Det der hjemmefødsel, hvordan og hvorledes?

og hvad er det og hvad indebærer det?

At bringe et barn til verden er for de fleste danskere lig med en fødestue på hospitalet. Men er det, det eneste tilbud Danmark kan tilbyde? Nej! Alle har ret til at føde hjemme, tilbuddene variere dog fra kommune til kommune, så spørg din jordemoder om hvilken ordning din kommune tilbyder.

’At føde hjemme’, hvad vil det egentlig sige? I korte træk vil det sige: at blive hjemme i din vante base og bringe jeres lille kærligheds menneske til verden i rolige omgivelser.

Det at føde hjemme bliver mere og mere udbredt og den hippi-stemning der har været over hjemmefødsel er så småt ved at forsvinde i takt med, at flere og flere bliver oplyst om tilbuddet og hvad det egentlig vil sige, at føde hjemme.

FAKTA:

For at få lov til at føde hjemme kræver det, at du er sund, rask og har haft en normal graviditet og at baby fødes til termin.

Snak med din jordemoder om, om du må føde hjemme hvis dette ønskes.

Er det ikke farligt? Hvad hvis der sker noget?
Det er ikke mere farligt at føde hjemme end på hospitalet. For moderen kan det, at skulle føde hjemme ligge en ro og tryghed, som hjælper moderen bedre igennem veerne og ikke mindst det med, ikke at skulle ud og kører med veer og frygten for, at blive sendt hjem hvis du ikke er langt nok i forløbet. Ligeledes skal man ingen steder når man er færdig med at føde, du er hjemme. 

 

Hvad så hvis der sker noget? Hvad så? 
Så er vores dygtige jordemødre så observante på os, og vores barn/børn at de sender os afsted INDEN der sker noget. Er de usikre på om forløbet vil gå godt, babys hjerterytme eller andet, så tager de beslutningen inden at vi når til det kritiske.
I de fleste tilfælde sker der dog intet farligt. 

 

Hvordan og hvorledes? 
Hvor føder man, når man føder hjemme? Mulighederne er mange, du kan føde i dobbeltsengen, sofaen, på en madras på gulvet eller du kan købe/leje et kar og føde i vand. Bare lige for at nævne nogen af mulighederne. 

Vi havde planlagt at føde i vand- dette gik dog ikke som planlagt, da vores datter valgte at komme til verden i lynets hast - den historie kan du læse her
Men her tredje gang satser jeg stærkt på en fødsel i vand!

 

Hvad skal jeg gøre? 
Så godt som ingen ting, du skal blot informere din læge om, at du gerne vil føde hjemme så klare de resten.
Så modtager du en liste af din jordemoder med ting du skal anskaffe til dagen og det er dét.

 

Hvad taler for en hjemmefødsel? 
- Du er hjemme i rolige, vante og trygge omgivelser. At føde hjemme gav mig langt mere ro i kroppen, kontrol over veerne og ikke mindst vidste jeg hvad der skulle ske, hvordan og hvornår. Vi lå ikke og ventede på en sygeplejerske som første gang, pga. vagtskifte. 
- Far føler at han er mere på banen, da det også er hans hjem. Han kan bedre hjælpe til både i form af hjælp til mor, men også tage et ansvar og hjælpe jordemoderen med at finde de ting hun skal bruge.
-Du oplever ikke vagtskifte midt i det hele, din jordemoder bliver hos dig. Der er ingen der kalder på hende under fødslen, hun er din.
-Jordemoderen (hos mig) stod for alt oprydningen, vi skulle bare koncentrere os om vores nyfødte datter og hinanden. Det lyder måske ikke af meget, men det var nok den største gave hun kunne give os.
-Du skal ikke tage tøj på, bevæge dig ud i bilen og forlade sygehuset efter 4 timer, du er hjemme.
-Du møder dine jordemødre regelmæssigt og har flere jordemødre konsultationer end hvis du føder på sygehuset og de har en facebookgruppe :-)
-Du får tilbuddet om at komme i en hjemmefødselsgruppe allerede under graviditeten, I mødes også efter graviditeten og her kan I så tage stilling til om I som gruppe vil fortsætte. 

 

Hvad tæller så i mod?
For mig, er det rigtig svært at komme med nogen punkter da jeg blev helt forelsket i det at føde hjemme kontra min sygehus fødsel. men! 

-Forberedelsen, det er nemmere 'bare' at køre på sygehuset, de har alt hvad de skal bruge. 
Du modtager heldigvis listen i god tid, så du har massere af tid til, at anskaffe de ting du skal bruge. 
Denne gang fjerne jeg nogen af tingene fra listen, da det slet ikke blev brugt sidste gang.

For os, var og er hjemmefødsel det helt rigtige. Roen, trygheden og omsorgen fra min jordemoder, min mand og jeg selv er noget helt andet end den jeg oplevede på sygehuset under min første fødsel og det er på trods af, at min hjemmefødsel foregik i panik på badeværelset uden jordemoder..
(der er direkte link i toppen)

Jeg havde lidt fordomme inden og havde slet ikke overvejet det selv - men min jordemoder på sygehuset anbefalede det grundet min hurtige fødsel første gang (4 timer fra første ve, til hun var ude).

I dag, er jeg meget taknemmelig for hendes anbefaling og ikke mindst for ‘hjemmefødselsordningen Sjælland’.

overvejer du at føde hjemme? Så har vi flere forskellige hjemmefødselsberetninger her på hjemmesiden, som du kan læse.
Det får de varmeste anbefalinger herfra.