommer til at opleve dem i uvante omgivelser, se dem lære og opleve ting fra 1. række. Hvis du som mor eller far sidder og tænker, at I også kunne bruge tid til forandring, så er mine viseste ord: Gør det! I vil ikke fortryde det. Man kan fortryde et køb af en bil, men du vil aldrig fortryde at investere i tiden med dine børn. Og de vil være dig evigt taknemmelig for det. Jeg håber I vil følge med i vores rejse og måske blive inspireret til at gøre det samme. Nu vil jeg lægge computeren fra mig - min søn kalder - han har lært at dykke og det vil jeg ikke gå glip af. 

Kærligst, Ninette Krogh Ravn. 

Fakta: 

  • Gift med Dennis, mor til Cilius 6 år og Cemilie Rose 5 år.

  • Vi har udskudt barselsorlov fra begge børn, som vi nu bruger på denne rejse.

  • Rejseblog: www.tilverdensende.dk