10 ideer til en lettere hverdag – Vælg dit liv med omhu

image-300x225.jpg

I et liv med børn er er et faktum, at alt er en periode. Alt går over, både det gode og det lidt besværlige. Der er tider, hvor hverdagen glider nemmere end andre. Nogle gange oplever du måske, at du faktisk er helt tilstrækkelig, at din familie har en dejlig hverdag med tid til det væsentlige og overskud til at sortere det uvæsentlige fra. Det er lykkelige dage med smil og ro på. Andre gange er det måske for dig, som det nogle gange bestemt er for mig; rimeligt stramt med det hele. Du styrter rundt i forsøget på at nå bare det mest nødvendige. Det er de perioder, hvor hyggen er på et minimum, hvor alle bliver lidt nemmere syge, hvor du har hovedpine og stresspletter på halsen. Hvor det snarere er 1 pixi-bog end 4 gange ”Alfons binder sløjfer” og en Peddersen og Findus, der er på godnatprogrammet. Hvor der er nul voksentid i soveværelset. Hvor du vågner kl. 3 om natten med savl på hagen og hold i nakken på sofaen. Hvor der synes at mangle mindst 2 timer i døgnet.

Du kan her læse 10 ideer til, hvordan du i de stramme perioder får hverdagen til at hænge sammen. Resten af tiden har du jo fint styr på det. Husk dig selv på, at ingen mødre er rundtossede kegler altid. Start med at tilgive dig selv for kaosramte uger og måneder, uanset om det er arbejdet, en graviditet, helbredet, flytninger eller psyken, der er skyld i dit tab af overblik. Hvis du lige har brug for lidt intervention, for nogle tips til at gøre det hele lidt enklere, så læs her. Jeg er alene med 5 børn mellem 0-13 år det meste af tiden, så disse ideer udspringer af vaskeægte erfaring – selvom jeg absolut ikke efterlever dem. Men jeg prøver i de perioder, hvor tiden opleves knap. Det er ikke noget med at skifte kaos ud med glansbilleder med idyl, men det giver luft. Det gør jo ikke noget, at I lige er trætte og småsure i perioder. Det går over. Overlev med disse 10 ideer.

1) Når du har travlt, så forsøger du sikkert at nå endnu mere. Lister af denne slags handler tit om, hvordan du kan nå mere. Denne ide handler om, at du ikke skal nå mere. Du skal ikke løbe hurtigere. Du skal droppe noget. Gøre mindre. Du kan ikke presse mere ind i din dag, hvis du føler, du er presset. Lad være med at påføre dig som en LEAN-maskine, lad være med at forsøge at være mere effektiv. Find noget, du kan lade være med gøre i stedet for måder, du kan nå det hele. Din mand eller din veninde eller kollega har sikkert nogle gode bud.

2) Forenkel vasketøjshelvedet. Fra nu af kører du kun med 3 slags vasketøj: 40 grader kulørt, uld og 60 grader hvidt. Intet, der skal stryges. Intet skånevask. Alt andet tøj bliver i skabet, indtil der igen er fred og ro i dit hoved. Håndklæder rulles sammen, børnene får kasser til deres tøj, så de selv kan sortere og lægge på plads i bunker. Der kan spares SÅ meget tid på den måde…

3) Drop madlavning. Ja, det står der faktisk. Hør lige her: Mad skal gøre os mætte og nære vores krop. Det behøver ikke være et tidskrævende symbol på kærlighed og nærvær. Hvis I tonser ind af døren kl. 16.45, dødtrætte, så trænger I til at hygge jer med hinanden på sofaen eller i haven med saftevand og Uno, ikke til at snitte jer selv til blods med et mandolinjern og brænde jer på en wok. Giv kærlighed og nærvær og glem symbolet (varm mad til aftensmad) i hverdagene – gem det store aftensmåltid til weekenden. I en periode. Servér rugbrød med spejlæg og tomater, steg et par fiskefrikadeller, kog lidt pasta - hold det på et minimum og køb dig fra resten. Havregrød er også fint. Ris med kogte bønner og soya. Ikke fastfood, for det giver dårlig samvittighed og er dumt for din krop. I skal nære kroppen, for den er træt. Og brug så tiden på at slappe af, nyde dit barn i den time, du ellers ville have kaldt ”Ulvetimen”.

4) Egetræet. Et lille tanketrick til de situationer, hvor hverdagen bare er totalt gak, og du er epicenteret af orkanen af børn og mænd, der hvirvler rundt med cykelhjelme på i entreen kl 7.45, ude af stand til at finde noget som helst, ude af kontrol. Lånt fra www.hjemmeunger.dk Børn, der hyler, nægter at tage flyverdragt på, nægte at sige undskyld, nægter at slippe lillesøsters fletning, nægter at have den grimme hue på. Gør sådan her: Leg, at du er et egetræ med dybe, dybe rødder. Stå stille og glo i bare 10 sekunder. Træk vejret. Når du når til at forestille dig, hvordan det mon føles at have egern boende i håret, så er du i ro igen, og kan begynde at gå konstruktivt til at løse konflikter, finde nøgler og dankort og Elsa-hårbøjler og give alle et trøste-knus.

