Fakta om skoldkopper

-Skoldkopper er en virus med feber og udslæt.
-Skoldkopper smitter ved dråbesmitte og den børnesygdom der smitter mest
-I takt med at udslættet er skorpedækket, ophører smittefaren.
-De fleste bliver ramt af skoldkopper mens de er børn og er der efter immune for sygdommen.
-Man kan blive vaccineret imod skoldkopper, men den indgår ikke i børnevaccinationsprogrammet.

Skoldkopper hvad er det?

Skoldkopper er en af de mest kendte børnesygdomme- det er en sygdom med feber og udslæt og den skyldes varicella-zoster virus (VZV) Samtidige så er skoldkopper også den mest smitsomme af alle børnesygdomme.

49255506_926538254221976_6314875125225226240_n.jpg

Hyppighed?

90% får sygdommen inden de er 10 år gamle men optræder også hos voksne, her ses den dog i svære grad end ved børn. Når først man har haft sygdommen er man immun over for virussen - denne beskyttelse gælder hele livet. Dog kan skoldkopper forekomme 2 gange, hvis barnet ikke har været særlig slemt ramt 1 gang.

Hvordan får man skoldkopper?
Som sagt så er skoldkopper en virussygdom - og den smitter ved dråbesmitte. Dvs. du kan blive smittet ved spyt, ved host og nys samt fra blærerne på huden.
Hvis dit barn får skoldkopper er der 90%chance for at resten af husstanden (som ikke har haft skoldkopper) bliver smittet.

Man smitter et par dage før at udslættet ses og så længe at der bliver ved med, at dukke nyt udslet op. Ligeså snart der er skorpe på udslættet smitter man ikke mere. Smitteperioden er normalt fra 2 dage før udslættet ses til 4-6 dage efter. Man smitter mest tidligst i sygdommen.

Symptomer på skoldkopper

Det tager ca. 14 dage fra man bliver smittet med virussen til man er ramt af udslættet. Sygdommen starter oftest med let feber og derefter et rødt udslæt.

Udslættet starter oftest på ryg/brystpartiet og breder sig derefter til ansigtet, hovedbund, arme og ben. Det starter som en lille rød prik og derefter bliver prikken til en blære med klart væske som brister. Derefter dannes der en skorpe (når skorpen er dannet, smitter barnet ikke længere, så længe at der ikke kommer nye) Udslættet forbindes ofte med kløe og der findes en masse gode husmoderråd mod dette. Hvor hårdt man rammes af udslættet varierer fra person til person, nogen er plettet på hele huden hvor andre kun lige har fået en håndfuld.

49811632_354667118599042_5456110368738770944_n.jpg

Er de farlige?

For raske mennesker er sygdommen ikke farlig.  Hos børn er sygdommen normalt mild og går over af sig selv.
Skoldkopper kan dog være farlige og er farlig i disse tilfælde:

-Nyfødte babyer, hvis mor ikke har haft skoldkopper.
-Mennesker med kræft.
-Gravide kvinder i tredje trimester, som ikke har haft skoldkopper.
-Personer på immundæmpende medicin som ikke har haft skoldkopper.

Skoldkopper giver som regel ikke komplikationer men i sjældne tilfælde kan de forårsage:
-Bakterielle hudinfektioner.
-Voksne kan blive ramt af lungebetændelse.
-Børn kan udvikle en godartet hjernebetændelse.

Behandlingsmuligheder:

Sygdommen går over af sig selv. Til feberen kan man bruge panodil, men til selve virussen gives der som udgangspunkt ingen medicin.  Medmindre at du har et svækket immunsystem og i andre specielle situationer kan man modtage virusdæmpende medicin.

Er man slemt plaget af kløe, kan man anvende zink liniment eller benytte sig af flere af de kendte husmoderråd.

Institutioner:

Man anbefaler at børnene holdes hjemme indtil smittefaren er overstået. Forhør dig altid i dit barns institution/skole og find ud af hvilke regler de har for sygdommen hos dem.

Graviditet og skoldkopper- hvordan og hvorledes?
I sjældne tilfælde kan skoldkopper smitte fra mor til barn, specielt i første trimester. Man antager at der er 1-2% risiko for fosterskader efter skoldkopper før 20. graviditetsuge. Er man gravid, aldrig har haft skoldkopper og er blevet udsat for smitte kan man hos lægen modtage behandling som beskytter.

Et nyfødt barn, der er født af en mor der aldrig har haft skoldkopper har øget risiko for at få skoldkopper, hvis moderen får skoldkopper tæt ved fødslen, eller hvis barnet udsættes for smitte i han/hendes første leveuge.


Kilder: Fagpersoner, apoteket og www.sundhed.dk,