Fif til at smide sutten

Når dit barn er ved at nærme sig de 3 år er det på tide at sige farvel til sutten. Det er meget forskelligt fra barn til barn, hvor meget sutten bliver brugt. Men aldrig sjovt at skulle sige farvel til noget der er en tro følgesvend og har fulgt en siden fødselen. Men mange tandlæger siger det er vigtigt at sige farvel til sutten, når dit barn er omkring 3 årsalderen, da det kan påvirke tandstillingen og dit barns sprog hvis sutten bliver brugt meget længere.

Det er meget forskelligt fra barn til barn og man skal selvfølgelig selv bestemme hvornår og hvordan man gør det. Man høre jo ikke om teenager som stadig bruger sut, så de smider den jo nok på et tidspunkt ;)

Perioden hvor dit barn skal give slip kan være meget frustrerende for både barn og forældre. Her er lidt fif til at gøre det en smule lettere.

Tidspunkt:

Det er vigtigt at finde det rigtige tidspunkt, hvor der ikke sker for meget andet samtidig. Vælg en periode hvor I ved der ikke kommer nogle store ting samtidig, som fx nyt familie medlem, start af institution eller lignende. Ferie eller weekend kan være et godt tidspunkt til at tage afsked med sutten på.

Tiden:

Sørg for at der er god tid til at sige farvel til sutten, det kan godt tage 14 dage at skulle vende sig af med sin tro følgesvend. Der vil i mange tilfælde blive gråd ved sengetid og om natten, da dit barn er vant til at have sutten ved sin side og altid kunne tage den i munden.

Step by step:

Det kan være en god idé at gøre det i faser, sådan at dit barn stille og roligt vender sig til at bruge sutten mindre og mindre. Fx ved at sutten kun bliver brugt når man sidde i sofaen, så skal dit barn sidde stille i sofaen for at bruge sut og det holder nok ikke særlig lang tid ad gangen. Senere kan man så vælge kun at bruge sutten når dit barn er ked af det eller skal sove, og til sidst stoppe med at bruge sutten der også.

Erstatning:

Det kan være en god idé at finde en erstatning, det kunne for eksempel være en hyggebamse eller nusseklud, som kunne trøste og blive hygget med når dit barn har brug for det. Når dit barn efterspøger sutten er det en god idé at have noget andet, noget nyt og spændende, som kan få dit barn til at glemme at han/hun mangler sin sut.

Sutten forsvinder:

Lad sutten forsvinde lidt efter lidt og en efter en. Det kan være en god idé at begynde at smide nogle af sutterne ud, og ikke købe nye. Der kan hurtigt blive for mange sutter at forholde sig til. Glem dem engang i mellem, når i skal på tur og se hvordan dit barn vil reagere. Hurtigt vil sutten ikke have så stor en betydning.

Støt dit barn:

Stol fuldt ud på dit barn, selvfølgelig kan dit barn gennemføre dette her – undgå at lave nogle ”prøveperioder” og det værste man kan gøre er næsten at give op på halvvejen. Når I har besluttet jer for at det skal være nu, så skal I også gøre det. Dette gør det også nemmere for jeres barn.

Få familie og omverden med:

Det er vigtigt at alle i barnets netværk, er med på idéen og er klar over at vi nu siger farvel til sutten. Børnehaven, bedsteforældre osv. skal være forberedte på hvad de skal gøre når der bliver spurgt efter en sut, eller hvorfor barnet er mere ked af det end normalt.

Farvel tro følgesvend:

Det er en god idé at lade dit barn være med til at sige det sidste farvel til sin tro følgesvend. Dit barn skal bestemme hvad der skal blive af sutten, skal den hænges i et suttetræ, skal den sendes til julemanden eller måske Fætter BR. Forbered barnet på hvordan det skal ske, det kan sagtens være en tur i tager ud på, hvor dit barn selv får lov til at hænge sutten på træet, eller putte den i konvolutten. På denne måde er dit barn klar over hvad der er sket med sutten og ved at den ikke kommer igen.

Pas på med ros:

Pas på med at rose dit barn for meget ”Ih hvor er du dygtig du ikke bruger sut mere”, ”Du klarer det bare super godt uden sut”, ” Du var også blevet alt for stor til at bruge sut” osv. Al den ros, gør at dit barn får svære ved at glemme sutten og vil tænke på sutten når den bliver nævnt.

Væk:

Når der er blevet sagt endelig farvel til sutten, er det vigtigt at der ikke er blevet glemt nogen rundt omkring i kroge og skuffer. Hvis dit barn finder en sut, kan I risikere at skulle starte helt forfra.

Hjemme hos Amanda har Wilma længe kun brugt sutten om natten, vi trappede ligeså langsomt ned, og gik ret hurtigt fra at bruge sutten næsten hele tiden, til kun at bruge den når hun var ked af det også til sidst til at hun kun fik det når vi skulle til at putte hende. 

Dette har helt sikker også været med til at overgangen fra at bruge sut om natten, til slet ikke at bruge sut har været super nem og meget smertefri - både for os og for Wilma.

Vi har længe snakket med Wilma om at vi snart skulle smide sutten, og at det kun var babyer der bruger sut. De små poder forstår jo efterhånden så meget, og jeg tror det er super vigtigt at snakke med dem om tingene. Wilma har længe vist at det kun var et spørgsmål om tid, før at hun skulle smide den. Vi har snakket en del om hvad der skulle ske med sutten og jeg tror egentlig bare vi er blevet enige om at Wilmas sutter er givet videre til nogle andre der havde mere brug for dem.

Da vi endelig besluttede at nu skulle det være nu, lod vi vær med at give Wilma sutten da hun skulle puttes, hun spurgte far én gang hvor hendes sut var, hvor far forklarede at vi havde givet dem til nogen der havde mere brug for dem, og siden har hun ikke spurgt efter den.

Wilma havde forleden fundet nogle af hendes sutter nede i vuggestuen, hvor hun havde taget dem i munden, men da pædagogen sagde "Hov Wilma du bruger da ikke sut" Havde Wilma bare sagt "nåh nej" og afleveret sutterne og leget videre.

At blive fri for sutten har været nemt herhjemme, men vi har også taget det stille og roligt. Lidt dumt, men vi startede faktisk på "blefri om natten" næsten samtidig - hvilket ikke har været nogle succes overhovedet - og her overvejer vi om vi skal udskyde det og vente med det "problem" til lidt senere. HUSK børn er forskellige og det er forskelligt fra barn til barn hvad der er nemt og hvad der ikke er!