5 ting om amning jeg gerne ville have vidst, før jeg blev mor

njk.jpg

Simone er 27 år, kærester med Mathias og i september 2015 blev de forældre for første gang, til lille Conrad som nu er 9 1/2 måned.
_________________________________________________________________________

At blive gravid, og at blive forældre er det vildeste og mest fantastiske, jeg nogensinde har gjort – jeg mener, hvor vild er kvindekroppen lige? Vi kan, med en donation fra en mand, lave og færdigbage en baby og derefter kan vores krop, i de fleste tilfælde, producere al den næring, dette lille vidunder har brug for de første mange måneder af dets liv. Jeg synes det er fantastisk.

Det at amme Conrad, var for mig som det nok er for mange nye mødre, et given – for selvfølgelig skulle jeg det! Men som en af de få, MANGE, ting, kan man på ingen måde forberede sig på, hvordan det vil være. Amning fungerede for os, gør det stadig, men jeg er også godt klar over, at det ikke fungerer for alle. Når alt det er sagt, så vil jeg nu give mit bud på 5 ting om amning, som jeg ikke vidste, jeg gerne ville vide, da jeg blev mor.

  • Amning er lidt som at gå et par nye sko til. Min mor havde nævnt kort, at det godt kunne gøre lidt ondt, når man starter op på at amme… Hej hej av for den lede, dette er heldigvis forbigående, og når jeg ser tilbage, så var det sikkert ikke særligt længe, men av for pokker. Ingen, INGEN havde sagt, det var så slemt. Det er selvfølgelig individuelt, men det er altså ingen fornøjelse i starten. Dine bryster er på størrelse med Linses. Hver gang mælken løber til, er det som om, der står en i den anden ende af rummet og trækker i dine brystvorter, og dine brystvorter er så ømme, at du ikke kan krammes forfra, for ikke at tale om at tørre sig med et håndklæde. Lad det ikke skræmme dig, men du fortjener at vide det. Men det bliver bedre, jeg lover dig, det bliver bedre, hæng i, det tager tid at etablere amningen, og det kan gøre ondt… for nu. Men det må ikke blive ved med at gøre ondt! Og så er lanolinsalve din bedste ven.

  • Baby spiser og spiser og spiser… Åh appetitspring, det begreb havde jeg på ingen måde stødt på i min læsning om amning. Så halvanden uge inde sad jeg der som en anden Nora malkeko, mere end i forvejen, og ammede og ammede og ammede, og Conrad spiste, som om han aldrig fik noget at spise. (På daværende tidspunkt ammede jeg som minimum 12 gange i døgnet). Jeg var ved at blive vanvittig og frygtede virkelig, at jeg ikke kunne mætte min søn. Nå, men et appetitspring handler egentlig bare om, at baby vokser, og derfor sætter baby din mælkeproduktion op ved at spise hyppigere, fordi stimulering øger mængden. Det tager kun et par dage. Og dette kan forekomme for nogle ved 7.-10.dagen, 3 uger, 6 uger, 3 måneder og 6 måneder (Læs mere her: http://ammenet.dk/wiki/appetitspring)

  • Du har nok mælk, selv når dine bryster er bløde! Man går fra Linses, til småflade bolde på et tidspunkt, men det betyder bestemt ikke, at der ikke er nok mælk. Det betyder faktisk bare, at din produktion er lige den rette mængde til netop din babys behov. Det leder mig til det næste.

  • Du kan ikke amme for meget! Du vil næsten med garanti støde på kommentarer som, du ammer godt nok meget, eller er baby nu sulten igen. Du kan ikke amme for meget, mød din babys behov og du har en tilfreds baby og dermed en glad mama. Dem der kommer med de kommentarer har enten ammet for en milliard år siden, hvor man gjorde noget helt andet, eller de har endnu ikke selv fået børn.

  • Her til mit sidste punkt vil jeg gerne anbefale Ammenet.dk, samt deres facebookgruppe. På hjemmesiden finder du en wiki, hvor du kan læse og få besvaret nærmest alt om amning. Det er guld værd i de sene nattetimer, det var blandt andet der, jeg fandt ud af, hvad et appetitspring var. Og deres facebookgruppe er fantastisk. Her kan du få besvaret spørgsmål fra kyndige kvinder, hvis du har problemer eller brug for hjælp med din amning, samt spørge os andre medlemmer til råds. Jeg har i hvert fald anbefalet dem til alle, jeg kender, som er gravide. Så hvorfor ikke også jer.

Til slut vil jeg bare sige, det vigtigste er at gøre det som passer lige præcis til dig og din baby, om det betyder kun modermælk, kun modermælkserstatning eller en blandning, det vigtigste er en mor og en baby som trives. Det er vigtigere at gøre, hvad der passer bedst til jer end at følge en forestilling om, hvordan det bør være. At være en god mor sidder ikke i brysterne! Som jeg skrev tidligere – en glad og tilfreds baby, betyder en glad mor.

olkjl.jpg