5) Brug transporttiden. Noget af det, der hurtigst forsvinder, når tiden er knap, er at have det sjovt med børnene udenfor. Du kan ikke træne til Berlin Marathon på vej til vuggeren, men du kan sagtens bruge transporttid på en god måde. Måske skal I køre på løbehjul, løbecykel, rulleskøjter, rigtig cykel? Måske gå og samle snegle, måske køre i bil og høre noget rigtig god musik, som I har lavet på en playliste sammen i weekenden? Kan du måske løbe fra arbejdet og over og hente? Eller køre på el-cykel? Gå en omvej? Det der med lige at komme ud og få frisk luft, bruge tid på at røre dig sammen med dit barn – det er er så meget godt at sige om. Hvis dit automat-svar er, at I skal skynde jer hjem og lave mad – så sig: Hvem siger, at I skal lave mad? Du kan da bare lade være og læse idé nr. 3. Ingen dør af at spise havregryn og gulerødder til aftensmad.

6) Rengøring. Få en rengøringshjælp, hvis du på nogen måde har råd. Eller sænk ambitionerne. Et barn på 5 år kan stå for at holde badeværelset præsentabelt dagligt. Lidt ældre kan de også klare hurtig støvsugning, trappevask og vasketøj. Lidt skidt hist og her er ikke farligt, der skal bare gøres grundigt rent hver uge (måske 14. dag). Tør køkkengulvet af, når du smider karkluden til vask hver aften. Skyl gulvet på badeværelset på badevandet fra ungernes badekar. Støvsug entreen, så går det hele nok.

7) Gør det selv. At inddrage børn i daglige gøremål er et mantra, som i pressede perioder kan være rigtigt svært at efterleve. For det kræver jo overskud at skrælle kartofler med en 2 årig eller lægge tøj sammen med en 4 årig. Hvis du bare vil have det overstået, så stå ved det, og lov dig selv, at du bruger den derved sparede tid på at hygge dig med dit barn senere. Og vær så mega-effektiv og nyd det. Inddrag aldrig et barn i noget praktisk arbejde, hvis du kan mærke, at du bider tænderne sammen og er irriteret. Du får ikke mor-der-inddrager-sit-barn-point for at stå med hede kinder og hvisle ”nej, hvor er det flot, at du kan lægge 3 par strømper sammen på 20 minutter”. Gør det i en fart alene og sæt dig hen og leg med modellervoks med dit barn bagefter.

8) Vælg og stå ved det. Du siger sikkert til at dig selv, at du skal nå dit og dat i løbet af en dag. Prøv at gennemgå dine ”skal” , ”burde” og ”må”. Siger hvem? I 99% af tilfældene er det dig selv. Du vælger, hvad du bruger din tid til. Det er jeg ”vil” og kun sjældent ”skal”. Du hverken ”skal” have gæster, gøre rent, lave mad, vaske tøj, købe ind (der er garanteret et eller andet spiseligt i skabet), pudse vinduer og til frisøren. Du vælger. Vælg fra, hvis du vil have tid til at lave det, der lige falder dig og dit barn ind.

9) Indre eller ydre rod? Når du løber stærkt, kan det være rigtigt svært at overskue noget som helst. Du kender det der med, at du skal have ryddet op og gjort rent, før du kan sætte dig ned med et blad og slappe af. Når du har kaos indeni, så har du ingen tolerance for kaos omkring dig. Men det hjælper ikke at bo i et klinisk rent hjem – du er bare totalt smadret, når du endelig når til at sætte dig ned. Øv dig i at opnå ro i hovedet på en anden måde end ved at pukle rundt og rydde op og gøre rent. Sæt dig ned. Lyt til dit barn. Gå en tur. Tag en powernap sammen. Spil ”Krig”, gå i bad. Pyyyyha. Er du rolig indeni, så gør det ikke så meget, at puderne står skævt i sofaen, at der er nullermænd i krogene eller ”Marvel” klistermærker på vinduerne. Så kan du gøre rent og rydde op en dag, hvor du har mere energi. Hvis du kun har lidt krudt, så brug den der, hvor investeringen kan betale sig. Nemlig på de mennesker, du elsker – ikke på dit hjem.

10) Gå, løb ikke. Skab en hverdag, hvor I ikke skal løbe. Hvis du skal ”nå” en masse, hvis det er sådan, det føles, så har I for travlt og skal droppe noget. Der skal altid være 20 % tid i overskud til at kunne være tilstede i livet. Lave svinkeærinder, spilde tiden, hoppe i vandpytter, gå baglæns, tale for længe i telefon, fodre ænder med gamle madpakker. Og til at pleje syge børn og alt det andet, der ellers vælter læsset, hvis hverdagen er for presset. I skal ikke leve for weekenden, men for hverdagen. Den er der mest af, den skal være det bedste. Du kan skrue op for hobbyerne, for træningen, for venindebesøg og for pragtfulde middage, når du har mere overskud. Du skal ikke det hele lige nu – der kommer andre perioder, andre tider, hvor du kan nå alt muligt andet. Vælg dit liv med omhu.

Kærlig hilsen Kristina Hobbs